Egyre nagyobb bajban vannak Cseh Katalinék az uniós pályázati botrány miatt

2023. szeptember 14. 08:47

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két éve költségvetési csalás gyanújával nyomoz, milliárdos vagyont lefoglaltak le, több gyanúsított van már, állítja a Magyar Nemzet.

2023. szeptember 14. 08:47

Komoly hatósági lépések történtek az elmúlt hónapokban a Cseh Katalinékhoz köthető, zavaros körülmények között megszerzett európai uniós pályázati pénzek ügyében – írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két éve költségvetési csalás gyanújával nyomoz, milliárdos vagyont lefoglaltak le, több gyanúsított van már.

Ezt is ajánljuk a témában

Cseh Katalin-ügy: több helyszínre is kiszállt a NAV

A költségvetési csalás miatt elrendelt nyomozás lendületet kapott.

A lap emlékeztet, 2021 nyarán egy magát Anonymusnak nevező álarcos alak az internetre feltöltött videójában azt állította, egy kettős játékot űző politikust fog lebuktatni, nem sokkal később megnevezte Cseh Katalint. Az álarcos alak szerint a Momentum EP-képviselőjének a családjához köthető céghálózat bizonyos tagjai gyanús körülmények között juthattak 

Ezt is ajánljuk a témában

Egy rejtélyes videó azt ígéri, hogy lebuktat egy kétszínű politikust

Motoros futárral érkezett meg egy fehér pendrive, rajta a rejtélyes videó, amin egy Anonymus-maszkos alak egy üzenetet olvas fel.

többmilliárdos európai uniós pályázati pénzekhez.

A cégcsoport magját a Mondat Kft., a Holotech Hungary Kft. és a Pannónia Nyomda Kft. teszi ki. Utóbbi vállalkozást a politikus édesapja alapította. A cégben Cseh Katalin 2013 és 2018 között volt ügyvezető volt, éppen abban az időszakban, amikor uniós pályázatot is beadtak.

A nyilvánosságra került adatokból egyre inkább arra lehetett következtetni, hogy a céghálózat tagjai működésüket összehangolva, szisztematikus módon pályáztak uniós pénzekre és nyertek el gyanús körülmények között, összesen 4,8 milliárd forintot. A gyanú szerint a módszer lényege az volt, hogy a kiemelten hátrányos helyzetű kistérségekben, Pest, illetve Nógrád megyében azonos címen fióktelepet hoztak létre, így az uniós projektekhez kapcsolódóan jelentős összegű állami támogatást is le tudtak hívni.

A pályázatokban úgynevezett holografikus eszközök, illetve technológiák szerepeltek. Az utóbbi elem azért lényeges, mert 

az adóhatóság nyomozói azt valószínűsítik, a céghálózat tagjai tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. 

Tehát egy gépre, egy technológiai megoldásra többször is pénzt kérhettek, két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s több pályázat esetében is azonos számlákat tüntettek fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

A Cseh Katalin vezette cég szerint a fejlesztésük, amelyhez az unió anyagi támogatását kérték, alkalmas lehetett volna a magyarországi olimpia helyszíneinek bemutatására. Ez persze végül nem valósult meg, hiszen a Cseh Katalin pártja, a Momentum megfúrta az olimpiát.

A szakemberek a nyomozás során körbeszámlázás nyomaira is bukkantak. 

A céghálózat bizonyos szereplői két hologramos technológia működtetésére alkalmas eszközt vettek egy cseh cégtől. Ám a magyar vevő által kifizetett, több mint egymilliárd forintos vételár maradéktalanul visszavándorolt a vevőhöz, a cégcsoportba tartozó Holotech Hungary Kft.-hez. A NAV a cseh kapcsolat miatt kezdeményezte, hogy az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh vádhatósághoz. 

Ezt is ajánljuk a témában

Külföldi segítséggel nyomoznak Cseh Katalinékhoz köthető céghálózat ügyében

Az adóhatóság két éve rendelt el költségvetési csalás miatt nyomozást.

2022 őszén a NAV egy személyt kihallgatott az ügyben, akit félmilliárdot meghaladó adócsalással gyanúsítanak. Az illető a Cseh család cégéhez kapcsolható egyik vállalkozás tisztségviselője, akinek az érdekeltségeinél a nyomozó hatóság milliárdos értéket meghaladó vagyont is lefoglalt. Néhány héttel ezelőtt a nyomozók újabb gyanúsítottat találtak, a férfiról azt lehet tudni, a tavaly meggyanúsított tisztségviselő bűnsegédje lehetett.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik