Magyarország megtiltja 24 fajta ukrán mezőgazdasági termék behozatalát

2023. szeptember 14. 10:30

Nagy István szerint nem válhat cselekvésképtelenné a kormány Brüsszel hallgatása mellett sem.

2023. szeptember 14. 10:30
null

A magyar kormányra a magyar gazdák mindig és minden körülmények között számíthatnak – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Hír TV Napi aktuális című műsorában. Felidézte, hogy fontos határidő közeleg, szeptember 15-én lejár az ukrán mezőgazdasági termékek moratóriuma, az importtilalom.

Brüsszel hallgat, nekünk pedig nemzeti hatáskörben lépni kell. Mi nem hallgathatunk, és nem válhatunk cselekvésképtelenné a gazdák előtt, ezért döntött úgy a magyar kormány nemzeti hatáskörben, hogy bevezeti újra azt a tilalmat, hogy nem lehet Ukrajnából mezőgazdasági termékeket Magyarországra behozni, azzal a különbséggel, hogy

a négy alaptermék mellett további 24 termékre fog vonatkozni a tilalom. 

Nem fogadható el, hogy a multinacionális, nemzetközi tőkebefektetésekkel létrehozott óriás gazdaságok termékei Ukrajnából úgy érkezzenek az európai uniós piacra, hogy teljesen felborítsák a normális működését – figyelmeztetett. „Ott egész más termelési szerkezetben, egész más előírások mentén, semmilyen szabályt nem betartva állítódnak elő a termékek, majd kerülnek vámmentesen, minden korlátozás nélkül az Európai Unió piacaira, és hozzák lehetetlen helyzetbe az európai gazdákat, az európai termelőket” – mondta a miniszter.

Ezt is ajánljuk a témában

Már nemcsak a lengyeleket, de magát az EU-t is perrel fenyegeti Ukrajna!

Zelenszkijék könnyen felejtenek, ha segítségről van szó.

„Azt látjuk, hogy a multinacionális tőke, és ezek a befektetések elfoglalják az európai uniós piacot, nem is akarnak máshova menni, hanem itt akarnak érvényt szerezni. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen mi szabályok mentén, a termelőtől az asztalig ellenőrzött körülmények között termelünk, ezért a termelők is joggal várják el azt, hogy biztonságot, megfelelő jövőképet biztosítsunk számukra” – mondta Nagy István.

***

Nyitókép: MTI/EPA/STR

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik