Kötcse, SzázSzó, Demográfiai csúcs, Balfeszt, MMN-zászlóbontás: nincs mese, megkezdődött a politikai szezon

2023. szeptember 08. 11:29

A konzervatív, polgári politikusok, értelmiségiek a Somogy megyei településen, a balliberálisok a Margitszigeten találkoznak, a demográfiai helyzetért aggódó magyarok, külföldiek a Szépművészeti Múzeumban tanácskoznak.

2023. szeptember 08. 11:29

Ezekben a napokban olyan események történtek – többek között Vona Gábor teátrális körülmények között bejelentette, hogy Második Reformkor néven pártot alapít – és fognak történni, amelyek egyértelműen azt bizonyítják, ha ez szerencsére ez az időjáráson egyelőre még nem is látszik meg, hogy immár valóban beköszöntött a belpolitikai ősz. 

Szombaton lesz a Kötcsei Találkozó, amelyet 2004 óta minden évben megrendez a Polgári Magyarországért Alapítvány. A Somogy megyei településen ezúttal is megjelennek a Fidesz és a KDNP vezető politikusai, rajtuk kívül konzervatív, polgári, nemzeti értékeket valló közéleti személyiségek, újságírók, művészek, sportolók lesznek ott a nagy múltú Dobozy Kúriában. Több száz meghívott vesz részt a piknik jellegű programon, a fő esemény Orbán Viktor beszéde lesz. 

A miniszterelnök – ahogy az elmúlt esztendőkben – értékeli a hazai és a világpolitikai helyzetet és meghatározza a kezdődő politikai szezon aktuális feladatait.

Tavaly a kormányfő elsősorban az ukrajnai háborúról, a szankciók hatásairól, valamint a magyar gazdaság helyzetéről beszélt. Idén várhatóan ugyanezek a témák kerülnek terítékre, de minden bizonnyal kitér arra is, hogy kilenc hónap múlva európai parlamenti és önkormányzati választások lesznek, így meghatározza azt is, hogyan készülnek a kormánypártok a voksolásokra.

A balliberális politikusok, valamint az értelmiségi holdudvaruk – pontosabban annak egy része – is szombaton vitatja meg, milyen állapotban van szerintük az ország és az ellenzék hogyan tudna kitörni a meglehetősen szorult helyzetéből. Ujhelyi István ötlete volt a Margitszigeten megtartandó SzázSzó rendezvény – a névvel arra utalt, hogy ez mintegy a folytatása lehet a Farkasházy Tivadar-féle szárszói találkozóknak –, de kínos közjáték történt a szervezés során, ugyanis a humorista nehezen tudta eldönteni, miként viszonyuljon az az EP-képviselő kezdeményezéséhez. S a politikai térfél meghatározó figurái közül többen nem sok értelmét látják ennek az összeröffenésnek, ezért nagy kérdés hányan mennek el, s lesz-e egyáltalán valamilyen haszna az összejövetelnek.
 

Ezt is ajánljuk a témában

Már ma megkezdődött és vasárnapig tart az ISZOMM által szervezett Balfeszt, amely a magyarországi baloldali mozgalmak és pártok szokásos éves összejövetele. A VDSZ Benczúr utcai székházában megvitatják a nemzetközi helyzetet, az Ukrajnában zajló háborút, emellett meghatározzák a jövő évi választások előkészületeinek stratégiai céljait, továbbá külön blokkot szentelnek az akkumulátorgyáraknak is.

Szeptember 14-16-a között lesz az V. Budapesti Demográfiai Csúcs a Szépművészeti Múzeumban „A család a biztonság záloga” címmel. Ez a rendezvény a demográfiai kérdések legjelentősebb nemzetközi stratégiai fóruma 2015 óta. 

Idén négy kontinensről mintegy 60 állam- és kormányfő, egyházi vezető, véleményvezér, médiaszemélyiség, civil szervezeti vezető 

osztja meg gondolatait arról, miként teremthetünk biztonságos, kiszámítható jövőt a családok, a következő generációk számára. A rendezvényen felszólal többek között Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Erdő Péter bíboros, Aleksandar Vucic szerb elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

Szeptember 16-án szombaton „A Tisztesség útján! – Legyen része a történelemnek” címmel bont zászlót Márki-Zay Péter pártja, azaz megtartja alapító kongresszusát a Mindenki Magyarországa Néppárt. A hódmezővásárhelyi polgármester visszavezetné Magyarországot a tisztesség útjára és rendszert váltana.

Nyitókép: A Demográfiai Csúcs honlapja

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. szeptember 08. 18:55
KBA! JA, FERKÓ is ELLENÁLLHATATLAN ingerenciát érzett anno azért, hogy NEKI is legyen már ott valamije. ÚGY emlékszem, DÉStől vette meg, de erre nem esküszöm meg.
KBA98
2023. szeptember 08. 17:16
Kötsén van Feriék birtoka is, szerintem onnan kukucskál!
Hangillat
2023. szeptember 08. 15:31
SzázSzó Száz szónak is egy betű a vége. Ó!
llnnhegyi
2023. szeptember 08. 14:50
Szabó Tímea csendben van. Ugyan mihez gyűjti erejét? Hosszú,hangos fingáshoz? És Gyurcsány Ondó Ferenc? Tajtrészegen áriázik majd a parlamentben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!