„Sokkal zöldebb rakpartra lenne szükség” – Karácsony bejelentette, mit akar kezdeni az alsó rakparttal

2023. szeptember 22. 14:50

A főpolgármester szerint vissza kell adni a budapestieknek a Dunát.

2023. szeptember 22. 14:50
null

Karácsony Gergely pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a főváros olyan állapotot kíván létrehozni a pesti rakpart átalakításával, ami visszaengedi az embereket a város „főutcájához”, a Dunához. A politikus úgy fogalmazott, a cél számára, hogy a rakpart a jelenleginél sokkal tágabb társadalmi igényt és sokkal több társadalmi szereplőt tudjon kiszolgálni, 

ennek érdekében pedig széles körű párbeszédet indítottak útjára szakmai és civil szervezetek bevonásával.

Szavai szerint ahogy most kinéz a rakpart, az senkinek sem jó, egy sokkal zöldebb rakpartra lenne szükség, ami nem csupán a közlekedést tudja kiszolgálni. A politikus felidézte, hogy Budapest valójában a Duna révén jött létre, és a város egyesítése a hidak megépítése nélkül nem valósult volna meg. 

„Ezért a rakpart, aminek a neve is jelzi, hogy régebben rakodópartként, vagyis közösségi térként szolgált a többi között a vásárok rendezése miatt, meghatározza a város karakterét. 

Ezt a komplexebb funkciót kívánjuk visszaadni az átalakításával”

– közölte.

Karácsony Gergely elmondta, választási programjában a rakpart időszakos megnyitásait vállalta, regnálása során pedig elindult a rakpart hosszú távú hasznosításának tervezése.

A megvalósításhoz szükségesek az európai uniós források”

– fogalmazott.

Sipka Gábor, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese is részt vett a sajtótájékoztatón és elmondta, az autóklub nem ellenzi az átalakítást. Ugyanakkor szeretnék, hogy a város mindenki számára, így az autósok számára is élhető legyen. A szakember szerint úgy kell átalakítani a rakpartot, hogy ne lehetetlenüljön el a közlekedés.

Közlése szerint ennek érdekében a kezdetektől részt vesznek a rakpart átalakításáról szóló egyeztetésekben és örülnek az együttműködésnek. 

Ezt is ajánljuk a témában

„A szabályok mindenkire vonatkoznak” – elhatárolódott Karácsony Gergelytől a II. kerület polgármestere

Őrsi Gergely MSZP-s kerületvezető azért bízik benne, hogy csak egy „egyszeri botlásáról” van szó.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik