A koszovói összecsapás után két magyar katonának is amputálni kellett a lábát

2023. szeptember 11. 18:16

A beavatkozás elkerülhető lett volna, ha a korábban kapott kezelés során minden szakszerűen történik – írja a hvg.hu.

2023. szeptember 11. 18:16
Security measures increase in Zvecan, northern Kosovo

Nemcsak a hivatalosan közölt egy, hanem két, Koszovóban megsérült magyar KFOR-katona lábát is amputálni kellett – értesült a hvg.hu. Egyiküknél ráadásul felmerült, hogy ehhez a beavatkozáshoz egy késlekedés vezethetett. A műhiba-gyanú nyomán indult vizsgálatról senki nem közöl semmit, ahogy arról sem tudni, mire jutott az ilyenkor kötelező ténymegállapító helyszíni vizsgálat.

Elfajult demonstráció

A május 29-én Koszovóban megsérült magyar katonák ügyéről három hónappal az eset után még mindig keveset lehet tudni. Aznap Zvecsanban szerbek támadtak rá a többségében magyar KFOR-katonákra.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő katonákat azért vetették be május 29-én tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecsan település polgármesteri hivatalánál, mert szerb tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy 

az albán nemzetiségű polgármester el akarta foglalni hivatalát a többségében szerbek lakta észak-koszovói városban. 

Az összecsapássá eszkalálódott demonstráció során a szerbek nemcsak üveggel, kövekkel támadtak a KFOR-katonákra, hanem házi készítésű robbanószerkezetekkel és fegyverrel is – írja a lap.

Egy vagy két katona?

Az összecsapást követő napokban még volt tájékoztatás, később azonban már egyre kevésbé lehetett információhoz jutni a történtekről és a sérültek állapotáról. A hvg.hu – elmondásuk szerint – régóta próbál utána járni a részleteknek, mert bár a Honvédelmi Minisztérium a támadással összefüggő egyetlen esetben számolt be „végtagamputációról”,

a hvg.hu úgy tudja, valójában két sérült katona lábát is amputálni kellett.

Ráadásul értesüléseik szerint egyiküknél ez a beavatkozás elkerülhető lett volna, ha a korábban kapott kezelés során minden szakszerűen történik. Ám a lábamputációhoz vezető kezelés felveti a műhiba gyanúját, illetve azt, hogy a beteg ellátása és kezelése a legszakszerűbben történt-e, melynek kiderítésére információik szerint vizsgálat is indult.

Nyitókép: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2023. szeptember 12. 10:03
Még jó, hogy az ott őrjöngő szerbek 0rbán nagy barátai. Két magyar hadirokkant, és a magyar diplomácia lapít, sunnyog. Mint a ruszkik 1956-os forradalom értelmezésénél.
voltospultos-2
2023. szeptember 12. 09:11
Fizetésért. Csonttalan Ivar: Ezt az életet választottuk, tudtuk, hogy veszélyes lesz.
alexandrosz-2
2023. szeptember 12. 06:08
Sunyít a HM. Szokás szerint. Aljas banda. Akárcsak a rácok faszát szopkodó vétltlan köpcös geci, meg a kakaduja.
Unknown
2023. szeptember 12. 05:53
Orbán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!