Szijjártó elárulta: ekkor találkozik orosz kollégájával New Yorkban

2023. szeptember 21. 09:58

A külgazdaság és külügyminiszter az ENSZ közgyűléséről nyilatkozott a Mandinernek.

2023. szeptember 21. 09:58

Exkluzív interjút adott a Mandinernek az ENSZ-közgyűlésen tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akit arról is kérdeztünk, hogy találkozik-e, és ha igen mikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. 

Előzetesen Szijjártó éppen azt hangsúlyozta, hogy az ENSZ-t pont azért hozták létre, hogy annak összejövetelén a világ összes országa ott tudjon lenni, és azok is tudjanak egymással beszélni, akik konfliktusban vagy háborúban állnak egymással. Így például – félretéve a büszkeségüket – az amerikai elnök az orosszal.

Ezt is ajánljuk a témában

Brüsszel és Kijev összeesküdött a közép-európai államok ellen – Szijjártó Péter a Mandinernek

Találkozik-e orosz kollégájával az ENSZ közgyűlésén? Mikor ratifikáljuk a svéd NATO-csatlakozást? Mi lesz az ukrán gabonaexport tilalmával? New Yorkból nyilatkozott lapunknak a külügyminiszter.

A magyar külügyminiszter közölte: ő a nemzeti érdekeket akarja képviselni, ez pedig az, hogy a kommunikációs csatornák álljanak nyitva és legyen minél előbb béke. „Ha pedig ehhez egy kicsit is hozzá tudunk járulni, akkor ezt meg kell tenni” – fogalmazott.  

Ezért pénteken találkozni fog Szergej Lavrovval, előtte pedig a belorusz külügyminiszterrel is egyeztet csütörtökön. 

„Mindkét találkozón erőteljesen fogom képviselni a béke álláspontját, azzal, hogy konstruktív ügyekben, amelyeket nem érintenek szankciós intézkedések, folytatjuk az érdekalapú, racionális együttműködés” – szögezte le Szijjártó. 

A külügyminiszterrel készült beszélgetést itt nézheti meg: 

Nyitókép: Szijjártó Péter az ENSZ küzgyűlésen, New Yorkban. (Fotó: MTI/KKM) 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik