Újra elővehetjük a védőmaszkokat? – szakértő nyilatkozott a járványhelyzetről

2023. szeptember 22. 09:54

Rusvai Miklós virológus szerint újabb járványhullámra figyelmeztet.

2023. szeptember 22. 09:54
null

A kutatók nemrég felfigyeltek arra, hogy az ország több pontján megnőtt a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációaja a szennyívben. Ilyen emelkedést figyeltek meg többek között Nyíregyházán, Debrecenben, Pécsett, Kaposváron, Győrben és Szegeden is. Ezt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is megerősítette.

A koronavírus emiatt újra aktuális témává válhat. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott nemrég Rusvai Miklós vírusszakértő az ATV-nek. A virológus szerint a bár a fertőzés új változatainak lehetnek veszélyei, de összességében nincs ok az aggodalomra. 

A magyar lakosság már gyakorlatilag immunis, ugyanis már mindenki átesett a fertőzésen

– tette hozzá a szakértől. Ez egyaránt igaz azokra, akik beolttatták magát és azokra is, akik nem. A vírusszakértő szerint emlékeztető védőoltást csak a veszélyeztetett csoportba tartozóknak szükséges beadni. Továbbá hozzátette, hogy

a covid várhatóan két új hullámban jelentkezik majd.

Az első hullám mér jelenleg is zajlik, a másodikra pedig január-február magasságában számíthatunk majd. A most zajló hullámban a fertőzésnek enyhe légzőszervi és náthás tünetei lehetnek. Jelenleg elsősorban az óvodásokat, iskolásokat és szüleiket érinti.

Újra elővehetjük a védőmaszkokat?

Nemzetközi kitekintésben, a hivatalos adatok szerint, szeptember 14-én, és az azt megelőző héten Szerbiában

1529 új fertőzöttet regisztráltak,

ezért kijárási tilalmat ugyan nem vezetnek be, de minden egészségügyi intézetben kötelezővé teszik a védőmaszk viselését. Ez a szabályozás Magyarországon jelenleg is érvényben van.

Nyitókép: HEALTH-CORONAVIRUS / ISRAEL-PURIM

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik