Megnyugodhat a DK: a szakértő szerint tigrisszúnyog nem terjeszti Magyarországon a nyugat-nílusi vírust

2023. augusztus 29. 16:52

Nem véletlen, hogy még Hont András is viccelődött az ellenzéki párt megnyilvánulásán.

2023. augusztus 29. 16:52
Asian tiger Mosquito (Aedes albopictus) female caught in a garden, Banyuls sur mer, France

Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a tigrisszúnyog ténylegesen terjesztené Magyarországon a nyugat-nílusi vírust – tisztázta a helyzetet a Qubitnek Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának adjunktusa.

A virológus úgy véli, nem igaz, hogy a tigrisszúnyog és a vírus jelenléte az országban automatikusan azt jelentené, hogy a tigrisszúnyog aktívan terjeszti is a vírust.

Ehhez több más tényezőre is szükség lenne, de ezek Magyarországon egyelőre nem állnak fenn.

„Nem kimondottan a tigrisszúnyog miatt kellene aggódni, hanem azt kellene megnézni, hogy a nyugat-nílusi vírus hol van jelen az országban, mert nem lesz minden tigrisszúnyog nyugat-nílusi vírushordozó” – mondta el a lapnak Kurucz Kornélia ökológus.

A szakemberek véleménye annak tükrében fontos, hogy korábban a Demokratikus Koalíció pont a tigrisszúnyogok megjelenése miatt vette elő Orbán Viktort. Nem véletlen, hogy még Hont András is viccelődött az ellenzéki párt megnyilvánulásán.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JEAN LECOMTE / BIOSPHOTO / BIOSPHOTO VIA AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2023. augusztus 29. 18:23
Hamarosan lesz az Árnyék(szék)kormányban a Tigrisszúnyogért-felelős tárca nélküli miniszter. Vajon ki lenne rá a legalkalmasabb?
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 29. 17:48
>>>Akitlosz 2023. augusztus 29. 17:45 Na és az oroszlánszúnyog terjeszti a kelet-nílusi vírust a szakértő szerint?<<< Medveszúnyog, nagyfehércápaszúnyog, tyrannosaurusrexszúnyog? Csak hogy az erősebbeket felsoroljuk.
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 29. 17:47
Mondjuk aki érdemi munka helyett árnyékkormányosat játszik, attól sokkal többet nem kell elvárni.
Akitlosz
2023. augusztus 29. 17:45
Na és az oroszlánszúnyog terjeszti a kelet-nílusi vírust a szakértő szerint?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!