Magyarország megtiltja 24 fajta ukrán mezőgazdasági termék behozatalát

2023. szeptember 14. 10:30

Nagy István szerint nem válhat cselekvésképtelenné a kormány Brüsszel hallgatása mellett sem.

2023. szeptember 14. 10:30
null

A magyar kormányra a magyar gazdák mindig és minden körülmények között számíthatnak – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Hír TV Napi aktuális című műsorában. Felidézte, hogy fontos határidő közeleg, szeptember 15-én lejár az ukrán mezőgazdasági termékek moratóriuma, az importtilalom.

Brüsszel hallgat, nekünk pedig nemzeti hatáskörben lépni kell. Mi nem hallgathatunk, és nem válhatunk cselekvésképtelenné a gazdák előtt, ezért döntött úgy a magyar kormány nemzeti hatáskörben, hogy bevezeti újra azt a tilalmat, hogy nem lehet Ukrajnából mezőgazdasági termékeket Magyarországra behozni, azzal a különbséggel, hogy

a négy alaptermék mellett további 24 termékre fog vonatkozni a tilalom. 

Nem fogadható el, hogy a multinacionális, nemzetközi tőkebefektetésekkel létrehozott óriás gazdaságok termékei Ukrajnából úgy érkezzenek az európai uniós piacra, hogy teljesen felborítsák a normális működését – figyelmeztetett. „Ott egész más termelési szerkezetben, egész más előírások mentén, semmilyen szabályt nem betartva állítódnak elő a termékek, majd kerülnek vámmentesen, minden korlátozás nélkül az Európai Unió piacaira, és hozzák lehetetlen helyzetbe az európai gazdákat, az európai termelőket” – mondta a miniszter.

Ezt is ajánljuk a témában

„Azt látjuk, hogy a multinacionális tőke, és ezek a befektetések elfoglalják az európai uniós piacot, nem is akarnak máshova menni, hanem itt akarnak érvényt szerezni. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen mi szabályok mentén, a termelőtől az asztalig ellenőrzött körülmények között termelünk, ezért a termelők is joggal várják el azt, hogy biztonságot, megfelelő jövőképet biztosítsunk számukra” – mondta Nagy István.

***

Nyitókép: MTI/EPA/STR

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2023. szeptember 14. 18:56
"Bi Tang Tomee 2023. szeptember 14. 14:06 Magyarországnak nem csak a gabonapiacát kell megvédenie, hanem a tömegtermelés helyett egyre nagyobb területeken át kellene állni a mennyiségi helyett a minőségi termelésre… (ősgabona pl. tönköly, biobúza stb)" Hát hogyne!! Akinek kenyérre nincs pénze, az egyen biokalácsot! Nem vagytok képesek megérteni, hogy egyfelől a gabonatermelés alacsony hozzáadott értékű tevékenység, másrszt meg egy mesterséges beavatkozásokkal kaotizált globális piacon kellene versenyezni olyan termelőkkel, akik nagyságrendekkel több terméket zúdítanak a piacra.
Namond
2023. szeptember 14. 17:02
Bi Tang TomeeNamond 2023. szeptember 14. 14:26 "A 444-en olvasható az okoskodásod eredetije… de már ott sem volt igaz" NamondBi Tang Tomee 2023. szeptember 14. 16:36 Agrárkamara elnöke: Lehetetlen helyzetben a gazdálkodók Növekedés.hu https://novekedes.hu › elemzesek › agrarkamara-elnok... 2023. máj. 17. — ... gabona torlódott fel az ukrán silókban. Piaci zavarokat okoz a nálunk ragadt ukrán gabona - YouTube YouTube · M1 - Híradó · 1 hónapja https://www.youtube.com › watch 3:28 ... már korábban is nagy mennyiségű ukrán termény ragadt Magyarországon.
KBA98
2023. szeptember 14. 15:27
Helyes! Ezt a sok szart egyék meg ők!
Lombi
2023. szeptember 14. 14:21
Nyugodtan ki lehet mondani azt is, hogy a minőség sem felel meg. Leszarom az ukránok érzékenységét. Több okból kifolyólag ne hozzák ide és kész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!