Ukrán gabonaexport – kaució bevezetését kezdeményezik Brüsszelnél a V4 országai

2023. szeptember 26. 15:29

Ez az intézkedés arra kényszerítené a kereskedőket, hogy az ukrán gabonát ne tartsák vissza az európai piacokon.

2023. szeptember 26. 15:29

Visszatérítendő kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia.

„Ez az intézkedés arra kényszerítené a kereskedőket, hogy az ukrán gabonát ne tartsák vissza az európai piacokon”

 – jelentette ki Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter kedden a dél-morvaországi Znojmóban a visegrádi szakminiszterek találkozója utáni sajtótájékoztatón.

Marek Vyborny szerint a kereskedők akkor kapnák vissza a kauciót, amikor az általuk szállított ukrán gabona a balti vagy a lengyel kikötőkön keresztül elhagyná Európát.

A tárcavezető leszögezte: továbbra is azt részesítené előnyben, ha az ukrán gabonaexport problémáját európai szinten kezelnék.

A szolidaritási folyosók bevezetése költséges elképzelés

A CTK hírügynökség jelentése szerint a visegrádi négyek képviselőinek tanácskozásába online Mikola Szolszkij ukrán miniszter is bekapcsolódott. Szolszkij tájékoztatta a minisztereket az ukrán elképzelésről, amely úgynevezett szolidaritási folyosók bevezetésével oldaná meg az ukrán gabona szállítását az Európai Unión kívüli térségekbe.

Nyilvánvaló, hogy a folyosók létrehozása és ellenőrzése nagyon költséges elképzelés. A terv megvalósítása érdekében az ukránok arra számítanak, hogy azt részben az Európai Unió finanszírozná, és ellenőrizné. A cseh miniszter szerint a közép-európai országok ebben a kérdésben még nem foglaltak állást.

Ukrajna Brüsszel segítségével korábban Moldován és Románián keresztül már létrehozott egy ilyen gabonaszállítási útvonalat, amelynek működtetését az Európai Unió is támogatja.

Magyarországot a tanácskozáson Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Lengyelország szerint az ukrán gabona 35%-a káros anyagokat tartalmaz

Amiket találtak a vizsgálatok során: szalmonella, növényvédő szer, GMO, miotoxin, higany, kadmiumt, ólom és vas.

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik