Orbán beszédébe nehéz lesz belekötni még a rosszakaróinak is – Mráz Ágoston Sámuel a Mandinernek

2023. július 22. 14:13

A Nézőpont Intézet igazgatója szerint Orbán nyíltan kimondja azokat az igazságokat, amiket nyugati kollégái a médiától vagy az amerikai befolyástól való félelem miatt nem mernek.

2023. július 22. 14:13
null

Ahogy arról a Mandineren is beszámoltunk, Orbán Viktor megtartotta éves tusványosi beszédét. A miniszterelnök erdélyi beszédében a Magyarországot érintő legfontosabb kihívások mellett a globális folyamatokra, a háborúra, az Európai Uniót égető problémákra és a különböző ideológiai folyamatokra is kitért.

Ezt is ajánljuk a témában

Lapunk megkereste Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Intézet igazgatóját, akit a beszéd értékelésére kértünk. A politológus leszögezte; Orbán Viktor beszédébe nehéz lesz belekötni még a rosszakaróinak is, ugyanis amiről a magyar miniszterelnök beszélt, az olyan szempontból nem nóvum, hogy a kínai-amerikai rivalizálásról a világban mindenütt beszélnek. Szerinte a világgazdaságban a két erőközpont elfogadásával Orbán nyíltan kimondja azokat az igazságokat, amiket nyugati kollégái a médiától, vagy 

 

az amerikai befolyástól való félelem miatt nem mernek.

 

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy tavalyi beszédében a miniszterelnök azt hangsúlyozta, kompromisszumra törekednek Brüsszellel, ahogy ő fogalmazott: 

 

elmennek a falig és ott kezet ráznak”.

 

Mráz Ágoston Sámuel kiemelte, hogy idén a miniszterelnök ebben a kérdésben kiegészítő iránymutatást adott. Emlékeztetett, beszédében Orbán azt hangsúlyozta, hogy vannak olyan kiemelt területek, amelyeken nem hajlandó kompromisszumot kötni. Ezek a területek a migráció, a gender és a háború.

A Nézőpont Intézet igazgatója kiemelte, hogy míg tavaly Orbán azt hangsúlyozta, hogy Magyarország lokális kivétel lesz a globális hanyatlás közepette, addig idén a 2030-ig tartó tennivalókról és fejlődési irányokról beszélt. Mráz hangsúlyozta, hogy a kormányfő ezt azzal az ígérettel egészítette ki, hogy hazánk a háború, a covid, és a kedvezőtlen világpolitikai folyamatok ellenére is vissza fog térni a fejlődő pályára. Az elemző úgy látja, Orbán Viktor – a szabadegyetemi hagyományokhoz híven – ciklusokon átívelő stratégiai gondolatokat osztott meg Tusványoson.

***

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. július 22. 19:36
A szokásos történet a libsik részéről. Az egyik része beleköt egy szóba és azon csámcsog, a másik meg szimplán beleköt, hogy miért nem arról beszél amit ők akarnak. Ez az orbáni egyenes beszéd nekik olyan magas, mint bacilusnak a zongorapedál.
Takagi
2023. július 22. 19:20
Miért érdekelne minket, hogy ki mit mond? Le vannak szarva, hagy ugassanak, semmin nem változtat.
nempolitizalok-0
2023. július 22. 17:49
"A Nézőpont Intézet igazgatója szerint Orbán nyíltan kimondja azokat az igazságokat, amiket nyugati kollégái a médiától vagy az amerikai befolyástól való félelem miatt nem mernek." Vajon miért nem merik, hiszen nyugaton óriási a szólásszabadság a libsik szerint.
kalhana
2023. július 22. 17:47
Mráz Ágoston alábecsüli a libsi fajtát. Annyi biztos, hogy két csoportjuk lesz a támadásoknak: 1. Tkp. nem mondott semmit. 2. Fasiszta, náci és hasonlók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!