Sajtóhír: Pressman lehet a felelős az amerikai szigorításért

2023. augusztus 04. 08:18

Jól haladtak az egyeztetések a magyar és az amerikai fél között, de sajtóhírek szerint a nagykövet közbelépett.

2023. augusztus 04. 08:18

A Magyar Nemzet egy neve elhallgatását kérő felsővezetőre hivatkozva azt írja, hogy a magyar államigazgatás felsővezetésében is meglepetést okozott a magyar állampolgárok amerikai beutazásának kedden bejelentett szigorítása. A lap egy további kormányközeli forrásból úgy tudja,

David Pressman nagykövet döntésére vezethető vissza, hogy az amerikai fél bekeményített.

Hozzáteszik:  látszólag jól haladtak az egyeztetések az amerikaikkal ebben a kényes ügyben, amelyben a magyarok a kettős állampolgár külhoni magyarok adatait nem hajlandóak megosztani – tömegesen pedig biztosan nem –, miközben az amerikaiak biztonsági garanciákat követeltek a 2010-es években honosított több mint egymillió kettős állampolgár magyar útlevelét felemlegetve.

Ezt is ajánljuk a témában

Az amerikaiak kezdetben az összes kettős állampolgár adataira igényt tartottak volna – noha ezeket fordított esetben ők is aligha adnák ki, ugyanis adatvédelmi szempontból vállalhatatlan –, majd egy időre

belátták, hogy ez lehetetlen és visszakoztak, végül ismét bekeményítettek.  

Egy mások forrás szerint eseti megkeresésre 80-85 személy adatait egyeztették le az amerikaikkal, így 

nem felel meg a valóságnak, hogy a magyarok nem működtek együtt a diplomatáikkal. 

Márpedig az amerikai nagykövetség azt állítja: az interneten lekérhető elektronikus utazási engedély (ESTA) feltételeinek megszigorítására azért volt szükség minden magyar állampolgárral szemben, mert a magyar kormány „nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a VWP (a vízummentességi program) követelményeinek minden szempontból megfeleljen”.

Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt, a büntetőjogi felelősségre vonás megtörtént, a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól, tehát megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata 

– reagált Rétvári Bence államtitkár Matthew Miller nyilatkozatára. Az amerikai külügyi szóvivő előzőleg arról beszélt: azért van szükség a szigorításra, mert bűnözők is magyar útlevélhez juthattak, mivel 2020, a biometrikus útlevél magyarországi bevezetése előtt a magyar állampolgárságért folyamodók személyazonosságának ellenőrzése nem volt megfelelő.

Hangsúlyozzák: a magyarok ESTA-ja mostantól az eddigi kettő helyett csak egy évre érvényes, illetve egyszeri használatra korlátozódik. Vagyis ha valaki átutazik a kanadai határon, hogy az északi oldaláról is megnézze a Niagara vízesést, ugyanazzal az ESTA-val nem térhet vissza az Egyesült Államokba. A mai magyar határokon kívül születettek pedig egyáltalán nem kaphatnak ESTA-t, nekik amerikai vízumra van szükségük a beutazáshoz, akár Romániában, akár mondjuk Hollandiában születtek – ez viszont eddig is így volt.

Úgy tudják, a magyar diplomácia azért is meg akarja előzni az indokolatlan vízumkényszer bevezetését, mert ezzel megfelelő válaszlépés meghozatalára kényszerülne, ami pedig tovább távolítaná egymástól a feleket.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. augusztus 04. 17:31
Jó, de azért azt talán figyelembe kellene venni, hogy a szexuális aberráltak komoly gondolkodási és valóságérzékelési problémákkal küzdenek.
bagira002
2023. augusztus 04. 15:40
Pressman biztonsági kockázat magyarok részére.
Pelso j.
2023. augusztus 04. 14:03
Sztrovacsek@: Már az első mondat abszolút vicc: "A Magyar Nemzet egy neve elhallgatását kérő felsővezetőre hivatkozva azt írja, "
Pelso j.
2023. augusztus 04. 14:01
fater0921@: Nosza, idulj, s hajrá, ne csak fotelből. Majd nézlek a hírekben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!