Cseh lap: A kárpátaljai magyarok elfordulnak Orbántól

2023. augusztus 14. 14:55

„Magyar származású ukránok vagyunk” –nyilatkozta a Lidové noviny-nak egy Magyarországról importáló cég igazgatója.

2023. augusztus 14. 14:55

Miután Oroszország tavaly inváziót indított Ukrajna ellen, a Kárpátalján élő magyar kisebbség közelebb érzi magát Kijevhez, mint Budapesthez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tovább szilárdította kapcsolatait Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – idézte a Financial Times cikkét a cseh Lidové noviny.

Az egykor közel 150 ezer főt számláló magyar közösségnek ma nagyjából 70-80 ezer tagja van. Miután Oroszország 2014 után annektálta a Krímet és Kelet-Ukrajna egyes részeit, Kijev igyekezett megerősíteni nemzeti identitását, és 2017-ben olyan törvényt fogadott el, amely korlátozza a kisebbségi jogokat, többek között az oktatásban. „Ez feldühítette a magyar közösséget, és arra kényszerítette őket, hogy Orbánt támogassák” – írta a lap. 

A háború megváltoztatta a kárpátaljai magyarok véleményét

A tavalyi invázió után azonban a kárpátaljai magyarok többsége megváltoztatta a véleményét. „Korábban ukrán állampolgárságú magyarnak éreztem magam” – nyilatkozta Buleca György, egy Magyarországról importáló cég igazgatója. „Ez akkor változott meg, amikor Orbán azt mondta, hogy ez
nem az ő háborúja, és hogy meg kellene állapodnunk a tűzszünetben. 

Amit Orbán csinál, annak csak úgy van értelme, mint valaki másnak az agendája”

 – mondta az üzletember Putyinra utalva. 

„A háború mindent megváltoztatott. A kárpátaljai magyarok már nem támogatják Orbánt” – hangsúlyozta Buleca, hozzátéve, hozzátéve a kisebbségi jogok már nem téma.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elbert-0
2023. augusztus 23. 19:04
A minap vették vissza pár személytől a magyar állampolgárságot, tán ez a faszkalap is közéjük tartozott ? Importtal foglalkozó ja persze.
Stingary76
2023. augusztus 15. 18:07
"„A háború mindent megváltoztatott. A kárpátaljai magyarok már nem támogatják Orbánt” – hangsúlyozta Buleca, hozzátéve, hozzátéve a kisebbségi jogok már nem téma." Mondta Ő. A Magyarországról importáló üzletember.
Macskabarát
2023. augusztus 15. 12:02
Nagyszerű, ez is egy volt magyar, magyar származású ukrán,azaz ma reggeltől estig azt bizonyítja, hogy inkább nemes ukrán lélek. Sajnos az utód államokban van ilyen. A jobb sors reményében....
Szuperszig
2023. augusztus 15. 09:47
Tematizálás folyik épp. A nemzetközi kapcsolatokban. is csehül állunk, mivel egy nőnek kinéző lmbtqxyz+- nagykovetet küldenek hazánkba a csehek. Aki ha épp leszbikus, akkor ráhajthat a magát nőnek képzelő amerikai nagykövet asszonyra. Lesz itt még komplikáció!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!