Vadai Ágnes metálos, az árnyékkülügyminiszter sas lenne – kipróbáltuk Gyurcsányék csodafegyverét, és nem kellett csalódnunk!

2023. október 23. 19:13

Nem kizárt, hogy a DK applikációja lesz az ellenzék mindent eldöntő csodafegyvere. Soha nem lehet tudni!

2023. október 23. 19:13
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

El kell ismerni, sok mindent megpróbáltak már. A 2010-es választási buktát betárazta a baloldal, aligha volt meglepetés az eredmény, Mesterházy Attila is csak félszívvel utánozta Michael Jackson táncát egy vidéki kampányrendezvényen, tudta ő, hogy ebből hasalás lesz. A fideszes kétharmad után azonban hamar megszólaltak a brüsszeli harsonák, kezdődött az azóta is konstans, igaz, az uniós források elapasztása miatt mostanra eléggé húsbavágó aggódás a magyar demokráciáért és jogállamiságért, megtanultuk a fékek és egyensúlyok kifejezését, no meg hallhattuk évekig, hogy az unorthodox gazdaságpolitika hiányolja a szakértelmet, hallgatna a kormány az IMF-re meg Surányi Györgyre, rögvest kikecmeregnénk a megörökölt válságból.

De sebaj, sóhajtott fel Bolgár Györgytől Havas Henrikig a „krém”, hamarosan úgyis megszűnik az anomália, Orbán bukik, minden visszatér a jól megszokott kerékvágásba.

Az első csodafegyver Bajnai Gordon volt meg a Milla. Aztán lett belőle 2014-ben újabb kétharmad.

A következő csodafegyver az Orbánnal látványosan szakító Simicska lett, mondván, biztos tud valami terhelőt a Fideszre, s ha ledobja az atombombát, abból kőkemény ellenzéki győzelem lesz. A Jobbik akár egyes egyedül is kormányváltást ígért, a többiek már úgy-ahogy összefogtak – a tempót itt már (megint) Gyurcsány kezdte diktálni. Aztán menetrendszerűen érkezett a harmadik kétharmad, 2018-ban is.

Hamar befutott a Borkai-videó, jött Karácsony főpolgármesterré választása, a Covid-válság, majd az orosz-ukrán háború – no meg a balos remény, ezt már biztos nem éli túl a „diktatúra”.

Jó, azért megint kellett egy csodafegyver: teljes összefogás, egy az egy ellen, előválasztás. Lett is belőle Márki-Zay Péter mint közös listavezető,

a háttérben tovább izmosodó Gyurcsánnyal és még egy kétharmad.

Itt tartunk épp. Miközben apad a kétségtelenül „bajnok” infláció, a gazdaság még messze nem teljesít túl, finoman szólva sem, az EU pedig szokatlan keménységgel csuklóztatja a kabinetet a nekünk járó források visszatartásával. Gyurcsány úgy gondolta, hiába van még messze a 2026-as parlamenti választás, előrehozza a soros csodafegyvert, sőt, a DK tizenkettedik születésnapjára meghirdetett összeröffenésen már be is mutatta!

Íme először a felvezető: „Jó másfél évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni azon, hogy mi ide tudjunk hozni egy olyan ajándékot, amiről azt hisszük, úgy tudjuk, hogy ilyen ajándékot a világon még senki nem adott.”

Nos, a csodafegyver nem más, mint egy DK Plusz nevű mobil applikáció, ami az „aktív politikai részvétel eszköze”. Sőt, ennél is több, hiszen a program szlogenje a következő: „A kormányváltás a te kezedben van!”

Ezt is ajánljuk a témában

Gyurcsány komolyan gondolja, nem vicc, szerinte ez az eszköz igenis hozzá fog járulni a kormányváltáshoz, mint mondja, tele van ugyanis információval, így nem kell különböző honlapokat böngészni, sőt, abban is segít eligazodni, hogyan győzz meg olyanokat, akik nem értenek egyet veled. 

Szakpolitika, de még főzési tanácsok is vannak a történetben” – büszkélkedett a pártelnök,

aki szerint az applikáció abban is eligazítást ad, „hogyan tudsz kisebb-nagyobb csoportokat létrehozni, részt venni ebben a dologban”. De ami a legnagyobb fegyvertény: a közösségépítésre is alkalmas alkalmazás „nem tesz bennünket kiszolgáltatottá a kormánymédia akaratának”.

Nem csoda, hogy nem bírtunk magunkkal, letöltöttük az alkalmazást – no nem azért, hogy hozzájáruljunk a kormányváltáshoz, csupán kíváncsivá tett minket a beharangozó.

Újságíróként az első menüpont, ami megragadja a figyelmünket, az a Hírek. Rákattintva azonban akad némi hiányérzetünk, hiszen e körben csupán DK-s politikusok közleményei és sajtótájékoztatói sorakoznak glédában. Sebaj, következhet a Küldetések menüpont, amivel – akárcsak a „hírek” elolvasásával – szintén pontokat lehet gyűjteni. Ha három barátomat meghívom a DK Pluszba, ha bekövetem Gyurcsányt a TikTokon, ha kitalálom, hogyan fog zajlani a DK Plusz „első szezonja”, vagy ha belepillantok a DK TV legújabb műsorába – nos, az app mindezt honorálja!

Vannak emellett kvízek és feladványok is, amikkel kifejezhetem egyetértésemet a DK programpontjaival, de a legnagyobb királyság, hogy pusztán azzal, hogy rákattintok valamelyik DK-s politikus nevére, rögtön elolvashatom az életrajzát. Wow!

Ha pedig azt is eltalálom, milyen pozíciót tölt be az Árnyékkormányban, újabb pontok ütik a markomat.

Amennyiben a kedves olvasó mégsem szeretné, hogy a DK Plusz foglalja a helyet a telefonján, itt most, tőlem megtudhatja, hogy Vadai Ágnes kedvenc zenéje „Madonna meg a metál”, barátai szerint „laza, vagány, belemenős”, kedvenc családi receptje pedig „anyukám rántott húsa meg a galaburgyi”. Komáromi Zoltán kedvenc zenekara ellenben az Omega, de nem veti meg a Deep Purple-t meg a Hungáriát sem, a Brüsszelben EP-képviselősködő Rónai Sándor pedig a „Ha egy állat lehetne, melyiket választaná?” kérdésre így válaszol: 

Farkas lennék, de azt sajnos Magyarországon lelövik. Ezért inkább sas lennék.”

Barkóczi Balázs szóvivő punkot és garázs rockot hallgat, szeret olvasni a szabadban, és munkájában a felesége elismerése motiválja.

Reméljük, érkeznek majd még a politikusi életrajzok, mert ennyivel nem érjük be! Addig is, jöhet pár „képzés”, íme: „Hogyan leplezd le Orbán hazugságait?”, „Legyél NATO-szakértő!”, „Hogyan ismered fel az álhíreket?” és „Hogyan olvass kritikus szemmel közvélemény-kutatásokat?” Utóbbi menüpontnál Molnár Csaba egykori kancelláriaminiszter, jelenleg EP-képviselő mosolyog ránk, miközben felvértezhetjük magunkat a DK-t alacsonyan mérő intézetekkel szembeni tudásanyaggal.

Ennyi ismeret és érdekesség után kicsit el is fáradunk, becsukjuk az applikációt. Hogy ez a tréfás, gyurcsányistáknak meg vicces kedvű, ráérő újságíróknak fejlesztett program hogyan lesz a kormányváltás kovácsa, nos, azt nem sikerült ennyi idő alatt kitölteni, ám ettől még a „kígyók kígyózhatnak”. Volt már az úgy, hogy

az erős ölelésű exminiszterelnök DJ-nek állt, a miskolci Avason pofátlankodott vagy éppen erősítő nélküli gitárral bohóckodott,

mégsem kizárt, hogy ezek után egy mobil applikáció lesz az ellenzék mindent eldöntő csodafegyvere. Soha nem lehet tudni!

Ezt is ajánljuk a témában


 nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 24. 11:49
Ferenc testvér egyél gyakran almát, Hogy elnyerjed az úrsten irgalmát. Ki lazac helyett felserdül zöld algán, Nem locsog, mint te csúfosan, balgán. Ferenc testvér hallgasd meg dalom. Azt mondom néked, fő a nyugalom. Hisz popsid körül nagy a forgalom, Akolodban is van trágya, friss alom. Bizony magasztos erény az irgalom. De neked az nem jár, úgy gondolom. Nem erősséged az építő szorgalom. Bennünket felráz tőled a borzalom. Szektád egy csődöt termelő malom, Legyen veszted az átkos fogadalom: Hogy támadjon ellenünk a birodalom. Ezért jussotok lesz gyász és siralom. Nekünk nem kell stressz és izgalom. Tünj el tüstént, némán a valogadon, Mig erre még megvan a jó alkalom. Fedjen be téged egy békés sírhalom.
Palatin
2023. október 24. 11:48
Milyen volt böszmesége, nem tudom már, De október haván e barbár eszemben jár. Saját sortüzét nézvén, mint részeg gúnár, Lelkében minden találatra szólt egy fanfár. Milyen volt böszmesége nem tudom már, De ha látom e kajlán vigyorgó szerzetet, Szívem sajog, sajnálom e mulya nemzetet, Miért hagyja még öt, miért oly palimadár? Milyen volt böszmesége nem tudom már, De ha arra gondolok, hogy ez a bösz lator, - Ha népem, ne adja Isten, lenne oly botor -, Repetázna, várna ránk a sors, a bús, a sivár.
palicsi-2
2023. október 24. 11:03
Egyre rövidebbek a napok. Egyre halványabb az árnyék!
gyurcsanyegygeci-0
2023. október 23. 22:51
Ez kell az árnyékkormány árnyékválasztóinak! Ettől meglesz a 2/3-ad, vagy akár a 4/5-öd is! Jaaaa mégse, ezt is elk*rtuk!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!