Eszenyi Enikőnek bocsánatkérés nélkül is megbocsátottak – De miért baj, ha valaki megússza a felelősségvállalást?

2023. október 26. 20:27

Számomra mindez a hazai #metoo esszenciája.

2023. október 26. 20:27
Mérő Vera
Mérő Vera
glamour.hu

„Azt üzeni ugyanis az országos csatorna ezzel MINDEN áldozatnak (nem csak Eszenyi áldozatainak vagy saját közönségének), hogy tökmindegy, mit csinálnak, a bántalmazó megdicsőülve lovagolhat (táncolhat) el a naplementébe. Ezért aztán jobb, ha hallgatnak.

Az üzenet sajnos minden hasonló esetben világos: az ilyesmit meg lehet tenni emberekkel, büntetlenül. Számomra mindez a hazai #metoo esszenciája. Kicsit haladtunk, kicsit visszabontottuk a tabukat, nyomokban még ilyen-olyan következmények is felfedezhetőek. Épp csak a lényeget nem értette meg az ország:

Nem. Ezt nem lehet megtenni emberekkel. Senkit nem lehet bántalmazni, zaklatni, megalázni, kínozni, megszégyeníteni, a méltóságát megsérteni. Sem akkor, ha az elkövető generációja egyik nagy tehetsége, sem akkor, ha a negyedik cé osztályfőnöke. Minden munkahelynek és, bármilyen meglepő, minden közösségnek vállalnia kell az arányos felelősséget és garanciát, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő.

És ha egy tévécsatorna az efféle botrányokkal tarkított provokációt látja a produkció nézettségének biztosítékaként, az semmivel sem jobb, mint amikor a másik tévécsatorna megtűri a valóságshowban a szexuális erőszakot és bántalmazást, mi több, előszeretettel sértik meg a szerkesztők maguk is a játékosok méltóságát. Mert a tévének még mindig normateremtő – vagy a rossz beidegződéseket fenntartó – ereje van.

Ahogy annak is, ha deklarált bántalmazók sztárként szerepelhetnek. Ezeknek a gyakorlatoknak vége kell, hogy legyen, korra, nemre, bőrszínre, vallásra, világnézetre és igen: tehetségre, népszerűségre, hatalomra és sikerre való tekintet nélkül. Mert különben az eredmény az lesz, hogy marad az, ami mindig is volt: aki bántani akar, az bántani is fog, mert ugyan mi akadályozná meg benne?”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2023. október 27. 16:46
Én csak annyit kérdezek: Gothár Péterrel mi a helyzet, kedves Vera?
Ergit
2023. október 27. 14:40
Bezzeg Stohl Andrást mindenben felmentették! SŐT! A szakma úgy a keblére ölelte!!! - szégyen!
ekeke1
2023. október 27. 14:31
"destsai van a túlmozgásos zseni, de buzi Alföldi. Akármekkora zseni, eltakarították, " Zseninek nem zseni. Átlagos, a szokásos körúton belüli világhírű... Buzinak buzi de kit érdekelne, ha nem ez lenne előadásainak egyik fő motívuma. Eltakarították? Kik? Hol? Lejárt a mandátuma amit a Fidesz alatt is kitölthetett. Utána nem választották újra. Na és? Valaki örökös hitbizományként odaígérte neki a Nemzeti Színházat? És még valami. A zsidó kommunista "kultúrpolitikus" apja, parlamenti MSZMP majd MSZP képviselő nyomására került egy eleve megbundázott pályázattal a Nemzeti élére. Szegény azóta meghalt Balikó Tamás megírta: "ez csalás" volt. Úgyhogy mondhatja: volt tíz ebül szerzett éve.
ekeke1
2023. október 27. 14:25
"Nem. Ezt nem lehet megtenni emberekkel. Senkit nem lehet bántalmazni, zaklatni, megalázni, kínozni, megszégyeníteni, a méltóságát megsérteni." Eszenyit sem. Csak azért mert egyszer nem állt bele a mátégáboros üvöltő kórusba...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!