Olasz történész: Elképzelhetetlen, hogy belátható időn belül nyugati típusú demokrácia legyen Magyarországon

2023. június 21. 18:54

„Ahogy a NER kezeli a hatalmat és a társadalmat, ahogy elfoglalja az életteret, az zsarnoki” – fogalmazott Stefano Bottoni.

2023. június 21. 18:54
null

A Fidesz mára egy átnevelőtábor lett – állítja Stefano Bottoni, az apai ágon olasz, anyai ágon magyar történész a HVG-nek adott interjújában. Bottoni szerint Orbán egy regionális influenszer, aki a budai terepjárósoknak elad egy Fideszt, a berettyóújfalui kétkezi munkásnak elad egy másik Fideszt. Zsarnoki, predátor állam a Fideszé – mondta a portálnak adott interjúban. A történésznek nem mellesleg most jelent meg egy könyve Olaszországban, „Orbán. Egy despota Európában” címmel.

Az olasz történész azt mondta, hogy

 Orbán Viktor szerinte már most történelmi személyiség.

Meglátása szerint nem kell túl nagy jövőbelátó képesség ahhoz, hogy belássuk, a jövő történelemkönyvében sokat fognak írni róla. Szerinte valamiféle rendszeralapítóként emlékeznek róla. „Ami Magyarországban történt az elmúlt 10-15 évben, az nem normális ügymenet abból a szempontból, hogy itt nemzetközi mércével is rendkívüli dolgok mentek végbe” – fogalmazott. 

A történész úgy látja, hogy nem pusztán a magyar politikai elittel, hanem a társadalommal szemben is elfogyott az Európai Unió türelme és egyre

elképzelhetetlenebbnek tartja, hogy belátható időn belül nyugati típusú demokrácia legyen hazánkban.

Bottoni szerint a korrupció, áthatja a teljes magyarországi közjogi rendszert, a közoktatást, a felsőoktatást, a javak elosztását és a médiafogyasztást is. A történész szerint ahogy a NER kezeli a hatalmat és a társadalmat, ahogy elfoglalja az életteret, az zsarnoki.

***

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. június 23. 09:29
".....Olasz történész: Elképzelhetetlen, hogy belátható időn belül nyugati típusú demokrácia legyen Magyarországon.." NO, HA IGY ÁLL A DOLOG , AZ REMÉNYTELJES, BIZTATÓ, SŐT NAGYSZERŰ! ISTEN ÓVJON MINKET A "nyugati tipusú demokrácia" TAKONYGENYÓ SZARÁTÓL!!! VAN REMÉNY!!!
Hesperia
2023. június 22. 14:06
Kedves Mandi! Stefano Bottoni nem olasz(1) és nem történész(2). A többi stimmel. (1) Magyar anya Olaszországban született gyermeke, Pistike, aki kihasználta a kettős identitásában rejlő lehetőségeket és az olasz egyetemi világban "jelenori történész"-ként magyar, sőt, eredetileg főleg erdélyi magyar tematikából doktorált és épített karriert. Lelke rajta. De mindig is a magyar politikai versenypálya érdekelte igazán, Olaszország csak jó terep volt. (2) Amióta megsértődött a Fideszre, majd rájött, hogy ez ma egy nemzetközileg remekül eladható, busásan fizető álláspont, főállásban magyarellenes propagandával foglalkozik. Ez a szakmája, kész.
leponex
2023. június 22. 10:02
Ez nagyon bíztató, ha már Bottoni úrhölgyakárki sem bízik abban, hogy belátható időn belül lehetne kormányváltás Magyarországon :)
BAJA
2023. június 22. 10:00
belpesti visítást kérünk a konfabulációhoz, 1, 2, . . . 3!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!