Brit lap: Európa konzervatív populistái a migránsokat a csecsemők ellen uszítják

2023. szeptember 21. 10:03

A cikk szerint mindkét szélsőség, amely kizárólag a szaporodásra vagy a bevándorlásra támaszkodik, figyelmen kívül hagyja a demográfiai kihívások összetettségét és az egyéni választás és mobilitás előnyeit.

2023. szeptember 21. 10:03

A brit The Economist gazdasági lap részletesen foglalkozik az európai demográfiai helyzettel: azt írják, hogy egyetlen uniós ország sem szül annyi csecsemőt, amennyi elegendő lenne a népesség fenntartásához.

Úgy fogalmaznak, hogy az olyan konzervatív vezetők, mint a magyar Orbán Viktor és az olasz Giorgia Meloni egzisztenciális kérdésnek tekintik ezt, és a hagyományos családok és a helyi etnikai állomány fontosságát hangsúlyozzák. 

Megoldásként a szaporodást hirdetik, és a liberális megközelítéseket kritizálják, demográfiai halálkultusznak minősítve azokat”

– írták. 

A The Economist szerint a magyar miniszterelnök arra használja a kérdést, hogy erősítse hírnevét Magyarország határain túl is. Megemlítik, Magyarország családbarát politikát vezetett be a termékenységi ráta növelése érdekében, és a konzervatívok ezeknek az intézkedéseknek tulajdonítják a gyermekvállalási miniboomot. 

A cikk szerint a liberálisok a családtervezés egyéni választása mellett érvelnek, amelyet az adó- és gyermekgondozási rendszerek némi támogatással támogatnak. Megemlítik, hogy mindkét szélsőség,

 „amely kizárólag a szaporodásra vagy a bevándorlásra támaszkodik, figyelmen kívül hagyja a demográfiai kihívások összetettségét és az egyéni választás és mobilitás előnyeit”.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik