Másodfokú riasztást adtak ki Budapestre, csúszik az atlétikai vébé egyik száma

2023. augusztus 19. 09:16

A következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

2023. augusztus 19. 09:16

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki a fővárosra, valamint Fejér és Pest vármegyék egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezekben a járásokban 

 

a következő órákban az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

 

A meteorológiai szolgálat közölte: szinte az egész országban alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, összességében szórványosan lehet zivatarokra számítani, ugyanakkor az ország bármely pontján megjelenhetnek. Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás kísérheti, és 25-35 milliméter, de egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat. Kisebb eséllyel átmeneti viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, esetleg jégeső is társulhat a zivatarokhoz. Szombat estétől, késő estétől jelentősen csökken a zivatarok esélye.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Ahol villámárvíz alakul ki, már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Csúszik az atlétikai vébé

A várható vihar – villámlás és eső – miatt két órával elhalasztották a budapesti atlétikai világbajnokság első számát, a férfi 20 kilométeres gyaloglást.

 

A szervezők tájékoztatása szerint a szombaton 8.50-re kiírt verseny 10.50-kor rajtol majd a Hősök teréről.

 

A hazaiak közül elsőként a 2017-es londoni világbajnokságon ötödik Helebrandt Máté indul Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményén, amelyet az utcai futó- és gyaloglóversenyek mellett a Nemzeti Atlétikai Központban rendeznek és jövő vasárnapig tart.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. augusztus 19. 10:02
A meteorológusokat már kirúgták?
kunfia1
2023. augusztus 19. 09:48
Ha az OMSZ stábja ezt megússza, még ott van a 20.ai tüzijáték. Nincs menekvés, mindenképpen Orbán egyik rokona kerül vezető pozícióba.
kunfia1
2023. augusztus 19. 09:43
Ha mégsem lesz égszakadás - földindulás, Orbán kirúgja az OMSZ teljes stábját.
Mandiner444hu
2023. augusztus 19. 09:36
Klímaváltozás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!