Ennek a Nyugatnak ne akarjunk megfelelni

2023. október 02. 22:03

Mind a franciák, mind a németek történelmében látunk kirívó példákat a szószegésre, illetve alattomos politikai alkukra.

2023. október 02. 22:03
EU summit
Bánó Attila
Bánó Attila
Magyar Nemzet

„Sokan felkapták a fejüket arra a hírre, hogy Franciaország és Németország a színfalak mögött gyors uniós tagságot ígért Ukrajnának, ha Zelenszkij segít megbuktatni a jelenlegi lengyel kormányt. Pedig ha ez a hír igaz, nem is olyan meglepő, mint amilyennek hirtelenjében látszik. Azért nem, mert mind a franciák, mind a németek történelmében látunk kirívó példákat a szószegésre, illetve alattomos politikai alkukra.

Gondoljunk bele, micsoda aljas szándék kell ahhoz, hogy rávegyünk egy országot vagy akár csak egyetlen embert, hogy bizonyos előnyökért szúrja hátba a jótevőjét. Mert itt erről van szó. És akkor még nem is szóltunk a sokat emlegetett lengyel–francia barátságról, amely ezek szerint éppen úgy a süllyesztőbe kerül, mint Európa keresztény hagyományai.

A francia politika az első világháború időszakában is kimutatta a foga fehérjét, amikor 1916-ban titokban odaígérte Erdélyt Romániának, ha feladva semlegességét hátba támadja az Osztrák–Magyar Monarchiát. A románok kaptak az ajánlaton, megtámadtak bennünket, és a háború után a győztesektől megkapták Erdélyt (a Részekkel együtt), amely történelmük során soha nem tartozott hozzájuk. Az aljas alkut persze később sem lehetett beismerni, ezért aztán jöttek a hazug indoklások.”

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik