Tarjányi: „Orbán Viktor téved, hogy egy háború kimenetelét a bakancsok, csizmák száma dönti el”

2023. szeptember 06. 20:23

A biztonságpolitikai szakértő nem ért mindennel egyet a miniszterelnökkel a háború kapcsán.

2023. szeptember 06. 20:23

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorban elemezte a magyar kormányfő Tucker-interjúban elhangzott gondolatait. A szakértő több dologban is igazat adott a magyar kormányfőnek, azonban bizonyos témákban úgy érezte, hogy „túlzottan sarkosan fogalmazott a miniszterelnök”.

Ezt is ajánljuk a témában

Tarjányi szerint, abban téved Orbán Viktor, hogy „egy háború kimenetelét a bakancsok, csizmák száma dönti el”. Ellenpéldának felhozta Izraelt, amely szerinte 

mindig nagyobb létszámú hadsereggel nézett szembe, mégis mindig győztesen jött ki a háborúskodásból az ellene összefogó arab országokkal szemben”.

Fontosnak tartja azt is, hogy milyen technikai és hírszerzési háttérrel bír a védekező ország. Az ukránok esetében szerinte a pszichés hatás is fontos faktor mégpedig azért, mert „ők az agresszor Oroszországgal szemben egy honvédő háborút folytatnak”.

Azt ugyanakkor Tarjányi is elismeri, hogy 

az ukránok harcmezőn nyújtott teljesítménye a nyugati hatalmak támogatása nélkül nem lehetne sikeres, 

ez pedig egyre komolyabb erőfeszítéseket követel meg az európai és amerikai szövetségesektől is.

A szakértő szerint azért gondolhatja azt a magyar miniszterelnök, hogy nem lehet Oroszországot legyőzni, mert egy atomhatalom, amely tömegpusztító fegyverekkel is rendelkezik. Tarjányi ezzel kapcsolatban azt mondta, 

az oroszok csak akkor vetnének be ilyen taktikai atomfegyvereket, ha a NATO-val kerülnének közvetlen konfliktusba Oroszországon belül. 

Nyitókép: Képernyőkép/YouTube

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
omega
2023. szeptember 08. 08:34
Ez nagyon hülye szegény. Orbán Viktor nem előadást tartott, hanem válaszolt egy kérdésre. És nem sarkosan válaszolt, csak röviden. És azért, mert máskor máshol máshogy volt, Ukrajnában még igaza lesz! Ahogy szokott. Ez a barom nem olvas újságot? Az ukránok már az óvodákban soroznak, az oroszok meg most állítanak fel egy 3-400 ezres új sereget.
hzoli68
2023. szeptember 07. 12:49
Ritkán értek egyet Tarjányival, de igaza van. Az afgán tálibok úgy győzték le az usát, hogy se csizmájuk, se bakancsuk nem volt a toldozott-foldozott papucsokon kívül.
karakter-2
2023. szeptember 07. 11:16
Tarjányi te hülye vagy. Izrael azért nyert, mert az izraeli bakancsok ott voltak harcmezőn, készén a háború folytatására, az arabok pedig megunták, hogy legyilkolják őket, hazamente piláfot zabálni.
karakter-2
2023. szeptember 07. 11:11
Orbánnak igaza van. Ha nem lesz katona, aki készen áll a halára, nem lesz háború. Lehet ezt magyarázni így, vagy úgy, de a nyers realitás ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!