Elkárhozik, ki jobbról balra lép

2023. augusztus 16. 14:59

A szembenállás ugyanis morális tartalommal bír. Így járt egykor az SZDSZ, majd az MDF, és ez történt a Jobbikkal is.

2023. augusztus 16. 14:59
null
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Látószög

„A rendszerváltoztatás óta a politikai jobboldalt és a baloldalt az antikommunista–kommunista törésvonal feletti szembenállás formálta, majd a globalista mintamásolás és a szuverenista mintateremtés definiálta újra. Aki, vagy ami ezt a ciklusról ciklusra átértelmezett, ám valójában folytonosságot mutató törésvonalat átlépte vagy figyelmen kívül hagyta, esetleg tudatosan próbálta meghaladni, annak politikai léte bizonytalanná vált. A szembenállás ugyanis morális tartalommal bír. Így járt egykor az SZDSZ, majd az MDF, és ez történt a Jobbikkal is.

A MAGYAR JOBBOLDAL

Nem lehet egzakt módon definiálni a politikai jobboldalt – a hagyományos értékek önmagukban nem elégségesek a pontos leírásra. Jellemezni, vagy az aktuális (térhez és időhöz igazított) attribútumokra rámutatni viszont lehetséges. Az efféle karakterjegyeknek pedig történetiségük van, azaz nem a semmiből származnak.

A magyar jobboldal egy szerves fejlődés jelenvalóságában ragadható meg, ami egyúttal azt is jelenti, hogy más jellemzőket találnánk egy másik korban, illetve helyen. Ez viszont – éppen a történetisége miatt – nem vezet minket kétségbeejtő relativizmushoz. Sőt, éppen a múlt és a jelen egymásba kapaszkodása nyújt kellő önbizalmat a vizsgálódásainkhoz.

Lássunk is hozzá! Milyen a rendszerváltoztatás óta formálódó jobboldal? Milyen identitásjegyei vannak?

A magyar jobboldal genezise az antikommunizmus (Fricz Tamás), magatartásmintája a közösségépítés, céljait tekintve pedig szuverenista. Nem ideológiaorientált, rendpárti és a józan észt követve cselekszik. Őrzi a zsidó–keresztény kultúrát, ápolja a magyarság hagyományait és küzd a nemzeti közösség megmaradásáért.

A törzsszövetségként működő jobboldal (Békés Márton) az ezredfordulón felismerte a történelmi megszorultságban rejlő »konzervatív paradoxont« (Lánczi András), így szándékát tekintve egyszerre mintateremtő és konzerváló. A változó világrendre szuverenista és illiberális választ kínál, céljai mögé pedig társadalmi többséget épít. A nemzetközi kapcsolatok színterén az összekapcsolódást, nem pedig az ideológiai blokkosodást támogatja.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. augusztus 17. 08:19
„Az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, ez ugyanaz, mint a Lölő-jelenség Magyarországon, a Lölő-klán, a Biden-klán, a kirakatban lopunk, csalunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét, förtelem mind a kettő.” - idézik itt. A Biden-klán belekeverése csak azért kellett a szerencsétlennek, h tompítsa a véleménye élét. (Mert, h az Usa elnöke miféle történelmi eszmét kompromittálna, az rejtély.) Hogy miért kéne tompítani? Biztos, mert zsigerileg akar tartozni vkihez - ő hű Orbánhoz. Idős ember, a szlogenje tehát, “hűség a néphez, hűség a faszhoz!”…
Zokni
2023. augusztus 16. 23:31
“…a politikai jobboldalt és a baloldalt az antikommunista–kommunista törésvonal feletti szembenállás formálta…” indít. Rosszul, mert ezt csak egy jobboldali mondja. De olyan jobboldali, aki nem hajlandó elismerni, h a jobboldaliság a magyar történelemben meglehetősen kudarcos ideológiákat takart. Megújítható lenne, de a mostani kurzus hallani sem akar róla, és Szerző oda dalol. Hát mit mondjak, a megélhetés nagy úr… “…majd a globalista mintamásolás és a szuverenista mintateremtés definiálta újra…” Ráadásul egy filozófus akár tudhatná is, hogy a globalizmus nem egy politikai eszme, hanem egy szükségszerűség, ahogy a szuverenizmusban - ami persze szintén nem egy politika ideológia - semmi eredeti nincs. Tehát semmi teremthető sem. Az az elnyomott nemzetek egy természetes törekvése, ám pl. a nk-i integrációval együtt járó azonosságok, előnyök kihasználása távol áll attól, amikor egy nagyobb, erősebb államhatalom egy kisebb közösség, ország jogait, létét, jövőjét - szabadságát korlátozza.
counter-revolution
2023. augusztus 16. 22:43
"Őrzi a zsidó–keresztény kultúrát" Hogy mit?
Claudius1
2023. augusztus 16. 20:39
Fidesznek nincs ideológiája, azt csak a butaparaszt faszfejek hiszik. Egy egyszerű bűnszervezet, amelyet maffiának hívnak, akik lenyúltak egy államot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!