Megy a hajónk

2023. augusztus 09. 06:58

Nem lenne Orbán és Mészáros összeharácsolt vagyonának jobb helye a pedagógusok zsebében?

2023. augusztus 09. 06:58
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Mészáros Lőrinc jelenlegi neje szerint magánügy, hogy hol/min hajókáznak élete legújabb párjával, és más sem örülne, ha a privát nyaralásának a fényképeit az egyik politikai hírportálon látná viszont. Kedves Andrea – ha már évek óta közös kasszán vagyunk, ennyi bizalmasság talán belefér –, az a helyzet, hogy ez a hajó már akkor elment, amikor hozzá tetszett költözni Orbán Viktor egyik tárcadublőréhez: mivel azóta minden forint, amit a kedves férjével látható harmóniában elköltenek, a mi pénztárcánkból származik, alighanem nekünk is jár annyi, hogy cserébe időnként megcsodálhatjuk, milyen is az a magasélet, amit a pénzünkön élnek.

Ráadásul ön is tudja, mi is tudjuk: ezeknek a jól megkomponált minibotrányoknak nem az a célja (mármint a rendezői szándék szerint), hogy az önök úgynevezett magánélete meg legyen zavarva, hanem az, hogy addig se az ellopott vagyon valódi tulajdonosáról folyjon a szó. Mindenki, aki legalább háromig tud számolni, tisztában van vele: ha nem így lenne: könnyen találhattak volna olyan kikötőt, ahol még ezzel a hivalkodó luxusbárkával is garantáltan eltűnhettek volna a szemünk elől.

Mindegy, a puritán kormányzás látszatát meg kell őrizni, bár egyre nehezebb olyan körülmények között, amikor az ország harmada közvetlenül – vagy közvetve, de a haszonhúzás szempontjából így is egyre nyilvánvalóbb módon – a miniszterelnök és szűk udvartartása nevén van.

A romantikáját már csak a legelvakultabb párthívek szemében őrző jelenetnek az hivatalos, pártszerű indoklása, hogy a kommunista métely meg a posztkommunista sodródás évtizedei után meg kell erősíteni a nemzeti tőkét (nyilván azért, hogy maga az ország is erősebb legyen – mert ha nem; ha önmagában a tőke gyarapítása a cél, akkor ez nem egy ország, hanem a Família Kft.). De előbb-utóbb csak fel kell tenni a kérdést: tényleg attól lesz erősebb a nemzet, ha bizonyos emberek – akiknek mindössze annyi a történelmi szerepük, hogy ezt az egyre unalmasabb színjátékot játszva elbábozzák, mintha nem arról szólna a történet, hogy a politikába üres zsebbel érkező Orbánék a családfő kormányzása alatt európai uralkodócsaládokat megszégyenítő vagyont harácsoltak össze – a túlárazott állami beruházások extraprofitjának egy kicsiny töredékéből körbedorbézolhatják a világot? 

Nem lenne ennek a pénznek sokkal jobb helye, az ország ereje szempontjából is, a pedagógusok, a kórházi nővérek, a beteg hozzátartozójukat ápoló családtagok vagy – járassuk csúcsra a demagógiát mi is – egyszerűen az adófizetők zsebében?”

Nyitókép:  MTI / Mohai Balázs

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ClaraZetkin45
2023. augusztus 11. 13:52
Azért tegyük a szívünkre a kezünket: ez igaz... De ez nem azt jelenti, hogy a másik oldal nem harácsolt, szerintem a mai napig harácsolnak. Csak ugye a most ezek vannak hatalmon és már nagyon szégyentelenül teszik ezt, rossz nézni, akkor tudnánk felnézni rájuk, ha egy kicsit megálljt parancsolnának maguknak, egy kis erkölcsi tartást mutatnának, de sajnos én ezt nem nagyon látom... Közben mi nyomorgunk, nemcsak a pedagógusok, hanem MINDEN szakma... Kövezzetek meg!
tikkadt-szocske
2023. augusztus 10. 18:54
Az alábbit az Aggodalmak Magyarországról....c cikkhez akartam írni, bocs.
tikkadt-szocske
2023. augusztus 10. 18:52
Viszont ha az oroszok eladják a terméküket egy harmadik országnak, attól már felemelt fejjel, bűszkén lehet vásárolni, azzal a boldog tudattal, hogy jól ki lett cseszve az agresszorral. Nóóórmális ez a Recskaszopolita?
Palmimi85
2023. augusztus 10. 18:52
Édes Jóistenem! Hol volt ez a fehérjehalmaz, amikor Gyurcsótányék "vagyonosodtak", azaz összelopták maguknak a vagyonukat? Ült a budin és összeszarta magát az örömtől, hogy egy rohadék vörös proli megszedte magát, de egyetlen fillért se tisztességesen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!