A második világháborús lengyel menekültek magyarországi befogadásáról emlékeztek meg Varsóban

2023. szeptember 18. 17:59

A lengyelek köszönetet mondtak hazánknak, amiért annak idején megnyitották a határokat lengyel testvéreik előtt.

2023. szeptember 18. 17:59

A második világháborús lengyel menekültek magyarországi befogadásának 84. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést hétfőn Varsóban. 

Az ünnepséget a magyarországi lengyel menekültek vezetőjeként tevékenykedő és zsidókat mentő Henryk Slawik és idősebb Antall József 2016-ban emelt varsói emlékművénél tartották. Az eseményen részt vett Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet, és Jan Józef Kasprzyk, a lengyel Háborús Veteránok és Üldözöttek Hivatalának főnöke.

Kasprzyk beszédében megköszönte a magyaroknak, hogy 1939-ben megnyitották a határokat a hazájukat elhagyni kényszerülő lengyelországi zsidóság előtt. 

A tisztségviselő a lengyel, a magyar és a zsidó nemzetek hősének nevezte Slawikot és Antallt.

„Ez a két ember megmutatta, hogy a legborzalmasabb időkben is meg kell, hogy őrizzük emberségünket és felebaráti szeretetünket” – jelentette ki.

(MTI)

Nyitókép: Wikipedia

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. szeptember 18. 22:05
Ezek 60-80 százaléka bibsi volt. Meg is hálálták a befogadást gyilkos bolsevizmusuk alatt.
rugbista
2023. szeptember 18. 20:40
Azért ne féljetek, ha újabb baj lesz, ide jöhettek, és nem lesztek kiadva.
Lombi
2023. szeptember 18. 20:17
Ha így folytatják, újra aktuális lesz az a határnyitás.
robogo72
2023. szeptember 18. 20:00
Nem szóltak lengyeleknek hogy a Présember-jóember tudja a tutit, ők meg benézték a történelmet ? Megj: rajtunk és a lengyeleken kívül minden érintett ferdíti, hazudja a magyar történelmet. Csehek, szlovákok, labancok, szerbek, horvátok, törökök, románok, oroszok, ukránok. Kimaradt valaki ? Hirtelen ennyi nemzet jutott eszembe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!