Kánikula – a Duna hőmérséklete miatt csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű

2023. július 19. 16:38

A jelenlegi leterhelés a vízhőmérsékletre vonatkozó környezetvédelmi korlátok betartása érdekében történt.

2023. július 19. 16:38

Mintegy 560 megawattal csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű kedden és szerdán a Duna hőmérsékletének emelkedése miatt – közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján szerdán.

A tájékoztatás szerint a keddi 320 megawatt teljesítménycsökkentést követően 

szerdán 15 órától további 240 megawattal csökkentik az erőmű teljesítményét.

Nem befolyásolja a nukleáris biztonság szintjét

A jelenlegi leterhelés a vízhőmérsékletre vonatkozó környezetvédelmi korlátok betartása érdekében történt, amely a nukleáris biztonság szintjét nem befolyásolja – írták.

Hozzátették: olyan technológiák és tartalékok állnak rendelkezésre, amelyekkel a Paksi Atomerőmű hűtése szélsőséges körülmények között is biztosítható lenne, az átlagosnál akár 90 százalékkal alacsonyabb vízhozam, illetve magas vízhőmérséklet mellett is.

A Paksi Atomerőmű korábbi tájékoztatása szerint a belső szabályzatban 29,5 Celsius fokos beavatkozási határt állapítottak meg; ennek elérése esetén - a hőmérsékletkorlát túllépésének mértékében - 0,1 Celsius fokonként 80 megawattal kell csökkenteni a teljesítményt mindaddig, amíg az előírt korlát alá nem süllyed a vízhőmérséklet.

Az OAH folyamatosan felügyeli a blokkok állapotát és a 100 megawattos meghaladó teljesítményváltozásokról továbbra is tájékoztatást ad – közölte a hatóság.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 20. 12:33
Az unió egy az egyben betiltja a gázt. Marad az áram. Paks1 is leáll mert nem küldünk fütőanyagot.
Silcon
2023. július 19. 22:14
Esetleg építeni kellene egy-két Heller–Forgó féle hűtőtornyot. Tudjátok, a német zöldek ilyenek fölé szoktak fekete füstöt fotosoppolni, mert túl fehér a "füstje", ami valójában gőz, mert ennek a lecsapatására szolgál.
Zsolt75
2023. július 19. 19:39
Feljebb kell vinni a határértéket.
kizokkentido
2023. július 19. 18:49
Nem arról volt szó hogy az atomenergiára nincs hatással az időjárás? Ezek szerint ez sem teljesen igaz. Csak nem naperőművek pótolják ilyenkor a kiesést? Nocsak, nocsak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!