„Teljesen felesleges”, „píárszagú”, „a letűnt időkre emlékeztet” – ellenzéki odaszúrások a Szárszó-pótlék SzázSzó találkozóra

2023. augusztus 28. 06:07

Sokan nem is válaszoltak a Mandiner kérdésére, hogy részt vesznek-e rajta, Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke azonban konstruktív beszélgetéseket vár.

2023. augusztus 28. 06:07
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Most még nehéz megjósolni, hogy mekkora sikere lesz Ujhelyi István legújabb kezdeményezésének, a Farkasházy-féle szárszói találkozók újjáélesztésnek – 2016-ban tartották meg az utolsót –, a Mandinerhez eljutott információk alapján túl sok eredményt nem lehet várni tőle, bár az eredeti ötletgazda támogatja.

Kukorelly nem is hallott róla

Az MSZP-ből eltávozott rendkívül aktív politikus az Esély közösség gründolása után úgy tűnik, talán még nagyobb fába vágta a fejszéjét azzal, hogy SzázSzó néven a szeptember 9-re a Margitszigetre trombitálja össze a balliberális, kormánykritikus elitet – politikusokat, értelmiségieket, művészeket –, a bejelentést ugyanis nem fogadták kitörő ovációval az érintettek, legfeljebb udvarias egyetértésüket fejezték ki.

Ezt is ajánljuk a témában

De az még a jobbik eset, ha egyáltalán eljutott a híre az érintettekhez. Kukorelly Endre például nem is hallott az akcióról, nekünk kellett elmesélnünk az egyébként közéleti témákban gyakran megszólaló írónak, hogy mi fán terem a SzázSzó. Majd abban maradtunk, hogy amennyiben kap meghívót, elmondja a véleményét a tanácskozásról. Eddig nem jelentkezett, így gyaníthatóan nem invitálták a szigetre.

De nem csak őt, több politikust, közéleti személyiséget kérdeztünk meg arról, őt meghívták-e, s akár igen, akár nem, mondja el, hogy mit vár a találkozótól.

A NER-hatalommal szembeni ellenállás erősítése

Böcskei Balázst, az Idea Intézet kutatási igazgatóját ugyan várják a SzázSzón, „de mivel érdemi tudással még nem bírok az esemény konkrét tartalmát, lefolyását és napirendjét illetően, így a részvételről dönteni egyelőre nem tudok” – válaszolta.

Egy másik politikai elemző, Nagy Attila Tibor nem kapott meghívót, így értelemszerűen nem is lesz jelen. Viszont közölte velünk, hogy mit remél a megbeszéléstől. Azt, „hogy a nem kormánypárti értelmiségek, közgondolkodók, szakértők,  egyes politikusok zárt körben tudjanak beszélgetni, gondolkodni a mostani NER-hatalommal szembeni ellenállás erősítésén. Ehhez azonban nagyobb intézmények, jóval több pénz és gondolatok sokasága kellene – egyszerre”, írta.

Szanyi Tibor, az ISZOMM nemrég megválasztott elnöke azt közölte, a rendezvényen több oknál fogva sem vesznek/vesz részt. „Mindenekelőtt azért, mert a híradásokból 

nem derül ki, hogy mi ennek a metszően »píáros« szagot árasztó kvázi nosztalgiázásnak az értelme, 

bár annyi biztosnak látszik, hogy nincs túl sok köze a Magyarországot letérdeltető szociális válság felszámolásához, avagy napjaink legforróbb európai kihívásához, t.i. az ukrajnai béke megteremtésének ügyéhez” – fogalmazott. De a részvételük azért is elképzelhetetlen, közölte, „mert a valóban baloldali pártok és mozgalmak szeptember 8-9-10-én tartják a hagyományos és nyilvános Balfesztet Budapesten, ezúttal a VDSZ székházában, aminek viszont világos programja és értő résztvevői vannak”.

Letűnt időkre emlékeztető megoldás

Megkerestük Ungár Pétert, az LMP-Magyarország Zöld Pártja társelnökét is. A sajtóosztálytól azt a választ kaptuk, hogy a párt nem vesz részt a találkozón, ugyanis abban az időpontban tartják az EP-lista-állító kongresszusukat. De röviden kifejtették az LMP véleményét is a SzázSzóró, úgy fogalmaztak, „a 8 éves kihagyás nem véletlen, ez a rendezvény jelen formájában teljesen felesleges”.

Válaszolt még Magyar György ügyvéd, aki a civilként lelkes támogatója az ellenzéki összefogásnak, de ő sem lesz ott a Margitszigeten, mert már korábban lekötött többnapos vidéki rendezvényen vesz részt. 

„Bizonyára nem lesz témahiány, van mit megbeszélni 

válaszolta arra a kérdésre, hogy mit vár a SzázSzótól.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke nem lesz itthon a rendezvény idején, így nem kell elgondolkodnia azt, hogy részt vegyen- e, s zárójelben hozzátette, hogy nem lenne könnyű döntés. Nem vár sokat a találkozótól, bár a kezdeményezést fontosnak tartja, „mégis valami más formát és helyszínt gondolnék helyesnek és nem ismét egy ma már letűnt időkre emlékeztető megoldást” – fogalmazott.

Bod Péter Ákos egykori miniszter és jegybankelnök kapott meghívást Ujhelyi Istvántól, és az a szándéka, hogy elmegy, mert kíváncsi. „Hogy mit várok? Ujhelyi EP-képviselői munkássága és tapasztalata alapján tudhat fontos ügyekről hasznosat mondani, Horgas Péter munkásságát is tisztelettel figyelem. Farkasházy Tivadar szárszói rendezvényeire nem jártam, ő éles szemű és szókimondó kommentátora korunknak, biztos most is lesz mondanivalója. Téma aztán van bőven” – fogalmazott. 

Sokan nem is válaszoltak

A leglelkesebbnek Tordai Bence tűnik, a Párbeszéd társelnöke minden valószínűség szerint részt vesz a találkozón. Azt írta, „konstruktív, előremutató beszélgetéseket várok Magyarország, Európa és a világ állapotáról, ahol én 

a fenntartható és igazságos társadalomról szóló zöld vízióból fogom levezetni a teendőinket”.

Sokan azonban nem válaszoltak, így Gyurcsány Ferenc, a DK, valamint Kovács Gergő, a Kutyapárt elnöke, Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselője, Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely, Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere, továbbá olyan ismert közéleti személyiségek sem, mint Kéri László, Vásárhelyi Mária, illetve Magyar Bálint.

Nyitókép: Farkasházy Tivadar házigazda (b) és Selmeczi Tibor humoristák a XV. Szárszói találkozón Balatonszárszón 2016. június 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blanconegro
2023. augusztus 28. 13:35
Nyomorultak. Az egy jó könyv, ezekre pedig jellemző.
papalimapapa
2023. augusztus 28. 12:47
Szánalmas vergődés, látszani akarás, görcsölés. A teljességgel alkalmatlan, fogalmatlan, tehetségtelen, de legalább annyira arrogáns neobolsevik-liberális massza rángatózása, amit látunk. Kérünk egy kávét és hátradőlünk a fotelben.
Farkas Piroska
2023. augusztus 28. 11:52
Hajrá elvtársak, nyomjátok ! Libsi sajtómunkások gyülekezzetek !!
SyncBaer
2023. augusztus 28. 11:20
Hát, libsikék efféle a "bal-sors", ezt is Budapestre kell vinni, pedig jobban állna neki az ÖkörirtóFülPöcs-találkozó elnevezés. Jakab is menne akkor, ha más hozná a csajokat. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!