Hungarikum lett a lángos

2023. október 17. 17:37

Két elemmel bővült a Magyar Értéktár is.

2023. október 17. 17:37
null

A Hungarikum Bizottság keddi döntése alapján két új elemmel bővült a hungarikumok gyűjteménye, valamint a Magyar Értéktár. A hírről Nagy István agrárminiszter is beszámolt Facebook-oldalán. 

Hungarikumok között foglal helyet mostantól a székelykapu, „mely a faragóművészet és a díszítőművészet értékét őrző hagyományos erdélyi építészeti elem. A székelyföldi régió házainak bejáratánál és kertek kapuinál látható” – írta a miniszter. A másik döntés a lángost emelte a hungarikumok közé. „Hagyománya a kenyérsütés tradíciójával szorosan összefügg és igazi magyar specialitásnak számít” – emelte ki Nagy István.

Magyar Értéktár

Szintén két elemmel bővült a Magyar Értéktár: egyik a bokortanya, amely „egyedülálló településszerkezet hazánkban csak Nyíregyháza környékén jellemző, amelyet a 18. század közepétől betelepített szlovák ajkú emberek (ahogy a Nyírségben nevezték őket, a tirpákok) hozták létre.” Másik a zselici hársméz. „A méhészkedés és a hárs mézeltetése a 13. századig vezethető vissza a Zselicben, ha valaki Magyarországon a hársmézről beszél, az zselici hársmézről beszél” – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Úgy vélem, a hungarikumok azonosítható részei a magyar kulturális örökségnek, amelyek hozzájárulnak a nemzeti identitáshoz és a magyarokra jellemző értékek további megismeréséhez” 

– zárta bejegyzését.

Nyitókép: Marjai János

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2023. október 17. 23:18
Lombi! Sajnos a magyarnak hazudott termékek közt is sok a hamisítvány. Ami önmagában nem baj, csak az, hogy egy találomra kiválasztott boltban nagyon siralmas az összkép, alig van normális áron elfogadhatónak gondolt minőség, ami talán nyomokban tartalmaz olyasmit, amit a csomagolás sugall.
Bell & Sebastian
2023. október 17. 23:13
Ergit! Meg aztán a jó lángosban krumpli is van, azt meg nem szokás beletenni a tésztanyújtogató kisiparban.
Bell & Sebastian
2023. október 17. 23:10
Búvár Kund! Jogos az észrevétel. Vegyünk egy példát. A Pick kommerszebb termékei ma is ugyanott készülnek, mint régen, csak megduplázódott az áruk, a... fene tudja, miért? Míg a klasszikus Picket Ausztriában vagy Németországban vesszük, mert ott jelentősen olcsóbb. Általánosságban külföldön a spanyol vagy lengyel húskészítményeknek a legjobb az ár/érték arányuk, és a legközelebb állnak a magyar ízléshez.
Búvár Kund
2023. október 17. 20:17
Mondjon bárki, bármit, nekem akkor a sima fokhagymás az igazi! Méég esetleg belefér a sajtos-tejfölös, de az összes többi kombináció már csak ront rajta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!