Köszönjön el a brutális kánikulától, legközelebb jövőre találkozhat újra vele

2023. augusztus 28. 15:13

Szeptember közepéig, kétharmadáig azonban nagyon kellemes időre számíthatunk, a prognózisok szerint igazi vénasszonyok nyara jöhet, időnként esővel, onnantól azonban fokozatosan, de érezhetően hűlni kezd a levegő.

2023. augusztus 28. 15:13
null

A tomboló nyár az elmúlt napokban megmutatta még az erejét, vasárnap rekkenő volt a hőség, sőt, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint rekorddöntés is született. Eddig augusztus 27-én 39,3 fok volt a csúcshőmérséklet, amelyet 1950-ben Csongrádon mértek, de ezt is sikerült tegnap túlszárnyalni, a Békés vármegyei Dévaványán 39,5 fokot mutattak a hőmérők, de több déli településen is 39 fok meleg volt (Kiskunmajsa 39,1, Derekegyház, Tiszaalpár, Kelebia 39-39).

 A jó hír, hogy már csak ma, hétfőn kell elviselnünk a szinte elviselhetetlen hőséget, de talán nem lesz újabb rekord, inkább 35-36 fokra lehet számítani a Köpönyeg előrejelzése szerint. Eső kíséretében jön az enyhülés késő délután, este, délnyugat felől zivatarok érhetik el az országot. Eleinte a délkeleti, majd az északnyugati szél élénkül meg. Holnap, kedden 8-10 fokkal visszaesik a hőmérséklet, aznap, illetve szerdán még várhatók esők, záporok, zivatarok, azután kissé megnyugszanak az elemek, s kellemes nyárvégi időjárás várható tíz napig, 25-30 fokkal. Egy hét múlva azonban újra komolyabb esők jöhetnek.

 

 

Szeptember közepéig, kétharmadáig azonban nagyon kellemes időre számíthatunk, a prognózisok szerint igazi vénasszonyok nyara jöhet, időnként esővel, onnantól azonban fokozatosan, de érezhetően hűlni kezd a levegő, de még 20 fok feletti vagy akörüli hőmérsékletek várhatók nappal. Persze itt már nagy a bizonytalansági tényező, hiszen miközben az egy-kétnapos előrejelzéseknek 80-85, addig a kétheteseknek már csupán 70-75 százalékos a találati pontosságuk.

Nyitókép: Járókelő hűsíti magát egy szökőkútnál a budapesti Szabadság téren 2023. július 10-én. MTI/Mónus Márton

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hlaci83
2023. augusztus 28. 16:57
5 napra nem tudjátok előre jelezni, miről beszéltek?
Ugandai Bubu
2023. augusztus 28. 16:47
Segg az új punci, 40 az új 30, szeptember az új augusztus.
Oldalkosár
2023. augusztus 28. 16:27
Obsitos Technikus Oldalkosár 2023. augusztus 28. 15:56 "...a három napos előrejelzés a szerencsejáték kategóriájába tartozik..." A légkör állapotától, időjárási helyzettől függ. Anticiklonális helyzetben, stabil légköri rétegződés esetén bőven ellátni addig. Front érkezése előtt, mint most is, még az egymás utáni modellfuttatások eredményei is ugrálnak. Minden tiszteletem a néhai Vissy Károlynak, nagyon kedveltem, de az előrejelzés az ő idejéhez képest rengeteget fejlődött. Arra is emlékszem, hogy az akkori OMSZ a meteorológusaival, Vissy-vel, Németh Lajossal, stb. még óvatosan fogalmaztak, sőt egyenesen kétségbe vonták az éghajlatváltozás tényét, különösen annak antropogén hatótényezőit. Most menj föl az OMSZ honlapjára és olvass tanulmányokat. 2003-ban egyetemen egy éghajlatkutató professzor bizonygatta, hogy nincs klímaváltozás, csak természetes kilengés. A tendencia azóta láthatóvá vált.
NoFace
2023. augusztus 28. 15:56
"Ég a napmelegtől a kopár szík sarja"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!