Hetilap

Nick Vujicic

A keresztényeknek részt kell venniük a politikában
V. évfolyam 38. szám

Párhuzamos tüntetések – a hétvégén két demostráció is zajlott Magyarországon

2023. szeptember 18. 06:53

Míg a magyar gazdák az ukrán gabona-lobbi ellen szólaltak fel, addig az ellenzék továbbra is a pedagógustörvény miatt demonstrált.

2023. szeptember 18. 06:53
null

Egyre nagyobb mértéket ölt az ukrán gabonával kapcsolatos európai uniós vita, számolt be róla Orbán Viktor a múlt hét pénteki rádióinterjújában. A miniszterelnök beszédéből kiderült, hogy az Európai Unió meggyőzte az Ukrajnával szomszédos tagállamokat arról, hogy engedjék át szárazföldön az ukrán gabonát. Ennek eredeti célállomása Afrika lett volna, azonban az események más irányt vettek.

A gyakorlatban ugyanis az történik, hogy a kereskedők szépen itt, Európában a magyar és a lengyel helyett az olcsóbb ukrán gabonát kezdik el felvásárolni – ismertette a PestiStrácok.

Lényegében az történik, hogy kihozzuk a gabonát Ukrajnából, de az az eredeti megállapodással szemben nem jut el Afrikába, tovább nehezítve ezzel az európai gazdák amúgy sem könnyű helyzetét.

Tehát Brüsszel átvert bennünket.

– tette hozzá Both Hunor újságíró. 

Szombaton azonban lejárt az ezzel kapcsolatos moratórium, amit Brüsszel nem volt hajlandó meghosszabbítani. Ezért a magyar gazdák vasárnap délután tüntetést tartottak a záhonyi határátkelő környékén, amely demonstrációra az ország túlsó feléből, Veszprémből és Pápáról is jöttek érkeztek. A tüntetésen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke is felszólalt: 

"Ha megnézzük, hogy néz ki az ukrán mezőgazdaság és annak az exportteljesítményét mi adja, akkor azt látjuk, hogy gigaméretű ukrán mezőgazdasági vállalatok állítják elő ezeket a termékeket, a 10 legnagyobból 9 nem Ukrajnában van bejegyezve".

Mindeközben a magyar gazdák a szuverenitásukért szólaltak fel, addig az ellenzék is megtartotta a maga demonstrációját a pedagógustörvénnyel kapcsolatban. Ugyanakkor a ez ellenzéki demonstrációja koránt sem volt annyira kiforrott.  Both Hunor szerint az általuk 

előretolt helyőrségnek használt gyerekkatona,

PANKOTAI Lili
Forrás: Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pankotai Lili azt sem volt képes elmondani, hogy pontosan mi is a problémájuk a pedagógustörvénnyel. Nem csoda, hogy "a forradalom megint elmaradt".

"Bízzunk benne, hogy jövőre az Európai Unió megtisztul a zsoldosoktól, és olyan politikusok kerülnek az Európai Parlamentbe, akik valóban az őket kiküldő európai emberek érdekét fogják szolgálni, és nem Soros György és az amerikai baloldal láthatatlan, de annál erősebb frakcióját erősítik" – tette hozzá az újságíró.

***

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik