Jeszenszky Géza: Csak az Európai Unióban lehet elérni a trianoni trauma orvoslását

2023. augusztus 25. 14:47

Az exkülügyminiszter szerint ezzel a reálisan gondolkodó szlovákiai magyarok is tisztában vannak.

2023. augusztus 25. 14:47
null

„Botrányosnak és aggasztónak” nevezte Jeszenszky Géza a Klubrádióban azt a Magyar Nemzetben megjelent cikket, amely arról szólt az 1968-as prágai tavasz leverésének évfordulója kapcsán, hogy  „nekünk nem cseh vagy szlovák szemszögből kell megítélnünk történelmünket, hanem kizárólag magyar nézőpontból. Eszerint honvédeink elbitorolt magyar földre léptek 1968-ban, és ott magyar reménnyel, magyar hűséggel találkoztak. Magyarországnak, a magyar nemzetnek ezért semmi szégyenkeznivalója nincs”.

A szégyent viselje a gyáva és szolgalelkű hazaáruló Kádár-rezsim, mely – akárcsak dicstelen elődje, az 1919-ben győztes felvidéki hadjárat után a felszabadított országrészt feladó és ezzel a hősies véráldozatot hiábavalóvá tevő Kun Béla – pisszenni sem mert a nemzeti érdek érvényesítéséért. Pedig ha csak fikarcnyi nemzeti érzés és kevéske bátorság szorult volna az internacionalista vörös diktatúra magyarországi vezetőibe, a kényszerű részvételt megpróbálhatták volna a magyar ügy előnyére fordítani. Talán – talán! – 1968-ban is elérhető lett volna igazságos, etnikai alapú határkiigazítás, és hazatérhettek volna színmagyar területek” – olvasható az Ágoston Balázs tollából megjelent írásban.

A volt külügyminiszter szerint a magyar társadalom jelentős része ugyanúgy elítélte a prágai liberalizálódó, emberi arcú szocializmust követelő mozgalom 1956-hoz hasonló brutális leverését, mint az ottani magyar lakosság, a csehek és a szlovákok. 

Jeszenszky hozzátette: a reálisan gondolkodó szlovákiai magyarok pedig jelenleg is tisztában vannak azzal, hogy csak az Európai Unióban lehet elérni „a trianoni trauma orvoslását. Mert szerinte ezt orvosolni kell, de nem lehet revízióval, szögezte le.

A teljes adást, amelyben szó esik Kárpátalja esetleges visszaszerzésének esélyéről a kilencvenes években, vagy az első világháborúról, itt érheti el.

Nyitókép: MTI Fotó, Szigetváry Zsolt

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. szeptember 03. 19:51
Para-Kovács seggébe parafát, Járjon ő is olyan jól mint Arafát!
nemmondom
2023. szeptember 03. 13:05
Tisztában van van a sógor, hogy ilyen kijelentés még egy magyar kezdő történésztől is hiba lenne?
korona.2.0
2023. szeptember 03. 08:45
Sajnos ez a vén kecske borzalmasan szolgalelkű, saját nézetei nincsenek. Mindig azt várta, hogy megmondja neki a főnöke, hogy ő mit mondjon, hogyan viselkedjen. Mindig voltak, vannak és lesznek ilyen cseléd jellegűek (cselédtempó), akiknek egyáltalán nincs saját véleményük. De azért el tudom képzelni mekkora nyugdíjat kap a "jó viselkedéséért", plusz a posztpénz.
yes_we_can
2023. augusztus 26. 02:53
Úgy érted,akik tevékeny részesei voltak a gyalázatnak,majd azt mondják bocsi,és mindent helyreállítanak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!