Kimondta a bíróság, hogy transz nőknek is jár a „Nők 40” kedvezményes nyugdíj

2023. július 06. 14:40

Negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat az, aki transznemű.

2023. július 06. 14:40
null

A Háttér Társaság ír honlapján a Veszprémi Törvényszék döntéséről, melyet követően a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte: 

a transz nőknek is jár a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség.

Az eset főszereplője Elvira, a Háttér Társaság ügyfele, aki még 2020 előtt kérelmezte neme jogi elismerését. 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is. Így aztán, mint a társaság írja, „igencsak meglepődött”, amikor 2021-ben kiderült: a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok.

Elvira a Háttér Társaság segítségével bíróságon támadta meg a határozatot. A kormányhivatal a perben arra hivatkozott, hogy a Nők 40 kedvezmény célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért, de arra már nem tudott válaszolni, hogy akkor miért jár a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is. A bíróság elvi éllel mondta ki: a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő „nem” fogalmát a születési nemre. A bírósági döntésnek eleget téve a kormányhivatal módosította felperes nemére vonatkozó adatot a nyilvántartásban, így Elvira 2 év múlva, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat. 

Nyitóképen: Elvira. Forrás: YouTube-képernyőfotó.

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik