Merkely Béla: „A legtöbb területen nincs komoly szakemberhiány”

2023. szeptember 27. 16:22

A Semmelweis Egyetem rektora szerint „az elvándorlás alacsony, a nálunk végzettek mindössze öt százaléka megy külföldre”.

2023. szeptember 27. 16:22
null

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját. A kezdeményezéshez hazánk is rendszeresen csatlakozik.

Az idei Szívünk Napja szeptember 24-re esett,

ennek ellenére a megelőzés és a figyelemfelhívás érdekében még ezen a héten is országszerte rendezvényeket tartanak – írta meg az Index.

A lap közölte, hogy az eseményen Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója is felszólalt. Kiemelte, hogy hazánkban minden 200. újszülött valamilyen örökletes szívbetegséggel születik.

„Az egyetemen valamennyi ismert, összesen 174 kóros gént vizsgálunk, amelyek öröklött szívbetegséget kódolhatnak. Amennyiben megtaláljuk azt az egyet, amely a betegséget okozza, akkor a családszűrést már csak arra az egy génre végezzük el” – mondta.

Nincs komoly szakemberhiány

Merkely Béla elárulta, hogy az intézményben három-négyszeres túljelentkezés van, idén mintegy 1500 magyar és külföldi orvostanhallgató kezdte meg a tanulmányait az Semmelweis Egyetemen.

„Bár én leginkább a Semmelweis Egyetemről tudok beszélni, a jövőkép szerintem pozitív, a nemzetközi viszonylathoz képest

Magyarországon összességében – egy-egy diszciplína kivételével – nincs orvoshiány.

Az elvándorlás alacsony, a nálunk végzettek mindössze öt százaléka megy külföldre” – mondta.

„A kijelentésem ugyanakkor nemcsak a kardiológiára vonatkozott, én azon az állásponton vagyok, hogy a legtöbb területen nincs komoly szakemberhiány” – közölte az Index által feltett kérdésre.

„Egészen biztos, hogy van olyan diszciplína, ahol nincs elég orvos, de a létszám összességében elegendő. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az optimális arányokat nem lehet mesterséges eszközökkel létrehozni. Amit tenni lehet, az a centralizáció, továbbá a hiányszakmák kitüntetett anyagi és erkölcsi megbecsülése” – fogalmazott.

Nyitókép: Ficsor Márton / Mandiner

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik