Megújulás helyett tovább töredezik a baloldal

2023. szeptember 22. 06:17

Az ellenzéki pártok miközben kormányellenes retorikát folytatnak, várhatóan egymást is támadni fogják.

2023. szeptember 22. 06:17
KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter
Nagy Ervin
Nagy Ervin
XXI. Század Intézet

„Kilenc hónap múlva önkormányzati és EP-választások lesznek, így már most elindult a helyezkedési verseny a balliberális térfélen.

A történelmi töredezettség miatt kiélezett versengés várható a balliberális ellenzéki oldalon az ősz folyamán.

A pártok igyekeznek megkülönböztetni magukat a többi szervezettől és miközben kormányellenes retorikát folytatnak, várhatóan egymást is támadni fogják.

Az EP-választás tisztán pártlistás szavazás lesz, míg a helyhatósági voksoláson az állampolgároknak személyek – polgármesterek és képviselőjelöltek – között is választaniuk kell, a politikai túlkínálat miatt így ebben az esetben a balliberális ellenzéki pártoknak valamilyen formájú együttműködésre lesz szükségük. 

Mivel előválasztások nem jöhetnek szóba, gyakorlatilag háttéralkukra kell számítani, ami szintén fel fogja erősíteni a politikai küzdelmet, hiszen minden balliberális oldali aktor számára létkérdés, hogy minél nagyobb erőt mutasson fel az ellenfeleivel/szövetségeseivel szemben. 

A balliberális oldal pártjainak tehát úgy kell együttműködniük helyben az önkormányzati választásokon, hogy közben országosan versengenek egymással. Erre a dilemmára egyelőre nincs releváns válasza az ellenzéknek.”

***

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik