Itt a Pénzügyminisztérium válasza Karácsonyék panaszáradatára

2023. július 06. 07:16

Nem a szolidaritási hozzájárulás, a felelőtlen, pazarló gazdálkodás okozza a bajt, írták. A gond kétségtelenül nagy, hamarosan bekövetkezhet a fizetésképtelenség.

2023. július 06. 07:16
Karácsony Gergely
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes valóban levélben mutatta be a Főváros romló anyagi helyzetét. Megdöbbenéssel vettük kézhez, hiszen a Főváros iparűzési adóbevételei 

a 2019-es 164 milliárd forintról idén 271 milliárd forint fölé emelkednek, jövőre pedig elérhetik a 316 milliárd forintot” 

– közölte lapunkkal a Pénzügyminisztérium.

Ezt is ajánljuk a témában

Megírtuk: lapunk birtokába került az a levél, amit még márciusban küldött a PM-nek Kiss Ambrus. Karácsony Gergely helyettese adatsorokkal ismertette, hogy a Főváros anyagi helyzete 2019 óta folyamatosan romlik. Ezt persze a főpolgármester-helyettes szerint nem a rossz gazdálkodás, hanem a „gazdasági válság, a COVID’19 okozta humánjárvány, az orosz agresszió miatti energiaárak növekedése, és a kormányzati elvonások növelése” eredményezte. 

A város átlagos havi működési költsége 25,7 milliárd, ennek fele a közösségi közlekedésre megy el. „Ezzel szemben a likviditási védőhálót jelentő folyószámlahitel-keret 25 milliárd forint, amely azért okoz jelentős problémát, mivel a bevételi ütemezése a városnak az iparűzési adó szabályozása miatt nagyon egyenlőtlen” – magyarázta Kiss Ambrus, elismerve, utóbbi forrásból a tavalyi évhez képest báziskorrekcióval 25 százalékos nominális növekedésre lehet számítani.

Ami a lényeg: Főváros által összerakott táblázat szerint már júliusban hatvan milliárdos, augusztusban akár 86 milliárd forintos mínuszban is lehet a budapesti büdzsé. A fenti körülmények miatt 

ez valóban a fizetésképtelenséget jelentheti, s a jelek szerint ezt maga a városvezetés is beismerte már tavasszal.

Csakhogy a PM lapunknak megküldött válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest kötelező feladatokra fordítható költségvetési támogatásai ugyancsak nőnek minden évben. A számok világosan mutatták, hogy „Budapest anyagi helyzetét nem a szegényebb települések részére fizetendő szolidaritási hozzájárulás, hanem a felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti”.

A budapesti Fidesz nevében Wintermantel Zsolt közölte: Karácsony Gergelyék csődbe vitték Magyarország leggazdagabb önkormányzatát. A politikus ezt azzal indokolta, hogy „bár több mint 200 milliárd forinttal vették át a várost és az elmúlt négy évben több mint 200 milliárd forint többlet adóbevétele volt Budapestnek, így is sikerült kiüríteniük Magyarország leggazdagabb településének széfjét azzal, hogy a régi, rossz emlékű haveri kör tagjait ültették milliós fizetésű pozíciókba, a város fejlesztése helyett pedig csak bénáztak és két marékkal szórták a milliárdokat”.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel szemben az épp az ötszázmilliós, aggályos kampányfinanszírozási botrány miatt még az ellenzéki partnerek felé is magyarázkodni kényszerülő Karácsony Gergely megerősítette, jogi úton támadják be a szerintük túlzó mértékű szolidaritási hozzájárulást, aminek egy részét nem szándékoznak befizetni. Minapi posztjában azt írta:

Szent Ágoston másfél évezredes bölcsessége jut eszembe: az igazságtalanul működő állam valójában csak egy rablóbanda. 

A város további kifosztásának megakadályozása érdekében a bíróságon további tényekkel támasztjuk alá a jogvédelmi igényünket, hogy az a per lezárultáig biztosítson jogvédelmet számunkra, azaz tiltsa meg az államnak, hogy a zsebünkben turkáljon.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2023. július 06. 18:14
Nem miatta van és különben sem tudott róla. Semmiről ! Szánalmas, szégyentelen, tartás nélküli pojáca...
letsgobrandon-2
2023. július 06. 12:01
ha nem tudják beosztani a pénzt akkor takarodjanak a picsába
madas
2023. július 06. 10:51
KamuGeri és a 40 rabló. Zuglót is kirabolta ez a szerencsétlen balfasz, most Budapesten a sor.
2023. július 06. 10:44
Mikor veszi észre ez a nyafogó óvodás, hogy nagy neki a kabát, és nem képes Budapestet vezetni?! Az a rengeteg ingyenélő tanácsadó mit segít neki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!