Valami nagyon szokatlan dolog történik a Körös–Maros Nemzeti Parkban

2023. augusztus 09. 17:51

Az eset világszerte nagyon ritkának számít, de nem példa nélküli.

2023. augusztus 09. 17:51
A Sea Eagle reacts as it is used to train Maremma sheep dogs to protect their livestock from the threat of Sea Eagles, in Rothiemurchus Falconry, in Aviemore, in the Scottish Highlands, on July 26, 2023.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának közös munkacsoportja különös fészekaljat talált a dévaványai tájegységben májusban: három parlagisas-fióka mellett egy szintén egészséges egerészölyv-fióka nevelkedett.

Az egyesületnek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az egerészölyv-fiókát

minden bizonnyal zsákmányként vihették be a parlagi sasok a fészkükbe,

mivel azonban sértetlenül maradt és a fészekbe kerülve a sasfiókákhoz hasonlóan élelmet kért a sasszülőktől, azok saját három fiókájukkal együtt tovább etették.

A júniusi ellenőrzés során az egerészölyv-fióka már a fészek környékén repkedett láthatóan egészségesen, míg a három sasfióka a fajra jellemző módon csak júliusban hagyta el a fészket – olvasható a közleményben.

Jelezték, a sasok által nevelt ölyvfiókák esete világszerte nagyon ritkának számít, de nem példa nélküli.

Magyarországon az MME nyilvántartása szerint az elmúlt harminc év több mint tízezer sasfészek-ellenőrzése során eddig mindössze hatszor figyeltek meg élő egerészölyv-fiókát parlagisas-fészekben, további öt ilyen eset vált ismertté rétisasokkal összefüggésben.

Azt írták, az egerészölyv Európa leggyakoribb ragadozó madara, Magyarországon is általánosan elterjedt, és változó számban szinte minden élőhelyen megtalálható. A parlagisas-fészkeknél azonosított zsákmányállatok megközelítőleg 1 százaléka egerészölyv, döntő részben fészekből zsákmányolt fióka, így viszonylag gyakori esetnek számít, hogy egerészölyv-fióka kerül a sasfészekbe.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. augusztus 10. 09:20
Gondolom, a túzokrezervátum közelében lehet. Ez sokkal jobb történet, mint a gólyafiókás, aminek megszüntették a közvetítését horror miatt. 3 házzal odébb, nálunk a biológiatanár lakott. Mindig volt nála parlagi sas, és mindennap sétáltatta. A Köröspartra ment, követte a gyereksereg. És rendszeresen hallottam a sasordításokat a padlásról. Hogy menjünk már!
Hangillat
2023. augusztus 09. 20:49
Az akkumulátor gyárak okozta vízhiány autokratikus-egerészölyv parlagi elsasodosása.
Gullwing
2023. augusztus 09. 19:58
Örök befogadta a sas az egerészölyvet.
Ergit
2023. augusztus 09. 18:36
Érdekes, hogy a zsákmány (természetesen) ösztönösen kaját kér, miközben őt vitték kajának....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!