Elhunyt Fahidi Éva, holokauszt-túlélő

2023. szeptember 11. 14:24

97 éves volt.

2023. szeptember 11. 14:24
Fahidi Éva

97 éves korában hétfőn Budapesten elhunyt Fahidi Éva magyar holokauszt-túlélő. Ezt a Nemzetközi Auschwitz Bizottság jelentette be Berlinben. Az 1925-ben a kelet-magyarországi Debrecenben született Fahidi 18 évesen túlélte az Auschwitzba való deportálást, valamint a buchenwaldi koncentrációs tábor allendorfi altáborában töltött fogságot és kényszermunkát. Sok évvel a felszabadulás után fáradhatatlanul próbálta átadni emlékeit a később születőknek.

Fahidi könyveket írt, és mint koronatanú jelent meg a nyilvánosság előtt. Németországba is újra és újra eljött, hogy párbeszédet alakítson ki.

Még 90 évesen is fellépett táncosként a Budapesti Vig Színház egyik produkciójában, amely az ő életéről szólt. Fahidi tagja volt a buchenwaldi emlékhely tanácsadó testületének. 2012-ben megkapta a Szövetségi Érdemkeresztet. Weimar városa 2020-ban díszpolgárrá avatta.

Nyitókép: Fahidi Éva író, holokauszt-túlélő beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én.
MTI/Balogh Zoltán

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik