Aleksandar Vucic: Magyarország modell Szerbia számára

2023. szeptember 15. 06:25

A szerb államfő szerint a két ország kapcsolata minden tekintetben történelmi csúcsponton van.

2023. szeptember 15. 06:25

Magyarország modell Szerbia számára – mondta Aleksandar Vucic szerb államfő csütörtök este a Budapesti Demográfiai Csúcs alkalmából tartott gálavacsorán. Novák Katalin köztársasági elnök házigazdaként azt emelte ki, hogy a két országot stratégiai partnerség fűzi egymáshoz. A szerb államfő hangsúlyozta, sokat tanultak Magyarországtól, és köszönik az elkötelezettséget, a Szerbiának nyújtott támogatást. A magyar köztársasági elnök úgy fogalmazott: 

Aleksandar Vucic a kezdetektől velünk van.” 

Magyarország és Szerbia mostani viszonya jól mutatja, miként volt képes a két ország túllépni a történelmi tragédiákon és eseményeken, és „példamutató módon összefűzni erőit”. Hozzátette: közös reményük, hogy képesek lesznek megfelelni a demográfiai kihívásoknak.   

Szerbia nagyon rossz helyzetben van

A szerb államfő a kétnapos budapesti tanácskozással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia nagyon rossz helyzetben van, de talán mégsem annyira, mint néhány évvel ezelőtt. „Növeltük az anyáknak, illetve a gyerekek után járó pénzügyi támogatást, ami az elmaradottabb, szegényebb régiókban hozott eredményeket, a nagyvárosokban azonban sajnos nem sikerült előrelépnünk a demográfiai mutatókban” – mondta, Aleksandar Vucic szerint 

 

további támogatásokat kell biztosítani a családok, a hagyományos értékek védelméért. 

 

A demográfiai csúcson csütörtökön elhangzott beszédek, köztük Novák Katalin felszólalása is ebbe az irányba mutatott – mondta. 

Egy macska vagy egy kutya több like-ot kap, mint egy kisgyerek

Hozzátette, jelentős figyelmet kell fordítani arra a harcra is, amelyre a közösségi médiában tapasztalható negatív tendenciák miatt van szükség. Egy példát említve különösnek nevezte, hogy 

 

egy macska vagy egy kutya több like-ot kap, mint egy kisgyerek.  

 

A szerb államfő azt mondta, új utakra, elgondolásokra van szükség, hogy áttörést lehessen elérni, ezért ajánlja mindenkinek a mostani, már ötödik alkalommal megszervezett budapesti konferenciát. „Brüsszeli programom miatt csak késve tudtam Budapestre érkezni, de rögtön találkoztam Orbán Viktor miniszterelnökkel” – mondta. „A szerb-magyar kapcsolatok minden tekintetben történelmi csúcsponton vannak, követendő modell számunkra, amit Magyarország tesz – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy sokat tanulnak a magyar emberektől.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2023. szeptember 15. 11:46
Érdekbarátság, semmi több. Őszintén, az nekünk nem rossz, ha "Szerbia nagyon rossz helyzetben van". De szerintem, az hogy "nagyon rossz helyzetben van", nem igazán világítja meg a probléma nagyságát. Igazából katasztrofális állapotban van Szerbia.
gyzoltan-2
2023. szeptember 15. 07:31
"A szerb államfő szerint a két ország kapcsolata minden tekintetben történelmi csúcsponton van." Kissé fellengzős, közérzet-javító, propaganda fogás, kijelentés... Legfeljebb alapnak tekinthető! Kedvező alapnak, kedvező készségnek! Óriási teher van Közép-Európán, minden pozitív fejleményre mindannyiunknak szükségünk van! Nagy bajban vagyunk, és még nagyobb bajban leszünk, ha itt Közép-Európában nem találunk egymásra, nem találjuk meg a közös hangot, melyet a belátható közös érdek inspirál! Nyugat-Európa akár elbukottnak, leírhatónak is tekinthető, és ezzel párhuzamosan egyre inkább értékelődik fel a régiónk, térségünk... Máris, ezt Magyarországon is tapasztalhatjuk, célállomása lettünk a Nyugat-Európából elmenekülteknek, kik európaiságukat itt vélik megőrizhetőnek tartani... Várható, hogy a Nyugatot tönkretevő, fölzabáló ellenség, a további hódítás érdekében mindent elfog követni a Közép-európai országok lehetséges ellentéteinek kiélezésére, feltranszformálására! -ennyi ezer karakter..
balbako_
2023. szeptember 15. 06:50
Bár jönnek még rossz hírek szerb oldalról az átállás lassú, de biztos. A két nép megbarátkoztatása történelmi szükséglet és ezt már a szerbek is kezdik megismerni.
states-2
2023. szeptember 15. 06:42
Az elszigetelősdi komcsikat megüti a laposguta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!