Baranyi Krisztina beleszállt a tankerületbe – nem teszi zsebre az intézmény válaszát

2023. október 25. 14:53

A Belső-Pesti Tankerületi Központ felszólította Baranyit, hogy a törvényeket betartva végezze feladatát.

2023. október 25. 14:53
KARÁCSONY Gergely; BARANYI Krisztina

Közeleg a 2024-es önkormányzati választás, és úgy tűnik, hogy Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere már a választás lázában ég, ugyanis a közelmúltban úgy gondolta, hogy a Belső-Pesti Tankerületi Központról hamis állításokat téve némi politikai tőkét kovácsol magának. 

Baranyi Krisztina „Most lett elegem a Tankerületből” címmel közölt egy dörgedelmes Facebook-posztot, amelyben lényegében azzal vádolja a Belső-Pesti Tankerületi Központot, hogy a Tankerület az önkormányzat segítségével szervezett programokat letiltja, valamint a baloldal által gyakran használt kliséket is elővette, mely szerint az alábbiak jellemzőek a Tankerület által fenntartott intézményekre: „veszélyes, használhatatlan játszóeszközök, balesetveszélyt okozó beteg fák, hónapokig javítatlan közművek, balesetveszélyes burkolatok, fertőzésveszélyes homok a homokozóban”.

Ferencváros polgármestere mindezek mellett azt is állította, hogy több tanuszoda felújítását is az önkormányzat fizette, valamint a kerületieknek szervezett nyári táborok finanszírozásával kapcsolatban is kifakadt.

Belső-Pesti Tankerületi Központ: Baranyi Krisztina hagyja abba a rágalmazást!

A Baranyi által írtak olyan súlyos állítások voltak, amelyeket a Belső-Pesti Tankerületi Központ sem hagyott szó nélkül, és egy hosszú közleményben cáfolták meg Baranyi Krisztina rágalmait.

A Tankerület rögtön a közlemény elején leszögezi: „Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármester asszonya valótlanságokat állít Facebook-bejegyzésében, amelyben szándékosan rossz hírét kelti a Belső-Pesti Tankerületi Központnak és a fenntartásában lévő iskoláknak”.

A Tankerület a közleményében azt is világossá teszi, hogy nem utasították vissza a helyi önkormányzat felajánlásait, ugyanis Baranyi állításával ellentétben semmiféle felajánlás nem érkezett sem a tankerülethez, sem az iskolához. Leszögezték, hogy a rendezvények szervezésének megvan a hivatalos útja, amennyiben hivatalos megkeresés érkezik, az iskola igazgatója dönthet a rendezvényen való részvételről, azonban a Baranyi által citált esetben ilyen nem történt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a baloldal vezette Ferencvárosi Önkormányzat évek óta kihasználja, hogy szabálytalanul és a törvényeket megszegve iskolai területen hagyta saját fenntartásában lévő cégeit, intézményeit. A közleményből kiderült, hogy ezek közüzemi számláit Baranyiék nem hajlandóak kifizetni, ezzel pedig tudatosan megkárosítják az iskolákat és a tankerületet. „Évek óta próbáljuk rendes gazdaként rendezni a fennálló problémákat, de az önkormányzat erre nem hajlandó. Peres úton kell behajtanunk az önkormányzat több, mint 100 millió forint tartozását” – olvasható a Tankerület közleményében.

Baranyi Krisztina nincs tisztában a jogszabályokkal 

A Tankerület közleményében cáfolja azt is, hogy bármiféle egészségügyi kockázatnak, vagy balesetveszélynek ki lennének téve a gyermekek, ugyanis az iskolákkal karöltve folyamatosan ellenőrzik a bútorokat és a játszó eszközöket, amelyek használatához érvényes működési engedéllyel rendelkeznek. A tanuszodákkal kapcsolatos állításokat is megcáfolták, és világossá tették, hogy Baranyi nem mond igazat amikor arról beszél, hogy a tanuszodák felújításának felét az önkormányzat fizette volna. Ezzel szemben az igazság az, hogy a tankerület kizárólag saját forrásaiból újította fel, nemcsak a ferencvárosi, hanem az összes tanuszodáját és működteti azóta is. Kiemelték, hogy az önkormányzat, mint az ingatlanok tulajdonosa semmilyen támogatást nem adott a felújításokhoz.

Arra is rávilágított a Tankerület közleményében, hogy Baranyi nem teljesen igazodik ki a jogszabályok útvesztőiben, ugyanis a nyári napközis táborok működtetése a jogszabályi előírások szerint az önkormányzatok feladata. Kiemelték, hogy az ehhez szükséges ingatlanokat (2-2 iskolát) minden nyáron térítésmentesen az önkormányzat rendelkezésére bocsátottak, és világossá tették, hogy az önkormányzat nyári balatoni táborának működtetése szintén az önkormányzat feladata. E tekintetben tehát Baranyi szintén alaptalanul vádaskodott, ugyanis a humán erőforrás és minden egyéb feltétel biztosítása az önkormányzat egyedüli felelőssége.

A Belső-Pesti Tankerületi Központ felszólította Baranyit, hogy a törvényeket betartva végezze feladatát, és saját felelősségét ne hárítsa se az iskolákra se a tankerületre. Világossá tették azt is, hogyha a polgármester nem fejezi be a folyamatos rágalmazását, akkor kénytelenek lesznek jogi lépéseket tenni, hogy igazunkat megvédjék.

Gyurákovics Andrea: Megdöbbentő szembesülni azzal, hogy ekkora tartozása van az önkormányzatnak a tankerület felé

Lapunk megkereste az ügyben Gyurákovics Andreát, a Ferencvárosi Fidesz frakcióvezetőjét, aki elmondta, hogy egészen megdöbbentő az, amit a tankerület közleményében lehet olvasni. „Megdöbbentő képviselő-testületi tagként szembesülni azzal, hogy több mint 100 millió forint tartozása van az önkormányzatnak a tankerület felé” – fogalmazott, valamint kiemelte, hogy egy több éve húzódó történetről beszélünk, ami azt jelenti, hogy az elmúlt években a zárszámadásoknál, illetve a költségvetés tervezéseknél vagy módosításoknál egyetlen egy alkalommal sem tájékoztatta azokat a képviselőket, akik egyébként elfogadják a költségvetés számait. Úgy látszik tehát, hogy a 36 milliárdos rekordmagas főösszegű ferencvárosi költségvetésből Baranyi nem tud kigazdálkodni 100 millió forintot arra, hogy kifizesse a Tankerület felé fönnálló tartozásait.  

Gyurákovics Andrea hozzátette: „Azért az is érdekes, hogy ezt vajon ki fogja nekünk és mikor elmondani, hogy ez mióta és milyen tartozásokból jött össze egyrészről, másrészről, hogy mi akadályozta meg a Baranyi Krisztina vezette városvezetést abban, hogy akkor, amikor minden évben emelkedik az önkormányzat bevétele, az államtól is megkapja a működési forrásokat, sőt van amikor még többet is, mint amennyi a működéséhez szükséges, tehát innentől kezdve arra nem lehet hivatkozni, hogy likviditási problémái lennének az önkormányzatnak”

Gyurákovics Andrea szerint Baranyi semmibe veszi a demokratikus játékszabályokat, és a saját politikai közösségét is hátba szúrja, ugyanis az önkormányzat legfőbb döntéshozó szervét, a képviselő-testületet nem avatja be a döntéshozatalba. Úgy látszik, hogy Baranyi Krisztina tulajdonképpen egyeduralomra tör Ferencvárosban, és már sajátjait sem vonja be a hatalomgyakorlásba. A Ferencvárosi Fidesz frakcióvezetője úgy látja, hogy Baranyi Krisztina aprólékosan vezeti félre évek óta a kerület. Gyurákovics Andrea szerint ahogy közeleg a kampányidőszak, úgy ennél még keményebb lejáratásokra kell számítani Baranyi részéről, ugyanis a polgármester nem tudja elviselni, ha valaki nem úgy tesz, ahogy Baranyi Krisztina szeretné és elvárja.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2023. november 02. 09:46
Ha ilyen szintű jogsértések mennek évek óta, akkor fel kell oszlatni a testületet, és bíróság elé vinni az ügyeket, a személyeket, akik ezért felelősek. Az képtelenség, hogy minden így maradjon. Rá kell venni őket a jogsértések abbahagyására, és el kell őket számoltatni a korábbiak miatt. Legyen már következménye bazmeg, ha valaki jogsértéssel kárt okoz másoknak!!!
altercat1
2023. október 29. 18:35
Jövőre aztán felemelni a lusta valagokat Franzstadtiak! Mert marad ez a salgótarjáni banya.
CsiguMigu
2023. október 25. 17:43
Loretta bazmeg, akkorát fogsz bukni jövőre, mint az ólajtó. Baszatlan picsa vagy, semmi más. Agyhalott szardarab.
orokkuruc-2
2023. október 25. 16:39
papalimapapa 2023. október 25. 15:27 ... A mai napig érthetetlen, kik és miért választották meg ezt az intellektuálisan értékelhetetlen, mentálisan instabil, morálisan ingoványos bolsevik banyát polgármesternek. .. azok, akik most is megválasztják, vagy ha nem ezt, akkor egy másik ilyet. Butapesten már csak így megy..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!