Új korszak, új kapcsolatok

2023. június 05. 10:10

A térség stabilitása érdekében fontos minden uniós országnak a balkáni bővítés pártjára állnia.

2023. június 05. 10:10
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs

„A szerb köztársasági elnök a legmagasabb, harci készültségbe helyezte a szerb hadsereget, miután több észak-koszovói településen is zavargások törtek ki pár napja, melyekben a KFOR 25 katonája – köztük magyarok is – megsérült. A helyzet ismét feszült, nem először. Hogy áll ehhez Magyarország?

Mi, magyarok hagyományosan stabilizáló tényezőként igyekszünk fellépni a Balkánon egy nemzetközi misszió tagjaként. Nekünk ez a legfontosabb célunk, ezért vannak ott a katonáink békefenntartóként. Köszönjük nekik a példaértékű hozzáállást! Büszkék vagyunk rájuk, hogy ilyen jól végzik a feladatukat! Még ha ez áldozatokkal jár is, mindez valóban hozzájárul a Balkán stabilitásához és Magyarország biztonságához is. A magyar külpolitika régóta igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a Balkán számára európai perspektívát kell kínálni. Nem lehet a Balkánt leckéztetni, nem lehet hátrahagyni, vagy kivonulni onnan. Ez egy újabb olyan potenciális konfliktusmező, ami úgy berobbanhat, mint az ukrán–orosz konfliktus.  A térség stabilitása érdekében fontos minden uniós országnak a balkáni bővítés pártjára állnia. 

A jövő év meghatározó lesz nemcsak az Európai Unió, de az Egyesült Államok számára is, hiszen a tengerentúlon elnökválasztás lesz. Milyenek jelenleg a magyar–amerikai kapcsolatok?

Vegyesek a benyomásaim. A demokrata adminisztráció helyi és washingtoni képviselőivel a politikai nézeteltérések miatt elég nehéz a kommunikáció. Ők egy háborús logika mentén politizálnak, és bele szeretnének minket préselni a háborús politikába. Nekünk ellent kell állnunk, és ellent is tudunk állni, de ez sok feszültséget okoz. Ráadásul számos ideológiai kérdésben is máshogy látjuk a világot. Ugyanakkor, bevallom őszintén, én legtöbbször egy másik Amerikát érzékelek: sokszor járok ott, és találkozom az ottani barátainkkal, szövetségeseinkkel, akik korábban soha nem tapasztalt módon nyitottak Magyarország irányába. A magyar–amerikai kapcsolatok fejlesztésében tehát sok a perspektíva. Néha az a legjobb stratégia, hogy kivárunk.

A választást tekintve, mi örülünk annak, ha a republikánus oldal erős, mert velük könnyebben megtaláljuk a közös hangot. Minden jelöltet ismerünk személyesen is, jó kapcsolatban is állunk velük, jó versengést kívánunk nekik! Miniszterelnök úr egyértelműen jelezte, ha már politikai veteránokról beszélünk, össze kell tartaniuk: ő személyesen Donald Trump elnök sikeréért szurkol.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. június 05. 15:16
A szerb barátaink a katonáinkat támadták..Robokuty,a csüngőhasú hallgat..
ersa57
2023. június 05. 13:07
Balázs! Ne próbáld azt sugallni, hogy republikánus győzelem esetén az orosz - ukrán háborúnak azonnal vége lesz!! Az USA ebben a kérdésben sokkal homogénebb, mint ahogy te megpróbálod beállítani. Csak azt nem értem, hogy ha olyan rossz ez az EU, akkor a hagyományosan oroszbarát Szerbia miért is akar belépni, miért is akarunk mi "ROSSZAT" az újdonsült "NAGYBARÁTAINKNAK"???? Miért nem figyelmeztetjük őket, hogy ne rohanjanak a vesztükbe, partnerségen alapuló gazdasági kapcsolatokat csak a Kelettel és Putyinnal lehet kialakítani??? NA ITT LÓG KI A LÓLÁB, ÖSSZE-VISSZA HAZUDOZTOK.
Namond
2023. június 05. 12:52
Hülye álmodozó groom vagy kis Balázs. Szívjál egyet és aludjál, kárt ne okozzál.
síróbohóc
2023. június 05. 12:04
Nagyon szép sivalkodás, Balázs. Fel a fejjel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!