Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Elkárhozik, ki jobbról balra lép

2023. augusztus 16. 14:59

A szembenállás ugyanis morális tartalommal bír. Így járt egykor az SZDSZ, majd az MDF, és ez történt a Jobbikkal is.

2023. augusztus 16. 14:59
null
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Látószög

„A rendszerváltoztatás óta a politikai jobboldalt és a baloldalt az antikommunista–kommunista törésvonal feletti szembenállás formálta, majd a globalista mintamásolás és a szuverenista mintateremtés definiálta újra. Aki, vagy ami ezt a ciklusról ciklusra átértelmezett, ám valójában folytonosságot mutató törésvonalat átlépte vagy figyelmen kívül hagyta, esetleg tudatosan próbálta meghaladni, annak politikai léte bizonytalanná vált. A szembenállás ugyanis morális tartalommal bír. Így járt egykor az SZDSZ, majd az MDF, és ez történt a Jobbikkal is.

A MAGYAR JOBBOLDAL

Nem lehet egzakt módon definiálni a politikai jobboldalt – a hagyományos értékek önmagukban nem elégségesek a pontos leírásra. Jellemezni, vagy az aktuális (térhez és időhöz igazított) attribútumokra rámutatni viszont lehetséges. Az efféle karakterjegyeknek pedig történetiségük van, azaz nem a semmiből származnak.

A magyar jobboldal egy szerves fejlődés jelenvalóságában ragadható meg, ami egyúttal azt is jelenti, hogy más jellemzőket találnánk egy másik korban, illetve helyen. Ez viszont – éppen a történetisége miatt – nem vezet minket kétségbeejtő relativizmushoz. Sőt, éppen a múlt és a jelen egymásba kapaszkodása nyújt kellő önbizalmat a vizsgálódásainkhoz.

Lássunk is hozzá! Milyen a rendszerváltoztatás óta formálódó jobboldal? Milyen identitásjegyei vannak?

A magyar jobboldal genezise az antikommunizmus (Fricz Tamás), magatartásmintája a közösségépítés, céljait tekintve pedig szuverenista. Nem ideológiaorientált, rendpárti és a józan észt követve cselekszik. Őrzi a zsidó–keresztény kultúrát, ápolja a magyarság hagyományait és küzd a nemzeti közösség megmaradásáért.

A törzsszövetségként működő jobboldal (Békés Márton) az ezredfordulón felismerte a történelmi megszorultságban rejlő »konzervatív paradoxont« (Lánczi András), így szándékát tekintve egyszerre mintateremtő és konzerváló. A változó világrendre szuverenista és illiberális választ kínál, céljai mögé pedig társadalmi többséget épít. A nemzetközi kapcsolatok színterén az összekapcsolódást, nem pedig az ideológiai blokkosodást támogatja.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. augusztus 17. 08:19
„Az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, ez ugyanaz, mint a Lölő-jelenség Magyarországon, a Lölő-klán, a Biden-klán, a kirakatban lopunk, csalunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét, förtelem mind a kettő.” - idézik itt. A Biden-klán belekeverése csak azért kellett a szerencsétlennek, h tompítsa a véleménye élét. (Mert, h az Usa elnöke miféle történelmi eszmét kompromittálna, az rejtély.) Hogy miért kéne tompítani? Biztos, mert zsigerileg akar tartozni vkihez - ő hű Orbánhoz. Idős ember, a szlogenje tehát, “hűség a néphez, hűség a faszhoz!”…
Zokni
2023. augusztus 16. 23:31
“…a politikai jobboldalt és a baloldalt az antikommunista–kommunista törésvonal feletti szembenállás formálta…” indít. Rosszul, mert ezt csak egy jobboldali mondja. De olyan jobboldali, aki nem hajlandó elismerni, h a jobboldaliság a magyar történelemben meglehetősen kudarcos ideológiákat takart. Megújítható lenne, de a mostani kurzus hallani sem akar róla, és Szerző oda dalol. Hát mit mondjak, a megélhetés nagy úr… “…majd a globalista mintamásolás és a szuverenista mintateremtés definiálta újra…” Ráadásul egy filozófus akár tudhatná is, hogy a globalizmus nem egy politikai eszme, hanem egy szükségszerűség, ahogy a szuverenizmusban - ami persze szintén nem egy politika ideológia - semmi eredeti nincs. Tehát semmi teremthető sem. Az az elnyomott nemzetek egy természetes törekvése, ám pl. a nk-i integrációval együtt járó azonosságok, előnyök kihasználása távol áll attól, amikor egy nagyobb, erősebb államhatalom egy kisebb közösség, ország jogait, létét, jövőjét - szabadságát korlátozza.
Claudius1
2023. augusztus 16. 20:39
Fidesznek nincs ideológiája, azt csak a butaparaszt faszfejek hiszik. Egy egyszerű bűnszervezet, amelyet maffiának hívnak, akik lenyúltak egy államot.
galancza-2
2023. augusztus 16. 19:47
Ervin! Te hol élsz? Tán most jöttél a Holdról? Ilyen sok év után ideje lenne felfognod hogy az szdsz,jobbik soha sem volt jobboldali! Mindig totálisan szélsőbaloldali,kozmopolita, antimagyar pártok voltak, csak taktikai okokból játszották hogy jobbos magyarok! Ervin! Ébredj fel! Miféle szakértő vagy te?....Amúgy az mdf határeset: voltak benne igazi, tisztességes, jobboldali magyarok de azokat kiszorítorították az áljobber,álmagyar patkányok ( anti jocó, hóbagoly, dévid ibi, öregjeszi,stb....).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!