Attól, hogy valamit sokszor mondanak, még lehet hülyeség

2023. szeptember 15. 17:02

Ennek a hazug és káros mítosznak a kialakításában magyar állampolgárok is tevékenyen részt vesznek.

2023. szeptember 15. 17:02
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Sosem jó, ha egy hazugság evidenciává válik, de ha ezzel egy országot járatnak le, annak szörnyű következményei lehetnek. Az első világháború előtt és alatt a szláv és román propaganda olyan sikeresen hitette el a nyugattal, hogy a Monarchia a népek börtöne és Magyarország elnyomja a kisebbségeket, hogy Trianonban kegyetlenül megbüntették ezért hazánkat; az 1848-49-es szabadsághősök emléke addigra megfakult.

A szemünk láttára tűnt el az ’56-os forradalomban gyűjtött szimpátia, a kommunizmus lebontásában és különösen a német egységben játszott ’89-es szerepünket is mára elfelejtették, helyette megszületett az antidemokratikus magyar közélet toposza. Az még hagyján, ha ellenségeink járatnak le minket, de ennek a hazug és káros mítosznak a kialakításában magyar állampolgárok is tevékenyen részt vesznek.

Legutóbb azzal szembesültünk, hogy Svédországban olyan oktatófilmet vetítenek az iskolásoknak, amiben a demokrácia leépülésének példájaként hozzák fel Magyarországot, s ebben segítségükre van az a Gulyás Márton, aki évek óta zavartalanul, százezres nézettségű ellenzéki műsorokat gyárt idehaza. Arról informálja a svédeket, hogy nálunk 2010 óta lassanként megszűnt a demokrácia. A narrátor elmondja, hogy a kormány korlátozza a sajtó- és a szólásszabadságot, a diákoknak pedig Gulyás Márton szavaiból kiindulva el kell magyarázniuk, hogyan lehet egy ránézésre demokratikus ország valójában elnyomó rezsim.

Mivel ez nem egyszeri eset, a cáfolata sem lehet egyszeri. Minden alkalommal, amikor ez a nyilvánvaló hülyeség a közbeszéd részévé válik, újra és újra el kell mondani, hogy Magyarország demokrácia. Nem mintha egy ország, nép, ember minőségét az adná, hogy demokrata. Számtalan politikus, művész, tudós volt, számtalan sikeres nemzet és birodalom, akik és amelyek nem is hallottak demokráciáról, és értetlenkedő kacagással fogadják, ha bárki ezt számonkéri rajtuk. De történetesen a mai magyar berendezkedés meglehetősen demokratikus, és a vádlók a minduntalan ismételgetett szövegen – a Fidesz rátette mindenre a kezét, hibrid rezsimet épít stb. – kívül nem nagyon tudnak felhozni semmit.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tizennyolcfok
2023. szeptember 16. 16:20
ez konkrétan a ti propagandátok jelmondata, ungváry! neked nem mondták, te szerencsétlen kesztyűbáb?
Chekke-Faint
2023. szeptember 16. 10:08
Turbózod a szart. ennyi. Mi köze a svéd kormánynak a magyar belpolitikai kérdésekhez? Ezt az egy tényt elemezzétek ki...
connorj
2023. szeptember 15. 20:13
Bizonyára: https://vm.tiktok.com/ZGJWHNRJs/
kovsa
2023. szeptember 15. 20:06
"Ennek a hazug és káros mítosznak a kialakításában magyar állampolgárok is tevékenyen részt vesznek." - Tévedés. Nem "IS". Csak és kizárólag magukat magyarnak kiadó "polgárok", ügynökök vesznek részt benne. Az összes külföldi csak azt szajkózza, amit ezek az ügynökök a szájukba adnak. Aki járt már Mo.-on, és a Soros-buborékon kívülre is ellátott, azok tudják, hogy amit mondanak, az nem igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!