Megjelent a rendelet a kötelező visszaváltásról

2023. október 04. 22:54

Ötven forint lesz az egységes díj.

2023. október 04. 22:54

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a kötelező visszaváltás január elsején induló rendszeréről. A kiadott jogszabály szerint a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása tartozik.

Az érintett csomagolásokon a gyártók kötelesek a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni

– hangsúlyozták.

A gyártók egyéb terméket vagy csomagolást is visszaváltási díjas termékké minősíthetnek önkéntesen a forgalmazóval kötött megállapodás alapján. Ezt „visszaváltható” megjelöléssel kell ellátni, illetve ennek gyártásáról, forgalomba hozataláról a hulladékgazdálkodási hatóságot értesíteni kell – ismertették.

A visszaváltási díj összege a kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amit a vásárló a visszaváltást követően visszakap. 

A termékek árába pedig ezek a díjak beépülnek, kivéve, ha a fogyasztó nem a csomagolással vásárolja meg azokat. 

A visszaváltási díjat a gyártók havonta fizetik meg a MOHU részére – derült ki a jogszabályból. 

A visszaváltást a 400 négyzetméteresnél nagyobb élelmiszerüzletekben visszaváltó automatákkal kell biztosítani, ha ez meghibásodik, kézzel kell biztosítani a visszaváltást. Kötelező visszaváltási helyet kell kialakítani az 1000 főnél nagyobb településeken.

A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak – olvasható a Közlönyben.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Képernyőfotó

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 05. 14:32
Akkor megszűnik a szelektív hulladékgyűjtés? Eddig ezeket a csomagolásokat külön kellett kidobni. Visszaváltó helyre cipelni és ott automatázni jóval nehezebb lesz.
Szekértábor
2023. október 05. 10:12
Én attól borulok ki, amikor a SPAR felszámol a sajátmárkás szörpjére 110 Ft betétdíjat, majd a visszaváltó automata nem hajlandó felismerni a vonalkódot, és visszavenni az üveget. CBA dettó. Ha végre bevezetik a kötelező visszaváltást, legalább ez a kisszerű válogatás véget ér majd.
bodrigyuri
2023. október 05. 08:12
Ez így szar! A díj beépül az árba, így növeli az inflációt, csökkenti a keresletet. És csak a nyugger házmesterek állnak majd tömött sorokban a visszaváltónál. A többiek továbbra is kidobják majd a petpalackot.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. október 05. 07:52
50 ft kevés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!