„A Fidesz-szavazók egy része ostoba” – Márki-Zay Péter a Mandinernek

2023. június 23. 15:00

A tiltott pártfinanszírozást feltáró ÁSZ-jelentésről és az ellenzéki együttműködésről is beszélt a Mandinernek az egykori közös miniszterelnök-jelölt. Interjúnk!

2023. június 23. 15:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Meglepte, hogy az Állami Számvevőszék jelentéstervezete szerint a tavalyi parlamenti választás kampányában tiltott pártfinanszírozás történt, az ellenzéki pártok a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) közbeiktatásával 1,7 milliárd forinthoz jutottak illegális módon?

Egyáltalán nem. Már pár héttel ezelőtt jelezte nekem valaki, hogy erre a támadásra lehet számítani.

Megmondja, hogy ki?

Nem, miután nem hatalmazott fel rá. Maradjunk annyiban, hogy kormányközeli az illető, olyan, aki érintett ebben az ügyben.

S mit mondott pontosan önnek?

Azt, hogy az ÁSZ vizsgálatot folytat, s lehet, hogy más hatóságok is be fognak majd kapcsolódni. Közölte, hogy engem is meg fognak hallgatni, de végül ez nem történt meg, pedig szerintem illett volna. Azt is elárulta, hogy a számvevőszék jelentésének az a célja, hogy egymásnak ugrasszák a pártokat és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, hogy azon vitatkozzanak, veszekedjenek, kinek, mekkora büntetést kell megfizetni.

A pártoknak az lesz az érdeke, hogy minél kisebb összegeket ismerjenek el kampányköltésként, a többi pénzről nyilatkozzanak úgy, hogy az korrupcióra ment el.

Példaként: ha mondjuk 2,6 milliárd forintot költöttünk kampányra, de azt mondják a pártok, hogy ennek a felét elloptuk, akkor csak 1,3 milliárd lehetett tiltott pártfinanszírozás, ekkora összegért lehetne őket felelősségre vonni és megbüntetni. De természetesen még a titkosszolgálat sem talált korrupciót az elszámolásunkban.

Ön is úgy véli, hogy ez motiválta az ÁSZ-t?

Persze, valamint az, hogy lehessen zsarolni, befolyásolni a pártokat, hiszen, ha elveszik tőlük az állami támogatásokat, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülnek az önkormányzati választások előtt. Ez persze elfogadhatatlan és tisztességtelen módszer, de a Fidesz gyakorlatában megszokott.

A kormányközeli embernek miért volt érdeke, hogy mindezt az információt megossza önnel?

Egy nagykövetségi rendezvényen találkoztunk, ahol barátilag figyelmeztetett arra, hogy a pártok nekem fognak esni,

készüljek fel rá. Minderről egyébként a Jobbikot magam is tájékoztattam, s beszéltem még az egyik szocialista vezetővel is. Azt javasoltam, hogy ők is szálljanak szembe ezzel a koncepciós eljárással, ők se engedjenek a zsarolásnak, fenyegetésnek.

A többiekkel azért nem beszélt, mert nincsenek jóban?

Nem úgy alakult. Egyébként is úgy látom, legalább két pártvezetőt már megvett a Fidesz.

Kiket? Bár sejtem, kikre utal.

A megnyilvánulásaik alapján legnagyobb eséllyel Gyöngyösi Mártont és Ungár Pétert veszítettük el, ők szoktak leginkább a kormánypárt érdekében megnyilvánulni.

S most, hogy kirobbant a botrány, felvette ismét a pártokkal a kapcsolatot? A nyilvánosság előtt egyedül Gyöngyösi Márton szólalt meg, aki egyenesen kérdőre vonta önt.

Abban semmi meglepő sincs, hogy nem kerestek, hiszen nagyon egymással sem beszélnek, ahogy figyelem a fejleményeket. Én egyébként próbáltam elérni Gyöngyösit, de nem sikerült, nem hívott vissza. Pedig jó lenne tisztázni vele, miért állít olyan valótlanságokat, hogy közvetlenül a választás előtt mi betoltunk az ő kampányukba pénzeket,

hiszen egyetlen fillért sem kaptak az MMM-től, de a többi párt sem.

Az ÁSZ-nak nem ez a véleménye, ha lehet hinni a jelentéstervezetről kiszivárgott információknak.

Nemcsak mi vigyáztunk erre, de a pártok is naponta átvilágították a kampányunkat. Árgus szemmel figyelték az MMM kampányát, felügyelték, kontrollálták a tevékenységünket, nehogy beleszaladjunk a tiltott pártfinanszírozásba, hiszen pontosan tudták, hogy ennek rájuk nézve lennének súlyos következményei.

Ezt állítják önök.

Meg a titkosszolgálatok is, amelyek minden dokumentumunkat alaposan átnéztek, mondhatni auditálták is a számláinkat.

Ennyire részletesen, átláthatóan senki sem számolt még el a pártfinanszírozások történetében, mint mi, 42 ezer soron, főkönyvi részletezettséggel,

fillérre pontosan nyilvánosságra hoztuk a bevételeinket, a kiadásainkat, és ebből – ismétlem – egy fillér sem jutott a pártoknak. Amellett, hogy tiltott pártfinanszírozással vádolnak bennünket, emlegettek pénzmosást, hazaárulást is, azt állítva, hogy ügynökök vagyunk. Ezt azonban éppen a fideszes titkosszolgálat cáfolta. A hatóságoknak inkább a közpénzekből kitömött CÖF-öt és a kormánypropagandát kellene vizsgálniuk. Ifjabb Lomnici Zoltán odáig ment, hogy Orbán Viktor miniszterelnök urat is leügynöközte, azt állítva, hogy aki külföldi pénzekből politizál, az ügynök. Orbánt évtizedekig kitartóan pénzelte Soros György külföldről, emellett az Európai Néppárt és alapítványai is, amellett, hogy hozzánk hasonlóan, határon túl élő magyaroktól is gyűjtenek pénzeket mind a mai napig.

Ezt a kérdést rendezze le ifjabb Lomnicivel. Viszont nehéz elhinni, hogy az ellenzéki pártok nem jártak jól az Amerikában összekalapozott pénzekkel.

Pedig nyugodtan elhiheti, ezt ugyanis még a titkosszolgálati vizsgálatok sem állították. Korányi Dávid segítségével az Action for Demokracy Amerikában élő magyar állampolgároktól gyűjtött be pénzt, ebből fizettük ki többek között a DatAdat számláit, amely cég sok más tétel mellett Facebook-hirdetéseket, óriásplakátokat és kampányrendezvényeket finanszírozott a pénzből, de – újra elmondom –, pártokat nem.

Akkor legalább néhányan jól jártak.

Ezt nem tudom, de nem is ez a kérdés. Az ország járt volna jól, beleértve Önt is...

Én, ezt honnan veszi?!

Igen, ön is csak az előnyét látná, ha megbukott volna Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb kormánya,

hiszen akkor adómentes lenne a minimálbér, nyilvánosságra kerültek volna az ügynökakták, börtönbe kerültek volna a tolvajok, visszaszereztük volna az ellopott állami vagyont, szükség esetén ingyenes lenne még a magánegészségügy is, működne az oktatás, és kiutasítottuk volna a Fidesz által betelepített terroristákat és bűnöző migránsokat. Mi ezekért küzdöttünk.

Ezt sokszor elmondták a kampányban, de nem tudták meggyőzni a választópolgárokat, ezért nyert tavaly is nagy fölénnyel a Fidesz.

Igen, mert miközben gyávák voltak beengedni a köztévébe, rádióba, vagy kiállni egy nyílt vitára, százszoros pénzből öntötték az emberekre a hazugságokat. Elképesztő mennyiségben dőlt a hazugság a kormánypropagandából, hogy az ellenzék hatalomra kerülésével átműtenék a kislányokat kisfiúkká, hogy azután elvigyék őket Ukrajnába meghalni. Amikor az agymosás ilyen szintet ér el, akkor persze, hogy nem tudtuk meggyőzni az embereket, hogy mindebből egy szó sem igaz. Az értelmesek nagy része – akiket nem lehetett átverni – azonban ránk szavazott.

Eszerint azok, akik a Fideszre voksoltak, ostobák?

Egy részük igen, mások érdekből szavaztak a kormánypártra, mert sokan hasznot húznak ebből a korrupt rendszerből, de

nem lehet figyelmen kívül hagyni a focidrukker-mentalitást sem.

Ha valaki a Fradinak szurkol, azt az sem érdekli, ha rosszul játszik a csapata vagy esetleg szabálytalankodnak.

Ha mégis megbüntetik az ellenzéki pártokat, s alig marad pénzük a jövő évi kampányra, nem lesz lelkifurdalása, hogy tavaly az ön vezetésével buktak meg, jövőre viszont ön miatt nem tudnak teljes gőzzel dolgozni?

Akik a Fidesz zsoldjában vannak, majd ezt is ránk fogják kenni, a tisztességes ellenzékiek viszont pontosan tudni fogják, hogy ez a koncepciós eljárás csak a Fidesznek köszönhető.

Ki tartozik ez utóbbi kategóriába?

Inkább azt mondom, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd esetében nem tartok attól, hogy engem fognak hibáztatni, ők eddig sem tettek ilyet. A DK-val más a helyzet, ők mindent az én nyakamba akarnak varrni, már a választás elvesztése előtt ez volt a legfőbb stratégiájuk. Ne felejtse el, hogy Gyurcsány Ferenc – az általa irányított Jakab Péterrel együtt – már a választások éjszakáján rám húzta a vizes lepedőt. Ma már szívük szerint letagadnák azt is, hogy a Fidesz az előválasztáson mindent megtett annak érdekében, hogy ne én, hanem Dobrev Klára legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje: PR-cikket írtak róla a kormánypárti sajtóban, híveiket nyilvánosan bíztatták, hogy rá szavazzanak, s

egy 80 oldalas lejárató anyagot adtak át nekik rólam, amit később én magam hoztam nyilvánosságra, miután átadta nekem Gyurcsány Ferenc a kibékülés jegyében.

A DK akkor nem is valódi ellenzéki párt ön szerint?

Azt nem állítanám. Most nyilván ők is ellenfelei a Fidesznek, küzdenek Orbán ellen, de arról komoly vitáink vannak, hogy 2002 után miért nem számoltatták el a fideszes bűnözőket, miért módosított Gyurcsány törvényt Polt Péter hatalmon tartása érdekében 2005-ben, s miért tartották vissza a Fideszről náluk lévő lejárató anyagokat tavaly. De az is felvetődik kérdésként, etikus-e, ha valaki nem akarta kivenni a részét venni a közös kampányban és nem akart egyetlen forintot sem erre költeni.

Hallom, bejegyezték a Mindenki Magyarországa Néppártot. Indulnak a jövő évi választásokon?

Az európai parlamenti választáson igen, az önkormányzatin pártként nem indulunk.

Javaslatunk, hogy minden településen helyi lokálpatrióta közösségek induljanak a Fidesz jelöltjeivel szemben, pártlogók és pártoskodás nélkül. Ez a módszer vezetett sikerre januárban Jászberényben, de korábban Hódmezővásárhelyen is.

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Összesen 265 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CharlieM
2023. június 30. 07:00
Persze, hogy félelmetesen ostoba egy részük, ahogy az ellenzék szavazóinak egy része is.
Sün Balázs
2023. június 28. 17:28
MZP már megint terelni akar! Mint mindig. Most nem az a kérdés, hogy az MMM adott-e a külföldről érkezett támogatásokból az ellenzéki pártoknak, hanem az, hogy a 6 ellenzéki párt választási kampányára fordítottak-e külföldről (pl. az Action for Demokracytől) érkezett támogatásokból pénzt. Az pedig egyértelmű. Az AD-től az MMM-hez érkezett pénz jelentős része a DatAdatnál landolt, aki az ellenzéki kampányt finanszírozta. (Már 2022. március 26-án az Index is megírta, hogy a DatAdat fizette ki MZP 2022. március 17-i vecsési kampányának ebéd számláját ,melyet 25-30 főre rendeltek meg. Az Index már akkor aggályosnak tartotta ezt az ügyletet.)
gekk
2023. június 25. 07:37
Tökéletesen igaza van. Amúgy. Naná hogy egy ilyen cím kell ezen ostobáknak.
Nemkellnév
2023. június 24. 19:29
Magyarországnak nem érdeke, hogy ez a kamikaze hatalmi pozícióhoz jusson. Egy társadalmat nem lehet balról demokratikusan fenntartani. Fából vaskarika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!