Semjén Zsolt tíz perc alatt összerakná Ukrajna kisebbségi törvényét (VIDEÓ)

2023. szeptember 15. 16:36

Az egyik legfontosabb szempont az, hogy ismerje el Ukrajna a magyarságot őshonos nemzetiségnek – mondta a miniszterelnök-helyettes.

2023. szeptember 15. 16:36

Amíg a magyar kisebbség sorsa nincs garanciálisan rendezve, addig szó sem lehet Ukrajna semmilyen EU vagy NATO-csatlakozásról – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön.

Semjén Zsolt a Hír Tv Napi aktuális című műsorában felidézte: Magyarország korábban ajánlott megoldást erre a kérdésre. Az Európai Néppárt máltai kongresszusán Orbán Viktor azt mondta Porosenko akkori ukrán elnöknek, hogy ha Ukrajna az unió felé törekszik, akkor mind a nyelv, mind az oktatás kérdésében rögzítsék, hogy

az unió tagállamainak a nyelve elfogadott Ukrajnában is.

Ezt a javaslatot fenntartják továbbra is – erősítette meg.

Magyarország a kettős állampolgárságügyében pedig azt ajánlja – folytatta Semjén Zsolt –, hogy az EU és a NATO-tagországok állampolgárságát ismerjék el.

A legegyszerűbb azonban amit Magyarország ajánl, hogy ismerje el Ukrajna a magyarságot őshonos nemzetiségnek

– mondta a miniszterelnök-helyettes, kiemelve: a krími tatárok esetében ez biztosított, és ha az ő jogaikat a magyarságnak is biztosítanák, akkor „nagyjából rendben volna”.

Kijelentette: nem rajtunk múlik a jó viszony, boldogan támogatjuk Ukrajna EU-s vagy NATO-s elképzeléseit, ha ez a magyar nemzeti érdekeknek megfelel. A magyar nemzeti érdekek egyik legfontosabb pillére, hogy a kárpátaljai magyarság jogait minden tekintetben és csorbítatlanul biztosítani kell garanciális jelleggel – fogalmazott, megjegyezve: ne történhessen meg még egyszer az, hogy egyszer van, aztán elveszik.

Semjén Zsolt azt mondta, szívesen segít és tíz perc alatt megírja azt a törvénymódosítást,

ami összhangban van az Európai Unióval, a Velencei Bizottsággal, a józan ésszel, az ukrán-magyar alapszerződéssel és az ukrán alkotmánnyal egyaránt. Beszélt arról is, hogy konkrét, Magyarország irányába történt megkeresésről ukrán menekültek kiadására vonatkozóan nem tud, de általánosságban ukrán részről ez elhangzott.

(MTI)

A felvételt itt tudják megtekinteni:

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2023. szeptember 15. 23:09
Zsemlyén Zsolt ne erőlködjön az ukrán kisebbségi törvényen, és senki a magyar kormány háza tájáról. Mai hír, hogy kis híján agyonvertek Lembergben egy tanárt a diákjai szülei, mert meghallották, hogy oroszul beszél. Mint cseppben a tenger, jól mutatja, hogy mit is akarnak az egyszerű ukránok a kisebbségekkel. Hiába írsz akármilyen törvényt, hiába erőltetik magukra esetleg a baksis fejében, a valóságban soha az életben nem fogják azt se betartani, se egyáltalán békében élni más emberekkel. Be kellene végre látni, hogy a magyarok jogait egyetlen módon lehet biztosítani: Kárpátalját el kell venni Ukrajnától. Azt szeretném hallani, hogy ennek milyen módjai vannak, mit kell ezért tenni, milyen időtávon. Hangsúlyozom, itt nem évtizedes sztorikra van idő, hanem maximum egy fél év. Ebben tessék gondolkodni, nem úgy tenni, mintha nem tudnátok tökéletesen, hogy soha nem lesz meg csak kibírható sem az ottani semelyik kisebbség helyzete.
altercat1
2023. szeptember 15. 19:14
Várom a mindent elsöprő orosz gyalulást. Tűnjön el a francba ez a náci csürhe.
drogqueen
2023. szeptember 15. 18:25
Semjén csak a tömjénhez ért...Azok a szerelmes pillantások, ahogy Orbán gazdát nézi a Parlamentben... Igazi kerdem..
balbako_
2023. szeptember 15. 17:35
Én is összeraknám egy mondat hagyjátok őket békében élni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!