Folytatódik a magyar haderőfejlesztés: több mint 160 katona tett esküt a Kossuth téren

2023. augusztus 20. 15:31

„Akárhogy is ordítják a háborút körülöttünk, a magyarok nincsenek egyedül békevágyukkal” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

2023. augusztus 20. 15:31

Akárhogy is ordítják a háborút körülöttünk, a magyarok nincsenek egyedül békevágyukkal – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson a budapesti Kossuth téren.

A miniszter az esküt tevő honvédtisztekhez szólva azt mondta: eddigi világunkat a határainktól nem messze dúló olyan háború forgatja fel, amelynek „könyörtelensége és pusztító ereje azt hittük, már a múlté”. „Az ebben látott hadviselés és annak politikai és gazdasági következményei világossá tették, hogy új világrend van születőben, melynek végeredményét nem látjuk, de azt igen, hogy a konfliktus akár világméretű összecsapásba torkollhat” –  tette hozzá. A miniszter kiemelte: a magyar álláspont a saját történelmi tapasztalatunk alapján teljesen világos, az azonnali tűzszünet, és a béketárgyalások megkezdése a jó és helyes megoldás.

„A katolikus egyház feje itt, ezen a téren, alig néhány hete Magyarország védőszentjéhez, Szűz Máriához imádkozott a békéért. Ferenc pápa szavai a szívünkbe vésték: 

akárhogy is ordítják a háborút körülöttünk, a magyarok nincsenek egyedül békevágyukkal”

 – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Teljes korszakváltás a magyar haderőben

Emlékeztetett rá: a magyar kormány már jóval a háború kitörése előtt példátlan haderőfejlesztésbe fogott, abból a hosszútávú politikai realitásból kiindulva, hogy a békéhez erő kell. „Ez a küldetésünk mára teljes korszakváltást jelent a magyar haderőben és a nemzeti ellenálló-képességünkben. NATO-szövetségi keretben új magyar haderő születik” – fogalmazott. Hozzátette: a politikai és katonai irányítóknak az a kötelességük, hogy felállítsanak egy modern, ütőképes, olyan elrettentő erővel rendelkező honvédséget, amely képes az ország biztonságát garantálni. 

De vezetni ezt a hadsereget önöknek kell”

 – jegyezte meg.

„Soha nem feledhetik, hogy eljöhet egy olyan idő, amikor csak önök és a testületük az, amely a végzet és népünk közé tud állni. Az ehhez szükséges technika meglesz. Azonban ezek a fegyverek csak annyira jelentenek erőt, amennyire bátor katonák kezelik ezeket” – mondta.

A tisztektől azt kérte, gondoljanak nagy tisztelettel Szent Istvánra mint elődjükre és példaképükre, hiszen Szent István király katona és hadvezér is volt, aki ugyan mélyen hívő keresztény volt, de harcosként a fegyverek erejében bízott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a tiszteknek új beosztásaikban a „jól vezetni” vastörvényei alapján kell döntéseket hozniuk, ez a "vastörvény" pedig tiszti esküjük, "amely kötelezi önöket, hogy előrébb helyezzék az ország, a honfitársaik és beosztottjaik érdekeit, mint a sajátjukat".

Úgy vélte, parancsnoknak lenni „valójában olyan örök szolgálat, amely igénybe veszi a testet és lelket, önfeláldozást – gyakran önmegtagadást – kíván, és döntéseik az önökre bízott emberek életéről, ezen keresztül az ország sorsáról határoznak majd”

„Tegyék ezt alázatos lélekkel, mert lehet olyan helyzet, amikor a parancsnok mellett egyedül a Jóisten marad” 

– kérte.

Meggyőződésem, hogy aligha találni szebb hivatást, mint népünket, a magyar családokat és vagyonukat, az ezeréves keresztény magyar kultúrát akár életünk árán is megvédeni – mondta. Szalay-Bobrovniczky Kristóf köszönetét fejezte ki a honvédtiszteknek elhatározásukért, amiért „a kard útjára léptek”.

Az eskü több tízezer család biztonságát garantálja

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntőbeszédében arról beszélt, az eskü nem csupán a honvédtisztek és szeretteik életét változtatja meg, de több tízezer magyar család biztonságát is garantálja.

Kiemelte: 

a magyar katonákra mindig, minden körülmények között lehetett és lehet ezután is számítani, 

legyen szó az ország megvédéséről, vagy emberéletek és anyagi javak megóvásáról. Hozzátette: az esküt tevők ma itt erre teszik fel az életüket, arra, hogy akár harcban is meg kell mérettetni magukat, és a tisztek immár nem csak bajtársaikért és leendő csapataikért tartoznak felelősséggel, hanem hazánkért, Magyarországért is.

A katonáktól azt kérte, kiváló szolgálattal mindig legyenek méltók a társadalom bizalmára és elismerésére. Megalkuvást nem tűrve, minden körülmények között őrizzék meg egyenruhájuk és vele a Magyar Honvédség becsületét, akár az életük árán is - fogalmazott a Honvéd vezérkar főnöke

Idén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 166-an tették le katonai esküjüket. A honvédtisztek fogadalmukat kardrántással, és „a hazáért mindhalálig!” felkiáltással erősítették meg

Az eskütétel után Berta Tibor katolikus tábori püspök és Jákob János protestáns tábori püspök fohászt mondott.

Az avatás végén a Magyar Honvédség három Gripen vadászgépe úgynevezett díszelgő áthúzással, piros, fehér, zöld csíkot húzva repült át a Kossuth tér felett, köszöntve az esküt tett tiszteket.

A tisztavatásról készült felvételt alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. augusztus 22. 19:49
A 160 harcászati és irányítói tapasztalat nélküli most avatott, legénységet soha nem látott tiszt harci helyzetben többet árthat, mintha lövészként vetnék be őket. Ha szakaszparancsnokként regnálnak, akkor 4 800 fő körüli legénység, ha majd századparancsnokként,, akkor 16 000 katonát vezetnének, ha lenne. Persze, ha már kitanulták a "szakmát". Mi akik voltunk katonák, vagy katonák voltunk, teljesen elhibázottnak tartjuk a jelenlegi, szerintünk totál amatőr, de hatalmas technikai potenciálról és tehetségről álmodozó "magyar hadvezetést". Jó példa a tehetetlenségre és a készültségre a nem is olyan régen, országunk felett háborítatlanul átrepülő valami, amit talán észre sem vettek, nem követtek, nem semmisítettek meg. Mikor még hadseregünk volt, ilyenért fejek hullottak volna, ugyanúgy mint a két Gripen leamortizálásáért, a horvátországi helikopter tragédiáért is. Most a valóság közlése helyett hallgat a minisztérium, mint szar a fűben, a kérdésekre pedig nem válaszolnak.
Zolotarjov
2023. augusztus 20. 23:08
Na ugye..
Player1
2023. augusztus 20. 22:46
Az új honvédelmi miniszter EGY RENESZÁNSZ EMBER. REMÉLEM, a hadseregben ezután nem az lesz a jelszó HOGY ELŐRE, HANEM HOGY UTÁNAM és Ő megy legelöl. ELŐRE IS KÖSZÖNJÜK!
B_kanya
2023. augusztus 20. 17:23
"connorj 2023. augusztus 20. 15:43 DÉL-SZLOVÁKIA VISSZAJÁR!!!" Az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!