Brit lap: Európa konzervatív populistái a migránsokat a csecsemők ellen uszítják

2023. szeptember 21. 10:03

A cikk szerint mindkét szélsőség, amely kizárólag a szaporodásra vagy a bevándorlásra támaszkodik, figyelmen kívül hagyja a demográfiai kihívások összetettségét és az egyéni választás és mobilitás előnyeit.

2023. szeptember 21. 10:03

A brit The Economist gazdasági lap részletesen foglalkozik az európai demográfiai helyzettel: azt írják, hogy egyetlen uniós ország sem szül annyi csecsemőt, amennyi elegendő lenne a népesség fenntartásához.

Úgy fogalmaznak, hogy az olyan konzervatív vezetők, mint a magyar Orbán Viktor és az olasz Giorgia Meloni egzisztenciális kérdésnek tekintik ezt, és a hagyományos családok és a helyi etnikai állomány fontosságát hangsúlyozzák. 

Megoldásként a szaporodást hirdetik, és a liberális megközelítéseket kritizálják, demográfiai halálkultusznak minősítve azokat”

– írták. 

A The Economist szerint a magyar miniszterelnök arra használja a kérdést, hogy erősítse hírnevét Magyarország határain túl is. Megemlítik, Magyarország családbarát politikát vezetett be a termékenységi ráta növelése érdekében, és a konzervatívok ezeknek az intézkedéseknek tulajdonítják a gyermekvállalási miniboomot. 

A cikk szerint a liberálisok a családtervezés egyéni választása mellett érvelnek, amelyet az adó- és gyermekgondozási rendszerek némi támogatással támogatnak. Megemlítik, hogy mindkét szélsőség,

 „amely kizárólag a szaporodásra vagy a bevándorlásra támaszkodik, figyelmen kívül hagyja a demográfiai kihívások összetettségét és az egyéni választás és mobilitás előnyeit”.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GrumpyGerald
2023. szeptember 21. 12:01
Értjük, tehát az, hogy szaporodással akarjuk fenntartani a magyarságot, az olaszok meg az olaszságot, az szélsőséges. Szerintem meg ráittak valami ordas eszmére, 3 tabletta után.
auditorium
2023. szeptember 21. 10:51
A britek és sajtójuk a BREXIT után visszasirják az EU-tagságukat, mert sok előnyt élveztek, de nem tűrték a német-francia tandemet. Ők dirigálni szoktak, nem engedelmeskedni. Ezért most kigyót-békát irnak a kis védtelen Magyarország ellen. Országunkat mindig cserben hagyták, de mi azért csodáljuk őket..... Sok NB-ban dolgozó ismerősünk és rokonunk eljött onnan, mert a gazdasági helyzetük nem éppen rózsás, az EU-s mezőgazdasági-zöldség-gyümölcs szállitás akadozik, a vám miatt drágább, az ERASMUS-programra is csak vizummal jelentkezhetnek, ami megneheziti európai egyetemekkel a közreműködést. Sok brit kért német vagy francia állampolgárságot, hogy pl. tanithassanak Európában. Nyelvüket mindig jól eladták (tanfolyamok, tankönyvek, kongresszusi lingua franca) szerencsések.
bispora
2023. szeptember 21. 10:48
Economist, Nobel díjas közgazdászok érvelnek heti szinten a migráció elkerülhetetlensége és igen pozitív hatásai mellett. Aztán az ember belenéz a cikkekbe, peer review kéziratokba és mit lát? Azt, hogy ezek egytől egyig, meritokrata, régvolt idők "normális" migrációs mechanizmusait tárgyalják. Ami sokszor valóban pozitív gazdasági és megkérdőjelezhetően pozitív társadalmi hatásokkal bírt. Azonban soha, sehol nem jelent még meg átfogó elemzés a harmadik világ képességtelen millióinak etnikai bontású pozitív gazdasági hatásáról Európában és az USA-ban. Azért nem, mert miközben a GDP nő valamelyest, ez a hatás rendkívül negatív! Az életre vetített financiális egyenlege egy szomáliai kalandornak például 1 millió euró, azzaz egy Nobel díj, amit az adófizetők dobnak össze. Ráadásul az unoka is kb ennyibe kerül majd! És akkor még a piszkos villáról, azaz a boldog, nyugodt szétverő bűnözésről még egy kurva mondatot nem szóltunk...
altercat1
2023. szeptember 21. 10:43
Miket nem képzel ez a közgazdászi bikkfanyelvű egyed! Mármint hogy azt képzeli a betokosodott agyával, hogy a hagyományos, nem lhibbant családok nem maguk döntenek arról, hogy gyerekük legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!