Nehogy már egy visszaeső ámokfutóból csináljunk áldozatot!

2023. augusztus 04. 16:41

A rendőröknek annyit kéne üzennünk: köszönjük, hogy kiszűrtek egy ilyen sofőrt. Reméljük, már nincs sok hasonszőrű ámokfutó az utakon.

2023. augusztus 04. 16:41
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A hét legnagyobb sztorija, hogy videóra vették, amint a rendőrök megállítanak egy kétszázzal száguldozó sofőrt, azonban a legnagyobb csavar nem is ez, hanem hogy a honi média egy része az őrizetbe vett N. Csaba mellé állt. 

A Budapesti Autósok Közössége Youtube-csatornára került fel egy Cobra 11-et megszégyenítő videó, melyen azt látni, hogy a rendőrség megállít egy Mercedest az M2-es autópályán. Mivel a sofőr finoman szólva sem volt együttműködő, a hatóság emberei fegyvert rántva rángatták ki az autóból a jogosítvány nélkül, 200 km/órás sebességgel száguldozó férfit, aki elfogása közben azt kiabálta a rendőröknek:

megdöglötök!

Azt is megtudhattuk, hogy a rendőrök szemszögéből hogyan zajlottak az események: Gál Zsombor őrmester, a Váci Rendőrkapitányság körzeti megbízottja elmondása szerint nem volt ismeretlen számára és kollégái számára a sofőr, ugyanis N. Csabát többször kapták szabálysértésen, nem először vezetett eltiltás hatálya alatt. 

Ezt is ajánljuk a témában

A gyorsforgalmi szakaszra kanyarodva N. Csaba halálos iramot vett fel. Az sem érdekelte, hogy a főváros felé haladó autókban nők, férfiak, gyerekek, idősek, családok ülnek, sebessége már a 200-at súrolta, valószínűleg semmi más nem járt a fejében, csak az, hogy bármi áron el kell tűnnie, le kell lépnie – olvasható a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság beszámolójában. 

Az őrmester tudta, N. Csaba nem fog önként megállni, rá kellett erre kényszeríteni úgy, hogy közben még véletlenül se sérüljön meg senki, a művelet pedig sikerült is, N. Csaba csuklóira bilincs kattant.

Ezt is ajánljuk a témában

Már-már azt hihetnénk, hogy itt véget ér a történet, de nem! 

Első körben csütörtökön délután jelentkezett Zách Dániel, a Telex közlekedési szakújságírója, aki hosszas cikkben pedzegette, hogy tulajdonképpen a rendőröknek nem lehetett volna így megállásra kényszeríteni a száguldozót. Zách szerint hasonló helyzetekben fokozatosan, de nem szándékos ütközésekkel és leszorításokkal kell megállítaniuk a szabálytalan autót.

Nem biztos, hogy a rendőröknek joguk volt az akciófilmbe illő intézkedéshez”

– írta.

Zách egy forrása úgy fogalmazott, hivatalosan nem is létezik olyan Magyarországon, hogy rendőrségi autós üldözés, csak követés, de ennek is szigorú szabályai vannak. Itt már körvonalazódott, hogy megpróbálják a rendőröket hibásnak beállítani a szituációban, azonban a pontot az i-re az RTL Híradója tette fel: riportjukban elkísérték a férfit és családját a bíróságra, ahol elrendelték N. Csaba letartóztatását. 

Az RTL anyagából megtudhattuk, hogy N. Csabának van egy négy-, valamint egy nyolcéves gyermeke, akiket nagyon megviselt, ami az apjukkal történt. A család szerint a mások életét veszélyeztető ámokfutó 

Nem bűnöző, csak megijedt a rendőröktől, amiért jogosítvány nélkül vezetett. 

A család szerint a rendőrök veszélyeztették N. Csaba életét, mikor autóját a betonelválasztóhoz nyomták, hogy megállásra kényszerítsék. Azt mondták, akár át is borulhatott volna, másokat veszélyeztetve. 

Csókolom, máskor ne tessék rendszám és jogsi nélkül vezetni, ha meg igen, a rendőrnek tess' megállni

Van egy mondás, miszerint a prostituált ne csodálkozzon, ha... Ez tökéletesen igaz a mostani esetre is: amennyiben N. Csaba nem próbál meg elmenekülni (ismétlem, 200 km/órás sebességgel az M2-esen!) a rendőrök elől, nem történt volna az egész üldözés, amelyben amúgy szerencsére nem sérült meg senki. 

De akkor is elkerülhető lett volna az egész, ha a sofőr nem próbál meg többedjére is újra autóba ülni eltiltás alatt, jogosítvány nélkül. Az az érvelés pedig, hogy mások is veszélybe kerülhettek volna a rendőri akció miatt, azért is rendkívül álságos, mert abba nem gondolnak bele ilyenkor, hogy már azzal több ember, családok, kisgyermekek kerültek veszélybe, hogy Vácról indulva, a szabályokat teljesen áthágva, rendkívüli gyorshajtással menekült N. Csaba. Az az igazi veszélyeztetés. 

A rendőröknek annyit kéne üzennünk: köszönjük, hogy kiszűrtek egy ilyen sofőrt. Reméljük, már nincs sok belőlük az utakon. 

Nyitókép: Képernyőfotó
 

 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szaszka
2023. augusztus 06. 15:45
Teljes mértékben egyetértek az írás tartalmával. DE! Attól, hogy egy médium leírja, hogy az ámokfutó családja mit gondol, vagy mondott, az nem jelenti azt, hogy egyet is ért vele. Vagy, ha egy szakértőt szólaltatnak meg, akkor sem az adott újságíró véleményéről van szó (persze ezt Ifj. Lomniczi Zoltán nyilatkozatait nézve innen nehéz elhinni).
sosemvolt
2023. augusztus 06. 12:41
Soha senkinek nem kívántam semmi rosszat. Tudom hihetetlen, de ez van. No jó, olyan hogy kapjon el a szaporafosás szintű kívánságok voltak. Viszont ennek a Záchnak azt kívánom, hogy egy ilyen védendő állat, jogosítvány nélkül, rendszámtábla nélküli kocsival kapja telibe közúton a teljes családjával együtt. Egyik se haljon meg, csak olyan 2-3 éves folyamatos kezelésekre szoruljanak. No, akkor lennék kíváncsi Zách "úr" megnyilvánulására. A fajtáját ismerve lenne sivalkodás bőven, de engem kurvára hidegen hagyna.
Reszelő Aladár
2023. augusztus 06. 08:27
Elolvasva a Zách féle cikket, nálam az az olvasat, hogy a jog nincs feltétlenül a rendőr mellett. A lipsik legfőbb aránytévesztése, hogy az elszigetelt esetekben látnak rendszerességet, a rendszerességben pedig elszigetelt eseteket. Végső konklúzióként pedig jogszabály módosítást szoktak követelni (lipsi nem tud kérni). Hát kapják meg. Legyen szabályos az, amit tettek, ne érezze senki, hogy kibújhat a szabályok alól. A sebességhatárokban így is elég megengedő a rendszer, ha enged 10-20 km/h-s túllépést kb büntetlenül. Akinek ennyi nem elég, az menjen versenypályára, vagy járjon sokat Németországba.
mammrr
2023. augusztus 06. 07:51
Talán az összes idióta, aki rinyál, gondoljon a nemrég elgázolt biciklis srácra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!