A NATO-tagság és egy iskolai segédanyag nem azonos súlyú kérdés

2023. szeptember 25. 07:40

A rendszerváltás óta a választásokon mindig a népakaratnak megfelelő döntés született, nyílt versenyben.

2023. szeptember 25. 07:40
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

„Megint svéd ügy van a magyar közéletben. Mint ismert, az elmúlt hetekben vált témává a magyar sajtóban az a 2019-ben készült, és bizonyos tanórákon a svéd közoktatásban választható módon használt videó-összeállítás, amely Magyarországot olyan államként mutatja be, ahol a demokrácia lassan megszűnik. Szijjártó Péter külügyminiszter azonnal levelet írt skandináv kollégájának, Tobias Billströmnek, amelyben kifejti, hogy a kisfilm nem segíti az északi ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát. A Fidesz-frakció múlt hét közepén tartott kihelyezett, parlamenti ülésszakot nyitó ülésén a hangulat megalapozása végett levetítették az általános iskolásoknak szánt oktatófilmet. Az eset persze több kérdést is felvet, én ezek közül csak hárommal szeretnék foglalkozni.

Az első megválaszolandó az, hogy vajon jogos-e a felháborodás az iskolás kisfilm kapcsán? Véleményem szerint igen, mert bár egy alternatív, tehát nem kötelező jellegű tananyagsegédletről beszélünk, mégis érdemben szükséges vizsgálni a tartalmát, amely torz képet fest hazánkról. Magyarország demokrácia még akkor is, ha sokan kritikusan szemlélik a Fidesz-kormány többségi elvre épülő hatalomgyakorlását. A rendszerváltás óta négyévente szabad választásokon mindig a népakaratnak megfelelő döntés született, nyílt versenyben. Ha egy ország működéséről képet akarunk adni a diákoknak, illik a különböző álláspontokat bemutatni, nem csak egyoldalú képet felfesteni.”

Nyitókép: Képernyőmentés

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. szeptember 28. 23:18
Fodor szarból van, libcsi szaról.
Osztap_Bender
2023. szeptember 26. 18:01
Svédország vagy tiszteletet tanúsít hazánk iránt, vagy megy az orosz borscsba, nem a nato-ba. Addig pedig bőszen hajkurászhatják felségvizeikben a láthatatlan orosz tengeralattjárókat.
Akitlosz
2023. szeptember 26. 14:58
"A rendszerváltás óta a választásokon mindig a népakaratnak megfelelő döntés született, nyílt versenyben." Ezek szerint soha semmiféle népakarat nem állt a Liberális Pártja mögött.
Jose
2023. szeptember 26. 07:50
Próbáltam elolvasni a teljes cikket, de tele van lényegtelen, érdektelen sablonszövegekkel, úgyhogy abbahagytam. Ez a faszi mindig is egy jóllakott napközis volt. Állandóan lavírozik, soha nincs markáns véleménye semmiről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!