Ezt nyilatkozta Szijjártó Péter Zelenszkij diplomáciai képességeiről

2023. szeptember 22. 08:30

A külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban beszélt az ukrán elnökről és a háborúról.

2023. szeptember 22. 08:30

A béke körülményei nem fognak javulni az orosz-ukrán konfliktusban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban. A miniszter a közösségi oldalán megosztott videóban elmondta, itt az ideje az ukrajnai háború megállításának. Az Ukrajna globális támogatásának csökkenésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: az európai nemzeti parlamentekben és 

az Egyesült Államokban érzékelhető Ukrajna-fáradtság annak bizonyítéka, hogy a béke körülményei nem fognak javulni. 

Ez egy nagy vita Magyarország és azok között, akik nem gondolják, hogy a békének most kellene eljönnie, mondván, hogy a helyzetnek a harctéren kellen javulnia napról napra a béke szempontjából.   

Tárgyalni kell a békéről

A rendezést illetően a tárcavezető a háború befejezését, az emberéletek mentését nevezte az első célnak, amely után tárgyalóasztalhoz kell ültetni az ukránokat és az oroszokat. Ez – jegyezte meg – nem képzelhető el az Egyesült Államok nélkül, amely garantálhatja a béke fenntarthatóságát. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a területi integritást és a szuverenitást minden ország esetében tiszteletben kell tartani. 

Magyarország soha nem ismerte el Ukrajna egyetlen területének megszállását sem 

– hívta fel a figyelmet. Közölte, nemcsak Magyarország nemzeti érdeke, hanem minden európai ország érdeke, hogy ez a háború befejeződjön. Amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök diplomáciai képességeiről kérdezték, a miniszter úgy válaszolt, ennek eldöntését az ukránokra érdemes bízni, mindenesetre az ukrán elnök az országáért harcol.   

„Lehetnénk barátok”

Jelezte ugyanakkor: ha Ukrajna visszaadná az ukrajnai magyar kisebbség jogait, az megkönnyítené Magyarország hozzá való viszonyulását például Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban. Az ukrajnai magyar kisebbségről elmondta, a jog eszközével védik őket, és szerinte minden ország ezt tenné. Közölte, százötvenezer magyar él ott, és 

az ő jogaik csorbítása nem Zelenszkij elnökkel kezdődött, hanem már 2015-ben. 

Kifejtette, sok találkozója volt Ukrajna éppen aktuális külügyminiszterével, és arra kérte őket, ne tegyék ezt. „Lehetnénk barátok, lehetnénk szövetségesek. De az, hogy elvesznek minden jogot a magyar kisebbségtől, hogy anyanyelvükön férhessenek hozzá az oktatáshoz, a médiához, a kultúrához, minden egyébhez, nos, ez konfliktust okoz kettőnk között” – mondta. Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásairól közölte, ha nem adják vissza a magyarok jogait, „nagyon bonyolult helyzetbe kerülünk (...), mivel a kisebbségi jogok, a nemzeti kisebbségek jogai, ennek tiszteletben tartása nagyon fontos európai kérdés”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. szeptember 22. 18:58
Zelenszkij diplomáciai képességeivel - tekintettel az Ukrajnába irányuló támogatásokra - semmi baj. Szíjjártóéval - tekintettel Magyarország helyzetére a saját szövetségi rendszerein belül - annál inkább. Zelenszkij azt is megszerzi, ami nem járna Ukrajnának, Szíjjártó azt sem, ami járna...
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 22. 14:33
>>> Ezt nyilatkozta Szijjártó Péter Zelenszkij diplomáciai képességeiről<< Ezt itt mindet, amit egy sorral feljebb látsz.
Nyugatellenes
2023. szeptember 22. 13:53
Ez a területi integritás duma tisztelete egy magyar szájából szánalmasan hangzik.
Paróczai László
2023. szeptember 22. 13:49
Magyarországnak vissza kell venni Kárpátalját!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!