Százhuszonöt éve gyilkolták meg Sissit, így nézett ki a gyilkosa (Fotó)

2023. szeptember 08. 06:47

Erzsébet királynét már életében is hatalmas kultusz övezte, amelyet „szerethető karaktere” alapozott meg.

2023. szeptember 08. 06:47

A Magyar Nemzet egy pénteki cikkében emlékezett meg arról, hogy ezen a héten vasárnap lesz 125 éve, hogy merénylet áldozata lett Erzsébet királyné,  a Wittelsbach-házból származó bajor hercegnő, aki I. Ferenc József császár és királlyal kötött házassága révén osztrák császárné és cseh királyné 1854-től, és magyar királyné 1867-től 1898-as haláláig. Családi körben Sisinek becézték, 

Ernst Marischka kultikusnak számító 1955–57-es mozifilmjei nyomán a sajtóban és köznyelvben elterjedt a Sissi ragadványnév is.

A cikkben megemlítik, hogy Sissi népszerűsége és mítosza szinte vele egyidős, már Ferenc József osztrák császárral való 1854. áprilisi házasságkötése alkalmából a pár, illetve a fia­tal császárné képével ellátott bögrék, dísztálak és egyéb kisebb-nagyobb emléktárgyak kerültek forgalomba. Az ezt követő évtizedekben pedig komoly kultusza alakult ki, amelyet egyrészt a hivatalos állami és politikai kommunikáció táplált, másrészt Erzsébet „szerethető karaktere” alapozott meg.

A Sisi-kultusz mind a mai napig töretlen, nem koptatta el az elmúlt jó másfél évszázad, sőt hosszú ideig a katolikus egyház is támogatta emlékének őrzését

– olvasható a cikkben.

A merénylet

Erzsébet 1898. szeptember 9-én Genfbe utazott annak ellenére, hogy kísérete nem tartotta kellően biztonságosnak és előkészítettnek az ottani látogatását, próbálva lebeszélni ez irányú terveiről, sikertelenül. Másnap a kis számúkíséretének vele maradt tagjával, Sztáray Irmával a Beau Rivage Szállóból a Genfi-tó partján húzódó sétányon a hajóállomásra sietett,  amikor Luigi Lucheni olasz anarchista fellökte, és egy hegyesre élezett reszelővel szívtájékon szúrta.

Forrás: Wikipédia

Erzsébet holttestét teljes kíséretével udvari különvonat szállította Bécsbe, temetésére egy héttel a merényletet követően, szeptember 17-én került sor. A királyné holttestéért az udvari különvonat szeptember 11-én este indult el Bécsből Genfbe. Erzsébetet a kapucinusok templomának császári kriptájában (Kaisergruft) helyezték végső nyughelyére fia, Rudolf koporsója mellé.

Nyitókép: Wikipédia

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2023. szeptember 08. 14:18
12 évet ült börtönben majd felakasztotta magát a nadragszijaval. Amúgy nem Erzsébetet akarta eredetileg,de a kiszemelt nem utazott Svájcba, így esett a választása a könnyű célpontra. Lehet hogy felbereltek,de ezt a feltételezést erősen gyengíti az a tény hogy még egy tőrre sem volt pénze, ezért elesitett hegyesre egy reszelot.
juz3r
2023. szeptember 08. 13:37
Most a két idősebb lány (23 és 21 éves) Spanyol egyetemre járnak. Károly most érettségizett Budapesten és édesanyja révén (Eilika von Oldenburgi hercegnő) a magyar lovassport és azon belül is a lovastorna fontos láncszemei. Szinte a magyar válogatottat ők teszik ki, a sóskúti lovardájukban tanuló fiatalokkal. Pár éve az RTL egyik reggeli műsorában meghívták a két lányt beszélgetni. Egy haverom a stúdióban dolgozott hangmérnökként, aki úgyszintén szereti a történelmet. A műsor végén az egyik buta műsorvezető csaj egymás között mondta, hogy azért az angol királyi családban milyen előkelő és "cool" Walesi herceget és hercegnőt mondani... Mire az ismerősöm megjegyezte ismeretlenül, hogy ott ült az asztalnál Önnel szemben: Ő császári és királyi fensége, Habsburg-Lotaringiai Zsófia Mária főhercegnő és Ő császári és királyi fensége, Habsburg-Lotaringiai Ildikó Mária főhercegnő. Az nem "cool"?
juz3r
2023. szeptember 08. 13:37
A jelenlegi uralkodóház fő ága (Habsburg Ottó) és abból az egyik fia, György is hazánkban telepedett le. Az ő bátyja, Károly jelenleg a család feje, de ők nincsenek vér szerinti kapcsolatban Sissivel. György főherceg gyermekei, Zsófia, Ildikó és Károly is itt született Magyarországon, itt nőttek fel, itt vannak a barátaik és itt tanultak.
juz3r
2023. szeptember 08. 13:37
Sziasztok! Egy kis érdekesség a témában. A kormány Hauszmann program keretében az egész várnegyedet "restaurálják", azaz a régi, amcsik által lebombázott épületeket visszaépítik eredeti tervük alapján. Már majdnem kész a József főherceg palota is. Pár hónapja meglátogatta az építkezést a Habsburg-Lotaringiai uralkodóház egyik, a "magyar", nádori ágának, régen itt élő, magyarul tökéletesen beszélő tagja, Mihály főherceg is (az ő fia, Eduárd főherceg a magyar Szentszéki nagykövetünk). Ők nem Ausztriát, hanem Magyarországot tekintik hazájuknak. Amint visszalehetett jönni a száműzetésből Magyarországra, jöttek is. A Habsburg-Lotaringiai uralkodóház ezen ága később találkozott Sissi ágával (Gizella lánya vonala).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!