Toroczkai–L. L. Junior-vita: A cigánykérdés évtizedek óta a szőnyeg alá van söpörve

2023. szeptember 19. 22:10

A Mi Hazánk elnöke szerint „óriási baj van a cigánysággal”.

2023. szeptember 19. 22:10

L.L. Junior roma előadóművész és Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke kedd este 18 órától élőben szállt vitába egymással. A moderátor Forgács István független romaügyi szakértő volt.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, L. L. Junior az elmúlt hetekben Orbán Viktornak és – ahogy a zenész fogalmazott – „a romáktól leginkább idegenkedő párt” elnökének, Toroczkai Lászlónak is nyílt levelet írt.

Mint ismert, L. L. Junior legutóbbi nyílt levelében azt kérte Toroczkaitól, tegyen azért, hogy az ő követői is értsék, milyen

 fontos ügyben kell mindannyiunknak a gyűlölködés helyett a megértés és az együttműködés irányába mozdulnunk”

A zenész ezzel a magyarországi cigányság helyzetére célzott. Arra kérte a politikust, hogy segítsen abban, hogy a „cigánybűnözés” és a „cigány bűnöző” szavakat ne engedjék a közbeszédbe. Továbbá kérte, hogy a pártelnök ne engedje az erőszakot idéző vonulásokat a cigánysorokon a jövőben.

Ezt is ajánljuk a témában

A Blikk a vita kapcsán azt írta, hogy az békésen indult, L. L. Junior a legelején leszögezte, azért vállalta mindezt, mert úgy érzi, hogy

 a cigányok ügyében elszabadultak az indulatok”.

„Szeretném megérteni a pszichológiát, a lelket, hogy miért félnek az emberek, miért gurulnak be, mi a forráspontja, a gócpontja” – fogalmazott Junior.

Toroczkai pedig elmondta, hogy sokan a szemére vetették, hogy miért ül le L. L. Juniorral egy ilyen kérdésről vitázni, „mégis csak egy miniszterelnök-jelölt, pártelnök”. Majd itt megjegyezte, „szükség lenne rá, hogy a politikusok sokkal közvetlenebbül álljanak az emberekhez. (...) 

Ennek a beszélgetésnek lehet társadalomformáló hatása” 

– jegyezte meg, majd hozzátette: L. L. Junior volt az egyetlen, aki felkereste őt egy ilyen vita ötletével.

Junior erre reflektálva úgy reagált, hogy „tőlem is sokan megkérdezték minek mész oda, zenész vagy, nincs közöd hozzá. 

Sokan csalódni fognak, akik azt várják, hogy egymás torkának esünk.

 Nem ezért jöttünk, hanem hogy megértsük egymást. Én zenész vagyok, és nem egy roma vezető, mégis szeretnék mindenkinek valamit adni, beszélni, megérteni az elhangzottakat mind a két rész felé, hiszen mind együtt élünk” – hangzott el.

Valamivel később azzal folytatta, hogy „a cigánykérdés évtizedek óta a szőnyeg alá van söpörve, mert bizonyos politikai erőknek kifejezetten az a célja, hogy a cigányságot abban az állapotban tartsa – akár a romatelepek megtartásával, – hogy egy-egy választás előtt valamelyik képviselővel megállapodik és néhány zsák krumpliért cserébe ráveszi őket, szavazzanak a kormánypártokra”.

Toroczkai azt is elmondta, szerinte rengeteg ember szenved, akik ilyen cigánytelepek mellett él, vagy olyan falvakban, ahol többségében romák laknak.

Óriási baj van a cigánysággal” – jelentette ki.

„Beavatkozásra van szükség!”

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke arról is beszélt, hogy „rengeteg olyan cigány gyermek születik, sokszor tinédzserkorú szülőtől, akiket aztán az utca nevel. (...) Belőlük válnak azok a bűnözők, akik aztán terrorizálnak komplett településeket. Itt beavatkozásra van szükség! Annak az ideje lejárt, hogy az állam nem akar beavatkozni. Erre a programunkban szereplő Családtervezési Hatóság tökéletesen alkalmas lenne” – jegyezte meg a pártelnök.

L. L. Junior szerint a tudatos gyermekvállalásra kellene ösztönözni a romákat, ám visszautasította a Mi Hazánk Mozgalom elnökének romákat érintő általánosításait – olvasható a Blikk összeállításában.

A vitát teljes terjedelmében alább tekinthetik meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2023. szeptember 20. 06:25
"Isten jobb keze 2023. szeptember 20. 01:55 Én sem csalódtam bennük, pedig bőven adtam nekik munkát! 3 csakádi ház, egy nyaraló, és az összes üzlete felújított ingatlan! " Esti mese hajnaltájt.. Összetettebb , komolyabb munkával te ugyan nem bízhattad meg őket, mert csak gányolnak, képzettsége a legtöbbnek nincs.. nem is azért megy egy építkezésre, hogy ilyen munkákat végezzen, csak felmérni a terepet, hogy mit lehet mozgósítani. Üzletelni sem tudsz velük, mert bármilyen szerződést aláir, de egy pontját sem tartja be nagyjából. Hétfőn használhatatlan... de már a péntek is necces. Másfelől.. olvashatatlan a kommented.
Kozmosz
2023. szeptember 20. 02:25
Jobb kéz remekel: "között us" "tenére" "épitjezésnél" "csakádi ház"
Isten jobb keze
2023. szeptember 20. 01:55
Azt mondják hogy a jó isten a cigányokat 3- dologra tanította meg! 1- a lopásra, 2- a zenére, 3- az építésre!!?? 1- csak az alja.. de az van s Magyarok között us! 2-mindenki szeret jó cigány tenére mulatni! 3- az országot ők építik! Minden vagy beruházásnál, épitjezésnél, új lakópark létre jötténél ott vannak! Én sem csalódtam bennük, pedig bőven adtam nekik munkát! 3 csakádi ház, egy nyaraló, és az összes üzlete felújított ingatlan!
Tara Verde
2023. szeptember 20. 01:35
„Szeretném megérteni a pszichológiát, a lelket, hogy miért félnek az emberek, miért gurulnak be, mi a forráspontja, a gócpontja” – fogalmazott Junior. Ha valóban szeretnéd megérteni, esetleg csöngess be minden cigány ismerősöd szomszédjához, aki nem cigány. Hasznos ismeretekkel leszel gazdagabb, bár nem hiszem, hogy ezek az ismeretek hasznosulni fognak általad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!