Újabb fontos állomásához érkezett a Budavári Palota megújítása

2023. június 26. 16:18

Új munkaterületet alakítanak ki a Hunyadi udvaron, de az átjárás továbbra is biztosított lesz.

2023. június 26. 16:18
null

„Folytatjuk a Budavári Palota eredeti formájának helyreállítását, ehhez a Hunyadi udvaron munkaterületet alakítunk ki” – osztotta meg közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program.

Továbbra is zavartalanul át lehet járni az udvaron, azonban az északi részét elkerítjük, mert az épület falához speciális emelőszerkezetet építünk, hogy az építési törmelékeket el tudjuk távolítani.

Emlékeztettek, a közelmúltban bukkantak rá a hauszmanni palota eredeti homlokzati vakolatának egy darabjára, amely a hiteles helyreállítás szempontjából nélkülözhetetlen információkkal szolgálhat. A belső térszerkezet gipszkarton falazatának eltávolítása során

a kommunisták pusztítására utaló, a munkásmozgalmi múzeum idejéből származó jelképeket is találtunk.

A Budavári Palota 1960-as évekbeli átalakítása idején a hauszmanni külső és belső díszítőelemeit drasztikusan eltávolították, valamint jelentősen megváltoztatták az épület tömegét is – írták.

Az északi épületszárnyat nyugati irányba három ablaktengelynyivel bővítették, megszüntették a Szent György téri főbejáratot és a munkásmozgalmi múzeum számára új bejáratot nyitottak a Hunyadi udvar oldalán.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik fő célkitűzése, hogy a palota épületegyüttese ismét azt az arcát mutassa, amelyet fénykorában, a századforduló idején csodálhattak meg a fővárosiak és az ide látogatók.

***
 
Nyitókép: Nemzeti Hauszmann Program

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsellér péter
2023. június 27. 16:31
Köszönettel azoknak akik ezt kiharcolták - A budai vár a magyar államiság jelképe - rendbe rakása , a nemzet felemelkedését szimbolizálja
Átlag Józsi
2023. június 26. 17:00
életem egyik nagy élménye lesz, ha láthatom majd az egész palotát a régi fényében és remélem, a levéltár rekonstrukciója is folytatódik (+ libsik megpukkadnak, külön öröm)
SyncBaer
2023. június 26. 16:46
Minap jártam barátommal arra. Ő a '70-es években BME/VIK kollégistaként a Pénzügyminisztérium egykori budavári épületében lakott, majd az egyetem után disszidált. Pár hónapja visszaköltözött, a Dunántúlon él. A szó szoros értemében meg volt hatva, potyogtak a könnyei és áradozott, hogy milyen szép lett és lesz a várnegyed.
pipa89
2023. június 26. 16:38
Minden felújítás, újjáépítés maradandó. Nem igazán értem a budapesti választókat. A Liget is pazar, a sportlétesítmények is, míg az ellenzék jutalékot oszt a közpénzből és hitelbe veri a fővárost. Jó kontraszt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!