Tarjányi: Vannak témák, amiben igaza van Orbánnak, és vannak olyanok, ahol nem

2023. szeptember 02. 07:23

Az, hogy Trump visszatérése egyből véget vetne az orosz-ukrán háborúnak a biztonságpolitikai szakértő szerint például hiú ábránd.

2023. szeptember 02. 07:23
null

Számomra azért volt érdekes az interjú, mert csak nemzetbiztonsági kérdésekről beszéltek” – mondta Tucker Carlson Orbán Viktorral készült interjújáról Tarjányi Péter az ATV Ostrom című műsorában.

Ezt is ajánljuk a témában

A biztonságpolitikai szakértő szerint a beszélgetés – amely egyébként már 122 millió megtekintésnél jár az X-en (egykori Twitteren) – 40-50 százaléka a háborúról, és az ehhez kapcsolódó biztonságpolitikai, stratégiai témákról szólt. 

„Vannak témák, amiben igaza van a magyar miniszterelnöknek, és vannak, amiben nem” – foglalta össze véleményét Tarjányi, 

aki szerint félreértés az, ahogy a kormányzati narratívában csupán „egy szintben” vizsgálják a háborút.

Mint mondta, a fegyveres része csak egy szint, itt szerinte Orbán mindig arról beszél, hogy Ukrajna képtelen megnyerni a háborút és vágyálmokat kerget a területei visszaszerzésének emlegetésekor.

„Ez azért nincs így, mert másfél évvel ezelőtt egy lyukas garast nem adtunk volna azért, hogy Ukrajna képes lesz ellenállni” – mondta Tarjányi, aki szerint az ukránok úgy tartottak ki a háború elején, hogy hónapokig nem kapott érdemi segítséget.

Szerinte pusztán a mennyiségi fölénnyel Oroszország képtelen lesz a háborút megnyerni.

A további szintek a biztonságpolitikai szakértő szerint: az EU-orosz, illetve az amerikai-orosz kapcsolat, valamint „a legmagasabb szint a két gondolkodásmód, a Nyugat és a Kelet összecsapása”.

„Én azt látom, hogy ezeket a szinteket más NATO-országokban tisztán látják, de Magyarországon megragadunk pusztán a háborús szempontnál” – mondta Tarjányi.

„Orbán Viktornak igaza van abban, hogy Trump a külpolitikájával sikereket ért el. Ennek ellenére elfelejtjük, hogy az Egyesült Államok nem Magyarország: attól, hogy van egy váltás 4 évente, ez nem jelenti azt, hogy a kád vízzel a gyereket is kiöntik. Számtalan példát láttunk arra, hogy a demokraták továbbvitték a republikánusok gondolatait, és fordítva” – mondta Tarjányi, aki szerint „olyan nincs”, hogy egy amerikai elnök 24 óra alatt lezár egy ilyen háborút, mivel például a japánok és a dél-koreaiak kétoldalú megállapodásokat kötöttek az ukránokkal a segítségről.

Szerinte még ha Trump el is határozná magát a fordulatra, az amerikai adminisztrációban ez csak 7-9 hónap alatt csapódna le – ennyi ideje tehát még mindenképpen lenne az ukránoknak. 

A jövőről szólva Tarjányi kijelentette: a harcok folytatódnak, és úgy néz ki, hogy ha a következő hetekben nem történik ukrán áttörés, akkor a 2024-es tavaszi hadjáratra készülnek a felek.

Ezzel gyökeresen ellentétes álláspontot fogalmazott meg Íjgyártó István volt kijevi nagykövet, aki szerint a háború nem tarthat tovább a jövő év közepénél.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
starmind
2023. október 05. 22:01
Milyen jó, hogy van egy "okos tarjányink". Igazi zseni ez a fijú.
jobtvojumaty
2023. szeptember 03. 01:49
"Számtalan példát láttunk arra, hogy a demokraták továbbvitték a republikánusok gondolatait, és fordítva” A gondolatait tovább vihetik, de az adósságait nem biztos, hogy akarják. Vietnámból is inkább kivonultak, Afganisztánt is otthagyták. Miért pont Ukrajnáért küzdenének?
jobtvojumaty
2023. szeptember 03. 01:46
"Szerinte pusztán a mennyiségi fölénnyel Oroszország képtelen lesz a háborút megnyerni." Hallottuk ezt már 80 éve és akkor is melléfogás volt.
states-2
2023. szeptember 02. 18:23
És Tarjányi az istenadta talentum, aki ezt eldönti, mármint hogy miben van, és miben nincs Orbánnak igaza. Ja nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!