Nemrég építették, de több mint egy évre lezárják a rendelőt – a betegek háborognak

2023. szeptember 04. 18:09

A XIII. kerület 15 hónapra lezárja a Révész utcai rendelőt, hogy felújítsák a gépészetét, a helyiek nem örülnek, hiszen egy jóval messzebb lévő rendelőbe irányítják ideiglenesen át őket.

2023. szeptember 04. 18:09
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A Vizafogón élők nagy örömére, hosszú és fárasztó építkezés után a 2010-es évek elején adták át a Révész utcai rendelőt. Akkor az épület a nulláról épült, az előtte lévő épületet ugyanis elbontották és helyére egy kor minden igényének megfelelő, esztétikus és modern épületegyüttes került. Ha az ember mai napig ránéz a gyermek- és felnőtt rendelőre, valamint a mellette lévő gyógyszertárra, nem tűnik lelakottnak az épület, továbbra is egy modern épületről van szó, ezért sem értik a XIII. kerületiek, miért kell megint bő egy évre nélkülözniük. 

A polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy ebben a hónapban nyithat meg a teljesen felújított Göncöl utcai rendelő, ahol a kivitelezés tavaly januárban indult. Tóth József bejelentése alapján ide kell járniuk azoknak, akik eddig a Révész utcában látogatták házi orvosukat. 

A Révész utcai gyermek és felnőtt háziorvosi rendelőben teljes gépészeti felújítást tervezünk”

jelentette be az MSZP-s politikus.

Kis távolság egy egészségesnek, nagy egy betegnek 

A Vizafogó lakótelepen élők körében nagy zúgolódást váltott ki a Révész utcai felújítás híre, többen arra panaszkodtak, hogy betegen sokkal nehezebb lesz megközelíteniük a Göncöl utcát, mint a Révészt. Két hét múlva, azaz szeptember 18-tól azonban a kerület másik végébe, négy kilométerrel arrébb kell már járni, ha látni szeretnénk az orvosainkat. A kerület bejelentése alapján nyolc körzet költözik át a Göncöl utcába szeptember 15-én, pénteken, mely napon a rendelés szünetel. 

Fotó: BP13.hu

A tájékoztatása szerint tömegközlekedéssel három útvonalon is el lehet jutni a Göncöl utcai rendelőhöz:

  • az egyik megoldás az M3-as metró igénybevétele a Gyöngyösi utcáig (a Duna Plázáig), majd onnan tovább egy megállót a 105-ös vagy a 210-es busszal kell utazni egy állomás erejéig, a Cziffra György parkig;
  • a másik megoldás a 15-ös busz használata, ezzel a Gyöngyösi utcai végállomásig (tehát a Duna Plázáig) kell menni, onnan pedig az említett két busz valamelyikére kell felszállni, és egy megállót menni a Cziffra György parkig;
  • lehetőség még a 14-es villamos is, amivel a Fiastyúk utcáig kell utazni, onnan pedig a 105-ös vagy a 210-es busz visz el a Cziffra György Parkig.

Bár több időt igényel eljutni orvoshoz, az egészségügyi ellátás színvonala változatlan lesz a vizafogóiak számára”

– áll a kerület kommünikéjében

De mi tart egy és negyed évig?

Megkerestük a XIII. kerületet, pontosan milyen munkálatokat is hajtanak végre. Ladányi Zsolt, a kerület sajtó- és kommunikációs referense a Mandinernek elmondta, hogy a teljes vízgépészeti rendszert kell felújítani. Szavai szerint a 2009-es évek környékén gyártott és forgalmazott horganyzott acélcsövek horganyvastagsága - mint azóta több szakmai vizsgálatban bebizonyosodott - nem volt elegendő, használat során olyan kémiai hatások érték, amelyek a benne vezetett víz minőségét negatív irányba befolyásolták és korai korrózióhoz vezettek. 

A csövek horganyvastagsága vélhetően 33 µm volt a szabvány által előírt 55 µm helyett. A nagykereskedőknél jellemzően ezt lehetett kapni, a vastagságkülönbséget szemmel megállapítani nem lehetett”

– jelezte, majd úgy folytatta, hogy azóta a szabványok nem engedik meg a horganyzott acélcső alkalmazását ívóvízvezetékekhez.

Tájékoztatása szerint a felújítás tartalmazza az összesen 2492 folyóméter vízgépészeti vezeték bontását és teljes cseréjét, az ehhez szükséges bontási és helyreállítási munkákkal együtt. 

 

Mint kiderült: a beruházás összege bruttó 258.8 millió forint.

 

Hogy miért a Göncöl utcába kellett helyezni a rendelést, a sajtóreferens elmondta, hogy a frissen felújított Göncöl utcai rendelőben áll rendelkezésre olyan méretű szabad rendelői kapacitás, melynek köszönhetően nem kell több orvosnak ugyanabban a szobában rendelnie.

Ennek köszönhetően nem kellett változtatni sem a befogadó rendelő, sem az átköltöző orvosok megszokott rendelési idején”

– közölte.

Ladányi Zsolt megjegyezte, a befogadó intézmény az érintett háziorvosok véleményének kikérése után, az ő támogatásukkal került kijelölésre. 

Az, hogy egy külön emeletet kapnak az átköltöző háziorvosok, szintén előnyös az őszi-téli időszakban jellemző, különböző betegségekkel jobban terhelt időszakban”

– zárta.

Folytatjuk.

Nyitókép: BP13.hu

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. szeptember 04. 21:50
Van egy rossz hírem az ott lakóknak. Nem lesz többé rendelő az épületből.
dimaggio
2023. szeptember 04. 19:25
A felújítás előtt a Bessenyei utcában volt a rendelés.
quantum
2023. szeptember 04. 18:55
Lipócia like this! Amúgy ki is itt a polgármester?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!